Egyetemistaként mennyit lehet "keresni" havonta?
Nappali tagozatra megyek,szülők nem támogatnak anyagilag semennyire sem.Ösztöndíjjal és diákmunkával milyen összeget lehet havonta keresni?Ahogy számolgattam olyan 120ezerre szükségem lenne(albérletbe mennék nem koliba).Összehozható vagy marad a diákhitel?
Tanító szakra mennék,ha ez számít.
Nem tudom, hogy tanító szakon mennyit kell tanulni, úgy hogy csak általánosságban annyit tudok hozzáfűzni az előttem válaszolókhoz, hogy én még a szüleim segítségével sem bírtam sokáig fenntartani egy albérletet.
A 120 az neked hogy jött ki? Csak az albérletet gondoltad? És akkor mi marad költőpénznek?
Ha a keleti országrészben vagy, akkor úgy persze reálisabbnak tűnik az elképzelés, de Pesten ki van zárva. Én a külvárosban (XX. ker.) laktam 64 ezerért (rezsivel együtt - jó, így marad 60 ezred, mondjuk, de ehhez 2 havi kauciót kellett letenni, ami azt jelentette, hogy beköltözéskor 3 havi lakbért kellett kifizetni, és ez mindenhol így van). Itt a kis garzonok is simán 80-90 körül vannak. Ami meg attól olcsóbb az nem csak ritkaság számba megy, de a környék/állapot is olyan, amilyen.
Ha más városról van szó, keletebbre egy takaros 1 szobás lakás 40-ből megvan, de még ahhoz számold a rezsit.
Ami az ösztöndíjat illeti, azt csak 2. félévtől kaphatsz.
Javaslom a diákhitelt, azt 50 ezerig kérheted, de októbertől januárig, illetve márciustól júniusig van az utalás. (Októberben és márciusban megkapod az előző hónapit, szóval ebben a két hónapban duplán kapod, de akkor is érdemes tisztában lenni azzal, hogy a szeptember és február gyakorlatilag kiesik és a főbérlőnek nem mondhatod azt, hogy következő hónapban 2 hót fizetsz ki.)
Szerintem a tanító az közepes nehézségű szak lehet. Eljárhatsz dolgozni - főleg hétvégeken, meg ha okosan állítod össze a napjaidat, de a havi 120 ezer nettóban lehetetlen, úgy, hogy mellette tanulsz is.
A koli miért nem jön szóba? Én sem akartam, nagyon nem akartam kolis lenni, de képzeld, közel sem olyan rossz, mint amilyennek elképzeltem (vagy te képzeled)! Egész megszerettem. És a kolis lét egy életforma, nagyon-nagy sok előnnyel jár. Ha államis vagy, akkor 10-15-ből megúszod és ha csak 50 ezred diákhitelt veszel fel, akkor is marad 35 ezred kajára meg ilyesmi. És ha hétvégeken eljársz valami részmunkaidős állásban 900 ft-os bruttóval, akkor 1 hónap alatt még keresel kábé 30-35-öt. (750Ft nettóval, heti kétszer 6 órát számoltam 4 hétre).
Ha pesti vagy akkor havi 100-110-et napi 4 órás munkaidőben simán összetudsz szedni,napi 4 óra meg nem megerőltető ugy gondolom.
Pl. Itt: [link]
Bruttó 1560 az órabér az nettó 1300 valamennyi,
szóval 4 órában megéri.
Utolsó: Vannak itt bajok neked,, nézzél utána, MIVEL DIÁKMUNKA, Diákoknak CSAK 15 % adot vonnak, . 1560X 0,15 az 234. 1560-234= 1326ft Ez a 1326ft a NETTÓ.
De ha nem hiszed kérdzed meg a diákszövetkezetet.
"Na itt az alapveto baj a matekban. A brutto 1560 az nagyon nem 1300 netto. Inkabb 1045 kb. Masreszt napi 4 ora sokat szamit tanulasban. Nem sok olyan diakot ismertem foiskolan aki sulit szepen csinalta es mellette dolgozni is tudott ennyit. De hatha o lesz a kivetel."
Diákszövetkezeten keresztül dolgozva csak SZJA-t kell fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!