Mennyire lehet magyar mérnökként érvényesülni Németországban?
Nem.
Hacsak nem beszélsz társalgási szinten angolul legalább.
Több ismerősöm is ment ki az építőiparba, illetve a vízügyi ágazatba mérnökként. Mondjuk valaki csak az osztrákokig jutott. Eleinte kuli melót kaptak, szerkesztési feladatokat pl., ami nem igényel annyi kommunikációt. Évek mentek el ezzel, de így is többszörösét kapták az itthoni mérnök fizetéseknek. Mostmár azért felelősségteljesebb feladatokat is kapnak, egyikről tudom, hogy ő már privátban is tervez. Vagyis megéri a mérnök kulimunkáért is kimenni kezdetben, aztán fokozatos fejlődéssel és nyelvtanulással szerintem lehet egyre magasabbra törni.
Olyan ismerősöm is van, aki mosogatni ment ki mérnök diplomával direkt a nyelvért és azért, mert majd ott helyben már könnyebb lesz mozgolódni. Ígyis lett, kb. négy hónapig mosogatott csak.
Én azt gondolom az sem mindegy milyen szakterület. Ha ügyfelekkel, beosztottakkal kell kommunikálni, akkor nem lesz elég az angol nyelv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!