A munkaviszonyom 31-én szűnik meg, de a következő munkahelyemre csak 8-án tudok belépni lehet ebből valami probléma? Vagy mi történik ilyenkor?
A biztosításod a munkaviszony megszűnése után 45 napig rendben van (nem leszel biztosítva, csak passzív jogon ellátásra vagy jogosult, de hétköznapi értelemben tökmindegy, lényeg, hogy nem kell fizetned). Ha gondolod, bejelentkezhetsz a munkaügyibe álláskeresésiért. Én nem rohangálnék emiatt a pár nap miatt, de ismerek olyant, aki megtette. Bemész 2-án, hogy kezdjék el folyósítani, majd 5-én megint, hogy találtál munkát, és kéred, hogy a fennmaradó összeg 80(?)%-át fzessék ki.
De problémád nem lesz, teendőd sincs.
Én is hasonló helyzetben voltam, csak én még kértem is, hogy ne a hónap első napján léptessenek be az új helyre, hanem kicsit később. Így volt 8 nap "szabadságom". Én elmentem a munkaügyibe, kértem az álláskeresésit, és az új helyen kezdés után bejelentettem, hogy találtam állást, és kérem a fennmaradó rész 80%-át. Ezzel kb. 200 ezer forint pluszhoz jutottam, cserébe persze -1 hét fizetést kaptam az új helyen, de még így is erősen pluszban jöttem ki.
Persze nem muszáj ezt csinálni, nem lesz abból semmi gond, hogy kb. 1 hétig munkanélküli vagy, csak annyi, hogy arra az időre nem kapsz fizetést, és ez előfordulhat, hogy rosszul érint. Én nem akartam bent hagyni az álláskeresési járadékomat, fizettem évek óta a járulékot rá, és semmivel nem lesz jobb nekem, ha tovább "gyűjtöm", mert időben és mértékben is erősen korlátozva van.
Nem lesz gondod.
De ezt a bemegyek a munkanélkülibe azután kikérem a maradékot, csak akkor csináld, ha biztos vagy az új munkahelyedben. Ugyanis, ha kikéred és pl. 2-3 hónap múlva mégsem lesz meló, akkor már nem leszel jogosult a járulékra, mert kihasználtad a kereted és nem lesz meg a kellő idő.
# 5
Igen, van minimális kockázat, de mivel a 80%-át megkapod a maradéknak, ezért max. 20%-ot buksz. Amúgy is, sok esetben nem jutsz hozzá a teljes összeghez, mert ha előbb találsz munkát, akkor megint ott vagy, hogy nem használtad ki. Szerintem amúgy is az egész álláskeresési járadék egy vicc, egy alamizsna, aki erre alapozza a megélhetését, amíg nincs munkája, az nagyon el van tévedve. Viszont a tartalékok felduzzasztásához nem jön rosszul ilyenkor 1-2-3 százezer forint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!