Multihoz, meg gyárakba miért olyan nehéz bekerülni?
"Mik a sikeres felvétel feltételei, amikről esetleg nem is beszélnek?"
Lakj minél közelebb, ne légy túlképzett és legyen ott minél több ismerősöd!
Én most diplomásként egy hiperben dolgozok. Kérdeztem a főnökömet, hogy ő mi alapján hívott be engem, meg másokat is, mit néz az önéletrajzban. Azt mondja, hogy legalább egy érettségije nem árt, ha van az illetőnek, hogy azért a saját nevét le tudja írni helyesen, vagy ha az nincs, akkor meg kereskedelmi vagy raktári tapasztalatot vár el. Neki nem számít, ha valaki túlképzett, bár tudja, hogy előbb vagy utóbb ő feljebb akar majd menni (de ebben nem is akadályozza a mókárt). Ellenben kb. ő az egyetlen kisfőnök az áruházban, aki így gondolkodik, mindenki másnak a 8 általánosos, idomítható biorobot kell (aztán ez a különbség a bánásmódban is meglátszik különben, ne menjünk bele).
Az áruházaknak azonban van egy munkapolitikájuk: minél kevesebb ember minél több munkát minél kevesebb pénzért végezzen el. Azt kell tudni magyarán szólva, hogy ezek fizetni nem szeretnek; a rivális multinál ugyanolyan kevesen vannak, mint nálunk, ennek ellenére ott épp most van leépítés. Nálunk meg elmegy 5 ember, de a helyükre 3-at vesznek fel (csak az arányokat szemléltetendő mondom ezt). Emlékszünk, tavaly milyen csinnadrattával jelentették be, hogy a Tesco, az Auchan, meg kb. mindenki emeli a béreket? Na, akik arra tippeltek, hogy ez csak a látszat, azoknak jár az NDK turmixgép.
Gyárakban én azt látom, hogy tök mindegy, hogy doktorid vagy 8 általánosod van, csak menj. Persze a """fizetés""" (a lábujjaimmal is mutatom a macskakörmöt) a minimálbérnél egy fillérrel se több, de cserébe legalább a körülmények szarok.
Én amúgy hallottam olyat is, hogy a multiknak megszabja az anyavállalat, hogy évente mennyit kell elkölteniük hirdetésre vagy toborzásra, hány embert kell behívniuk interjúra (és itt nem az van megadva, hogy hányakat kell felvenniük). Ezért rendeznek kamu toborzásokat, ahol aztán senkit nem vesznek fel, csak mutatóba 1-2 jelentkezőt. Hogy ez mennyire konteó és mennyire realitás, azt én nem tudom, de a látszattoborzások létezése nem kérdéses.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!