Gondolkodtál már a külföldi munkavállaláson? Megéri itthon maradni?
Te gondolkodtál már a külföldi munkavállaláson?
Vajon egy diplomás magyarnak,aki beszél angolul és németül is,annak megéri külföldre költözni,vagy itthon is tud jó egzisztenciát teremteni?
Sajnálom, de egy kicsit el kell szomorítsalak.
A diplomát használd nyugodtam szekrény alá támasznak. Hiába kapsz nemzetközileg elismerhető diplomát, szinte senkit nem fog érdekelni, hiszen az egyetem tanmenete felső nyomás hatására csak azokra a részekre készít fel, ami az adott országbn fontos.
Példának okáért egy külkereskedelmi végzettség. Hiába, mert mindent Magyarországhoz viszonyítva fognak megtanítani. Berlinben pedig az ő szemükben te nem tudod (hiszen nem azt tanultad) Németországot alapnak tekinteni, illetve az sem éri meg nekik, hogy átképezzenek arra a nézetre.
Külföldön (szinte) semmit nem számítanak a magyar végzettségek, akármilyen területről van is szó (kivétel talán a nyelvi- és kulturális diplomák). Mert van sajátjuk.
Kint kapcsolatok kellenek. Nem fogják nézni, hogy milyen papírod van. 2 dolog lehetséges:
a) mint írtam kapcsolatok kellenek (bejuttat még ha nem is értesz semmihez)
b) tudás kell, tökmindegy milyen papírral (lehet neked építészmérnöki diplomád, hogyha egyszer olyan jó üzleti elemzőnek bizonyulsz, hogy kapásból kapsz egy magas pénzügyi pozíciót)
c) mindkettő (jól értesz valamihez, ezért egy belső ember benyom a céghez)
Nekem szerencsém van, én a c)-t kaptam. Egy jó barátom sima érettségivel bejuttatott középiskolai angoltanárnak. Mondjuk itt Észak-Koreában ez nem volt nehéz.
K. N.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!