Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Érdemes ma már diplomát szerezni?

Érdemes ma már diplomát szerezni?

Figyelt kérdés
A munkaerőhiány miatt ma már egy gyári operátornak megadják a közel nettó 200 ezret akkor miért szenvedjen a fiatal éveket mire megszerzi a diplomát és kap mondjuk kezdő mérnökként orvosként vagy informatikusként ugyanannyit.
2017. dec. 4. 22:49
1 2
 11/20 anonim válasza:
57%

#9: A 70-es években születettek is diplomáztak, igaz, kisebb arányban, de akkor még volt presztizse. Sokkal könnyebb volt kibukni. Nem lehetett ezer évig bukdácsolni egy évfolyamon, mert repültél. És nem volt ennyi büfészak sem.

Manapság rengetegen elkezdik, csak nem fejezik be.

Én a 70-es évek végén születtem. Egyik bátyám villamosmérnök, a másik építész. Én közgáz fősulira mentem érettségi után, de ahogy változott a világ és az érdeklődési köröm, pár éve diplomáztam programtervező informatikusként. Tehát van tapasztalatom a régi és mostani felsőoktatásban is. Most sokkal könnyebb bekerülni és bent maradni is a kreditrendszer miatt.

Lassan Dunát lehet rekeszteni a semmire nem jó diplomákból.

Amiből nagyon nagy hiány van, azok az olyan szakmával rendelkező szakemberek, akik nem azért nem tanultak tovább, mert az egyre alacsonyabb követelmények miatt sem tudtak bekerülni sehova, hanem mert mások a céljaik, és a szakmájuk mellett képesek vállalkozóként, üzletemberként is fellépni.

Csak egy példa. Apu lakásfelújítása kész kanosszajárás volt.

Volt, aki munka közben lelépett örökre, volt, aki trehányul dolgozott, volt, aki bepiált...

Míg végül, nagy nehezen sikerült egy korrekt brigádot szerezni egy korrekt főnökkel, aki maga is beállt szükség esetén dolgozni fizikai munkát.

2017. dec. 5. 04:53
 12/20 anonim válasza:
41%

És még annyit, a #9-re reflektálva, annó nem volt fizetős szak. Aki nem érte el a követelményeket, azt nem vették fel. És ha felvették, akkor sem húzhatta a tanulmányait 10 évig.

Most, ha valaki sík hülye, de van pénze, megy fizetős szakra, majd csak egyszer sikerül neki alapon. Teljesen elértéktelenedett a diplomák nagy része. Ami soknak van, az már nem érték.

Szóval a kérdésre visszatérve, tanulj valamit, aminek értelme van és érdekel, de a betanított munkás (bocsánat, gyári operátor :) poziciókat, hagyd meg azoknak, akik többre nem képesek.

Inkább vállalkozz, vagy csinálj akármit.

2017. dec. 5. 05:07
 13/20 anonim ***** válasza:
18%

MÁR nem érdemes.

Mindenki diplomás akar lenni, nyilván az akar lenni, mert valóban jól lehet majd keresni egy diplomával, mérnök, informatikus stb stb.. MÁR, ha eltudsz helyezkedni és VALÓBAN jó leszel a dologban.

Ugye Magyarországon lenézik a fizikai melóst, fura módon ugye, mert amit az építész, diplomás mérnök a papírra vet, azt nem az építész, diplomás mérnök fogja felhúzni, megvalósítani, hanem a kőműves, ács, burkoló, villanyszerelő, szobasfestő stb "kelti életre", tehát a fizikai melósnak kéne többet keresni, csak el van baszva a rendszer...

De mivel már senki nem akar fizikai melós lenni, mindenki diplomás akar lenni, ezért kezd konszolidálódni a helyzet és egyre többet keres egy jó szakmunkás. Nem hiába van belőlük hiány.

Egy jó szobafestő kint sokkal jobban keres, mint egy diplomás, de még itthon is, ha cége van.

Nem a diploma miatt fogsz jól keresni, tévedésbe nem kell lenni... akkr fogsz jól keresni, ha jó vagy abban amit tanultál.

2017. dec. 5. 06:26
 14/20 anonim ***** válasza:
38%
Nem, nem keres jobban "kint" egy festő mint egy bármilyen diplomás. Van olyan akinél igen, de alapvetően nem. Nincs akkora különbség a fizetésekben mint MO-n , de így is egy szakmunkás keres 1500-2000 euró nettót , mérnökként meg nettó 2500-3000 a kezdő.
2017. dec. 5. 07:04
 15/20 anonim válasza:
30%

A #14 mondta jól. A végrehajtó nem keres jobban, csak kisebb a különbség külföldön a keresetekben.

