Miért mondják hogy Magyarországon munkaerőhiány van? Rohadtul nincs.
Nem munkaerőből van hiány, hanem normális fizetésből. Ha szó szerint szart kéne lapátolni heti 5-ször napi 8 órában, rendesen bejelentve, nettó 300-ért, egészen biztos lehet mindenki abban, hogy lenne, aki örömmel végezné. 'Sszameg, még én is mennék. A fos fizetést ajánló fos munkák terén van csak a munkaerőhiány, valamire való fizetést kínáló valamire való munkáknál meg pont az ellenkezője jelentkezik: lenne dolgozó, csak éppen protekcióra és kihalásra épül az ilyen helyeken a felvétel. Mármint izé, neeem, ez a jelenség csak önámító koholmány, hiszen ha Pesten nem így megy (de, igen, ott is így megy), akkor már nem is érdekes, hiszen a Magyarország-térképeket az ősidők óta hibásan adják ki és lefelejtik róla a többi 18 megyét, szóval azok nem is léteznek.
Szobafestőként amúgy nem célszerűbb lenne vállalkozóként tevékenykedni? Tudom, hogy NAV meg 24/7/365 munka meg akármi, én is ezek miatt vetettem el ezt az ötletemet, de ha okvetlenül a szakmádban akarsz elhelyezkedni, akkor szerintem ez az a terület, ahol végképp nincs más megoldás.
Utolso: alapvetoen en is ezt mondom, hogy egesz egyszeruen ennyi penzert nem talalnak csak embert ezekre a munkakra, mint arufeltolto, bolti elado, stb.
Viszont azt hadd pontositsam amit a kihalasos alapon mukodo jo melokrol mondasz Budapesten, mert nekem abszolut nem ez a tapasztalatom. Csak a kozvetlen jo barataim kozott fel tudnek sorolni tobb, mint 10 embert, aki a Bosch-nal, MAV-nal, SDA-nal, KPMG-nel es mas multiknal dolgoznak abszolut teljes hatszel nelkul, kvazi utcarol beesve egy interjura es 250 feletti netto fizut kapnak. De ezek 20-as evek kozepen jaro megfeleloen kepzett fiatalok sracok/lanyok. Nem tudom az idosebb, kepzetlenebb korosztalynal mi a tendencia, de gyanitom, hogyha megfelelo kepzettseg mellett a korukbol adodo rutin is van (szakman belul persze!), akkor nem lenne esely a korombeliek szamara. Pedig van.
Kérdező - legjobb lenne ha tényleg szakmádban helyezkednél el, akár alkalmazottként, vígan megélnél.
Egy jó nagy dominóeffektusban vagyunk benne egyébként.
Boltos, árufeltöltő stb. persze nem dolgozik minimálbérért vagy annak feléért. Sokan inkább lelépnek külföldre, vagy visszajönnek, vagy nem.
Ez megy egyre fel, fel. Eljutunk oda, ami szuper, hogy a BKV is kiírja a sofőr fizukat, meg a gyorséttermek, meg az Aldi, Lidl, Penny, stb.
Viszont van még feljebb. Multiban a felelősségteljesebb körök is mennének felfelé bérben, ha már egy buszsofőr megkereshet 300 nettót (megérdemli bőven a sofőr is, de egy olyan is megérdemli a magas bért, aki több százezer eurót megspórol évente egy cégnek).
De a cégek meg húzzák a szájukat, "hát ez kicsit több mint a keret" stb. Hatalmas elváráslista mellé alacsony fizut adnának a legtöbb helyen itthon, de ez már egyre kevésbé reális dolog.
Olvastam nemrég hogy piacgazdaságban olyan nincs, hogy "hiány". Olyan van, hogy nem tudod megfizetni. Na ez van most.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!