Milyen multikhoz lehet elszegődni pl bölcsész diplomával?
Nem kérek trollokat, hogy a McDonald's, vagy Burger King szeretettel vár. Konkrét szakok közül én az angol-történelem tanárt néztem ki, viszont a fizetés számomra nem megfelelő. Olvastam itt régebben, hogy valakit pl pszichológus, vagy szociológus végzettséggel felvettek egy multi céghez dolgozni. Ilyen tényleg létezik, vagy mese habbal? Ezek általában milyen munkakörök? Mennyi a kezdő fizetés?
18/F
kommunikáció és médiatudomány diplomával most kezdek a 3. nemzetközi multinál az elmúlt 5 év alatt. Gyakronokból lettem középvezető.
Viszont egy dolgot tudnod kell:
Bekerülni be lehet semmit sem érő diplomával valamilyen poziba multikhoz. Áltlaában belépő szintü poziknál (mint amilyen egy gyakornok vagy helpdesk, stb..) minden elég, csak tudj idegen nyelven.
Fejlődni viszont nehéz lesz. Egy ITs, egy közgazdász MSC, egy mérnök könneybben jut be jó pozikra és ha jól dolgozik könnyebben is lép előre. A "gagyi diplomások" 90%-a beragad a belépő pozikban, mivel a szaktudására kevéséb tud hagyatkozni, az nem húzza előre, tehát semmi más nem marad, csak a:
- Kiemelkedő munkavégzés
- Kiemelkedő képességek
- Önálló tanulás / fejlődés
Átlagos képességü kollégáknak habi diplomával 100x nehezebb dolguk van. Ha meg jó képessgü vagy akkor majdnem mindegy milyen diplomád van (feltételezve, hogy nem egy speciális szakterületen dolgozol).
Minek végzed el a tanár szakot, ha már most tudod, hogy nem akarsz tanár lenni ???
A diploma az nem olyan mint a poroltó, hogy kell egynek lennie...
Igen vannak ilyen "mese habbal" sztorik. Csak az esetek 90%-ban a 2-3 nyelvtudás többet nyom a latba mint a diploma megléte.
Testvérem barátnője 3 nyelven beszél felsőfokon és 1 nyelvet középfokon. Pszichológiára jár, de most munka miatt passzív félévei vannak. Nem kérdés, hogy a nyelvtudása miatt alkalmazzák.
Az SSC-ket célozd meg. A legtöbb helyen a követelmény annyiból áll, hogy legyen egy diplomád, és beszélj 1-2 idegen nyelven, de angolul mindenképpen. A többire meg úgyis betanítanak ők maguk. Általában irodai, adminisztrációs munkák, és nyilván nincsenek az egekben a fizetések sem, de a magyar átlaghoz, kiváltképp egy kezdő tanári fizetéshez képest magasabb szokott lenni.
De kérdés, hogy ha nem akarsz tanítani, mi a bánatért mész tanári szakra? Ha csak a diploma kell, inkább menj el egy alapszakra, aminek talán még értelme is van. Szó se róla, tisztelem, becsülöm a tanárokat, de eleve úgy elmenni egy tanári képzésre, hogy tudod, hogy nem tanítani akarsz, finoman szólva is felesleges.
Akárhova, ahol van call center, service desk, accounts receivable vagy bármi hasonló pozíció. Viszont ahogy írták előre lépni nem fogsz tudni - nem feltétlen azért, mert a diplomád kevesebbet ér, hanem mert 0 előképzettséged lesz a számok nyelvén, menedzsmentben vagy akármilyen hard scienceben.
Mondjuk az angol szerintem elég semmilyen így lassan 2018-ban - az már alap a belépéshez, azt a takarítónő is beszéli. Nem fogsz tudni kitűnni vele úgy, mint mondjuk a portugál, olasz, szlovák vagy nálunk ritkább nyelvekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!