2018-as munka törvénykönyvében hol találom a felmondási idő hosszára vonatkozó részt?
Beadtam a felmondásom és 2 hónap felmondási időt határoztak meg, pedig csak 2 éve dolgozom itt.
Úgy tudom a munka törvényétkönyvében max 30 nap áll. Melyik az a paragrafus, amire hivatkozhatok?
Köszönöm a segítséget!
39. pont, 69 §
Megegyezhettek 60 napban is, de ehhez a hozzájárulásod kell.
Illetve olvasd át a munkaszerződést, ha abban nincs semmi erre vonatkozó, akkor a 30 nap az érvényes.
A létszámhiányra hivatkozik. Biztosan tudom, hogy nem írtam alá semmi olyat, amiben a felmondási időm 2 hónap.
Régebben 1 hónap volt, ezt kb az utolsó fél-1 évben hosszabbította meg az igazgatónő.
Az új munkahelyem pedig màr sürget :/
Kértem személyes konzultációt, hátha sikerül megegyeznünk úgy, hogy legalább március 01-én már kezdhessek az új helyen.
Nem tudom...tényleg ki tudja valahogy játszani a munka törvényét, hogy vagy 2 hónap legyen a felmondási időm vagy pedig távolléti díjra kötelezzen?
A felmondási időt a szerződésed tartalmazza.
Ha nem tartalmazza, akkor a munka törvénykönyve a mérvadó, kivéve, ha a cégnél lévő kollektív szerződés többet ír elő.
Tehát az a kérdés, ha a szerződésedben nincs benne a felmondási idő, akkor van-e kollektív szerződés a cégnél, és ott a felmondási időre mit ír az elő. Ha 2 hónapot, akkor az kötelező Rád még akkor is, ha a szerződésedben erre nem tértek ki.
Abban az esetben, ha a kollektív szerződés 2 hónapot ír elő, és a munkáltató ragaszkodik a letöltéséhez, de Te ezt nem teljesíted, jár a le nem töltött felmondási időre járó távolléti díjadnak megfelelő összeg a munkáltatónak.
Ezt fizetési felhívással követelheti, levonni a ledolgozott béredből csak akkor vonhatja le, ha írásban hozzájárultál/hozzájárulsz.
Hát ez izgalmas...
Saját hatáskörben megemeli a felmondási időt? Aztán milyen paragrafusra hivatkozva?
Az igazgatónőd egy kicsit hibbant! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!