Határozott idejű munkaszerződésem van, felmondhatok költözés miatt?
Ha van a szerződésedben felmondási idő, akkor egyértelmű, hogy felmondhatsz, különben minek lenne ott?
Alapesetben a szerződésedben lévő dátummal megszűnik a munkaviszonyod, hacsak nem akartok mindketten (te és a munkáltató) hosszabbítani. A szerződés lejáratához nincs felmondási idő, mert nem kell felmondanod, amint lejárt a szerződés, szabad vagy. Még arra sem kötelez a törvény sem téged, sem a munkáltatót, hogy időben közöljétek egymással a további szándékotokat. Te is közölheted vele akár az utolsó nap is, hogy nem akarsz hosszabbítani, meg ő is veled, hogy csak eddig kellettél, a továbbiakban nem számít rád. A határozott idejű szerződést eredetileg határozott idejű projektekhez találták ki, a törvényi előírásai is ahhoz vannak optimalizálva, nem a munkáltatók körében divatos, a határozatlan idejű szerződés elkerülését célzó folyamatos hosszabbítgatásra.
Ha ott van a szerződésedben a felmondási idő, akkor egyértelmű, hogy felmondhatsz. Különben minek írnák oda, ha úgysem szabadulhatsz korábban?
Nekem 10 hónapos szerződésem volt, és 4 hónap után felmondtam egyhónapos felmondási idővel. Ez ráadásul közalkalmazotti szerződés volt, azaz tutira maximálisan törvényes.
De szerintem nincs benne a szerződésében, hogy van felmondási idő, csak a kérdező gondolja, hogy van.
Mert a határozott idejű szerződés lényege, hogy a határozott idő leteltéig tart, tehát nem kell felmondási idő, mert az idő leteltével megszűnik.
De még ha van is, akkor sem jelenti azt, hogy mindenféle indok nélkül felmondhat.
Kedves 4. válaszoló!
A közalkalmazotti szerződést ne keverjük ide, mert arra más törvény és így más szabály vonatkozik, nem a Munka Törvénykönyve.
Sokszor azért határozott idejű egy munkaszerződés, mert tovább nem tudják foglalkoztatni a dolgozót, mert például csak helyettesít valakit (kismamát, fizetés nélküli szabin levőt stb.) Ez még véletlenül sem jár együtt azzal, hogy az ilyen munkaviszonyt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!