Aki azt mondja, hogy elégedett lenne X fizetéssel, az nem gondol erre?
Rengetegszer látom, hogy írják emberek, hogy jelenleg pl. 100ezret keresnek, nem elégedettek a fizetésükkel, viszont 200-250-nel már elégedettek lennének. Igen ám, de a magasabb fizetés hozza a magasabb életszínvonalat, új igényeket, amik eddig nem voltak... Például, edzőterembe járás, havi 1-2 étterem, új hobbi, drágább ruhák, minőségibb és drágább ételek, majd ez az ember azt veszi észre, hogy a 250ezer sem elég, és majd azt mondja, hogy inkább 350ezerrel lenne elégedett. Ez mehet a végtelenségig majdnem.
Engem sokszor lehurrognak, hogy nekem semmi sem elég, amikor elkezdtem dolgozni, akkor 80ezerért güriztem, 8 év alatt már ott tartok, hogy 400 a nettóm, ami az ötszöröse az első fizumnak, és én soha nem mondom azt, hogy elégedett vagyok, mert még több kell. Magamon is észrevettem, ezt az életszínvonal növekedést a 80ezerhez képest, bár annyira nem kapattam el magam, tehát jóval több a megtakarításom (nyilván van pozitív hozadéka is, többek közt ez). Szóval miért gáz az, hogy valaki sosem elégedett? Miért gondolják sokan, hogy ha 80ezret keresnek, akkor majd a 160-200 "kihúzza" őket a szarból? Nem fogja...
Egy adott szint felett ez szimplán tudatosság kérdése. Kifejezetten jónak mondható fizetésem van, ettől függetlenül az életszínvonalam nem változott sokat. Ugyanúgy egy Ignis-em és egy 50.000-s telefonom van és ugyanúgy noname ruhákban járkálok. Nem azért, mert szarrágó vagyok, hanem mert tudom, hogy funkcionálisan tökéletesen ellátják a dolgukat. A márkák vagy a parasztvakító extrák egyáltalán nem érdekelnek, a többiek véleménye meg még annyira se. Persze, én is ismerek olyan embert, akinek havi másfél millió a fix kiadása és az istenért nem tudja lejjebb csökkenteni, mert nem akar lemondani bizonyos életszínvonalról...
Viszont érdemes különbséget tenni, mert ha valaki ténylegesen minimálbér környékén keres, és abból kell fizetni az albérletet, a rezsit stb. ami fixen elviszi a fizetése nagy részét, lehet, tényleg azért vágyik egy kicsit többre, hogy mindig legyen étel, be legyenek fizetve a számlák, uram bocsá' ne azt kelljen néznie, hogy azért vesz X tejet Y helyett, mert az 15 forinttal olcsóbb.
De, valószínűleg gondolnak erre is. Ettől még elégedettek lennének az adott fizetéssel, csak nem örökre. Ami valahol érthető, tekintve hogy a pénz egyre romlik, az árak, albérlet árak egyre nőnek. Egyszerűen nem annyit ér 100 ezer mint 10 évvel ezelőtt, és nem annyit mint 10 év múlva fog.
Na meg az sem szabályszerű hogy a nagyobb fizetéssel egyenes arányosan nőnek a kiadások. Lehet többet enged meg magának az ember, de zsebben is több marad. És sokan tényleg "egyszerű" emberek, akiknek megvan a kis vidéki ház, kis család, és nem vágynak gazdagságra, csak arra hogy tisztességes körülmények között élhessenek.
Ráadásul a fizetés növekedésével hatványozottan nő a félretehető pénz mértéke. Például egy ismerősöm 100 ezret keres. Abból jó ha 10 ezret félre tud tenni és akkor sokat mondtam. Az havi 120 ezer megtakarítás, ha nincs semmi kiadása. Nekem van mondjuk 300 ezres fizetésem. 120 ezerből kényelmesen megélek, de legyen költekezés akkor havi 150 ezer. Marad 150 ezrem, éves szinten 1,8 millió forint. Magyarul 3x magasabb fizetéssel 15x nagyobb megtakarításom lesz, úgy hogy közel 2x annyi a havi kiadásom.
Amúgy két külön részre kell bontani a kérdésed. Mert két külön téma.
Egyrészt az elégedettség. Semmi baj ha neked több kell. Viszont ettől függetlenül még nem kell bírálni a másikat amiért neki meg nem. Téged lehurrognak, de te is ugyanúgy lehurrogod a másikat.
"Miért gondolják sokan, hogy ha 80ezret keresnek, akkor majd a 160-200 "kihúzza" őket a szarból? Nem fogja..."
Ez így hülyeség. Egyáltalán nem mindegy hogy 80 vagy 160 ezer. Nem mindegy hogy kényelmesre véve a gatya madzagot mindent megkapsz ami az alap élethez kell, és még marad is. Vagy már hónap elején azon kell gondolkozz hogy éled túl hónap végéig paprikás krumplin élve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!