Miért kell felháborodni egy ilyen fizetésen?
Facebookon hirdet az egyik munkaközvetítő cég állást.
Egy vidéki gyárba keresnek operátorokat, kiírtak minden fizetést, bónuszt, cafetériát stb. és az emberek nagyresze felvolt háborodva a fizetésen, hogy milyen alacsony.
Cafetériával és bónusszal együtt havi nettó 185.000 a fizetés, és ebbe nem számoltam bele az év végi bónuszt, mert gondolom az teljesítmény alapon működik, (akár másfél havi is lehet elvileg, szóval ha valaki nagyon jó még egy 20-ast átlagba mellérakhat a havi fizuhoz).
Én nem mondom, hogy nettó 185 ezer forint olyan kimagaslóan jó fizetés, de könyörgöm. Operátornak szerintem végzettség nélkül is felveszik az embert (nem tudom érettségi kell-e, de mai világban majdnem mindenkinek van). Ennyi pénzből már véleményem szerint meglehet élni, legalábbis én megtudnék és nem kellene nélkülöznöm.
Szóval tényleg vannak akik alulfizetett dolgozók, de akik ezen a helyen dolgoznak, nem hinném, hogy azok. Egyszerűen nem értem ezt a felháborodást, mennyi lenne a reális nyolc általános végzettséggel? 1 milió nettó?
"Szóval egy vállalkozás esetében teljesen mindegy miből tevődnek össze a költségek, levonások azokat ki kell termelni és még hasznot is, hogy megérje az egész.
Na most ha magasak a költségek, magasak a fizetések és ezt az árbevétel nem fedezi, akkor csődbe megy a cég, mert nem éri meg a vezetőségnek. "
Egy magánember esetében pedig, ha nem tudja a fizetéséből a kiadásait fedezni, nem fogja elvállalni a munkát, vagyis nem lesz munkaerő, és szintén csődbe megy a cég. Lehet ezt forgatni mint a pénzérmét. :) Mivel a bérezésre kérdeztél, ebből a szemszögből véleményezem.
Tudom, hogy nem lesz tiszta haszna a cégnek az eladási árból, csak a magánembert ez nem fogja érdekelni. Nem vállalok el egy olyan munkát, ahol tudom, hogy a fizetés annyira alacsony, hogy nem tudok normális egzisztenciával élni.
Szerződéskötéskor a munkavállaló adja a munkaerőt, a cég meg a - jobb esetben - megfelelő fizetést. Ha munkaszerződést írnak alá, akkor sem térnek ki a szerződésben a takarítói vagy erőforrás költségekre, levonásként említve, mintha ha az valami közös teherviselés tárgya lenne.
A magánembert/munkavállalót marhára nem fogja érdekelni az, hogy a cégnek milyen kiadásai vannak, az érdekli majd, hogy el tudja-e tartani a családját.
Hát akkor meg nem értem a problémát. A cég nem fog annyiért foglalkoztatni, ami nem éri meg neki. Ha ennyiért nem talál munkaerőt akkor meg vagy eladják a tulajdonosok az egészet vagy szimplán bezárnak.
Ha neked meg nem éri meg x munkát y pénzért végezni, akkor ne vállald el. A gazdaság működésének természetes és szükséges velejárója, hogy a tőkéjüket nem jövedelmező módon befektető vállalatok kilépnek valamilyen módon a piacról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!