A tervezéshez, már bocsánat, nagyobb tudás kell. Egy jó szakmunkás viszont képes tartani a tervet és azt meg kell becsülni. De jobban keresni nem fog.

2017. dec. 5. 07:27
 16/20 anonim ***** válasza:
34%

Érdemes. De nem mindegy mit. Mérnök-informatikus, villamosmérnök, gépészmérnök, kiegészítve bármelyiket egy minőségügyi másoddiplomával és Lean ismeretekkel, nettó 350-400-as kezdő, de pár év alatt nettó 5-600 ezres fizetést érhetsz el bármelyik autóipari multinál, 10 éven belül vezető lehetsz.

3 műszakos operátornak a közel nettó 200 az olyan átlag 1050-1100 Ft-os bruttó órabérből jön ki. De nézzünk egy kicsit ez mögé!

Alap órád egy hónapban 168. Ezért 184.800 Ft illet. Hozzájön 2 kötelező szombat, 1,5-szörös bérrel: 24 óra. Kapsz kb. 25.000 Ft műszakpótlékot, meg kb. 12-16.000 Ft kafetériát, és ha mondjuk 20 km-ről autózol akkor 25 x 40 x 15 Ft = 15.000 Ft bejárásit. A pénzbeli összesen kb. bruttó 220-230-ra jön ki, ez nettó 150-155. Hozzájön kb. 30.000 Ft kafetéria és bejárási, nettó 185.000. Ez a közel nettó 200.000. Ugye vágod, hogy milyen izzadságszagúan jött ez össze?

2017. dec. 5. 07:50
 17/20 anonim ***** válasza:
0%
Ismerek olyan gyári operátort, aki nem szakad meg és havi br 400-450 a fizuja, igaz 3 műszak, és nincs minden hétvégén otthon. Ellenben én 2 diplomával, ráadásul az egyiknek megfelelő helyen, közmunkában alkalmaznak, így kapok br 106-ot. Felénk még nincs munkaerőhiány, alig van álláshirdetés. Ha újrakezdhetném, máshogy csinálnám.
2017. dec. 5. 08:41
 18/20 anonim ***** válasza:

Mérnökként 10 év után sincsen bruttó 200e-em, munkatársak között van 37. évét dolgozó kolléga neki 280e Ft a bruttója.

Faterom törzskönyvezett alkoholista, esztergályosként dolgozik, nettó 204e-et kapott novemberre.

Összehasonlításként dolgoztam betanított munkásként, jobban kerestem nettóban, mint jelenleg bruttóban. Másrészről iszonyat monoton és lélekölő volt, ráadásul napi 12 órában, napibérem nettó 8000Ft volt, hétvégén 12 000-et fizettek 12 órára.

Rekord 31 nap zsinórban minden nap mentem, totál 372 ledolgozott óra, nettó 288 000Ft, a rákövetkező hónapban viszont b...tak kifizetni a 160 órán felüli részt, így dobbantottam!

2017. dec. 5. 15:59
 19/20 anonim ***** válasza:

Bocs, de akkor nehéz elhinni, hogy jó vagy a szakmádban. Vagy költözni nem akarsz olyan helyre, ahol megfizetnek?

Egyébként a munkakörnyezet se mindegy: betanított munkásként gyárban, egy nyáron fülledt, télen hideg, zajos, poros és koszos csarnokban dolgozol-e vagy diplomásként egy légkondicionált és tiszta, rendezett irodában, ahol akkor kajàlsz, mész ki WC-re, cigizel stb., amikor akarsz.

2017. dec. 5. 17:07
 20/20 anonim ***** válasza:

Van néhány diploma, amit kifizetődő megszerezni: a fentebb említett néhány mérnöki szakot vagy a programozást megéri elvégezni. A többinek jó 85%-ával a seggedet se tudod kitörölni, mert ugye ez egy kemény fedeles irat. Egy szakma ezerszer többet ér, vagy még inkább egy C-s/D-s jogosítvány (mondjuk a buszvezetők felháborítóan alulfizetettek, még ha ezt valamiért nem is verik olyan nagy dobra a médiában).

A munkaerőhiány meg egy hatalmas kamuduma. Az összes nagy multi megállás nélkül veszi fel az embereket havi 2 beléptetéssel, és még így is fogy a létszám - de fizetést emelni egyikük sem hajlandó, ugyanúgy minimálbéres gyakorlatilag mind. Ha tényleg ennyire kellene a melós, akkor megbecsülnék a munkáját. Igen, tudom, hogy a hatvani Bosch-ban vagy a kecskeméti Daimlerben megkapják a nettó 170-et túlóra nélkül, de ezek az üdítő kivételek (meg valószínű, hogy nagyon nem ennyivel kezdenek ott sem).

2017. dec. 5. 22:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!