Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Érdemes a webfejlesztés felé...

Érdemes a webfejlesztés felé orientálódni, vagy túlságosan telített?

Figyelt kérdés

Üdv mindenkinek!

Olyanokhoz szólna a kérdésem, akik benne vannak a szakmában, és átlátják mind a programozás, mind a gazdasági (kereslet/kínálat) részét a témának és megtisztelnének válaszukkal.

Körülbelül fél éve kezdtem el programozni (tanulni), ugyanis 24 évesen döbbentem rá, hogy amit eddig csináltam, annak az értéke egyenlő a nullával (Logisztika OKJ).

Tizenévesen foglalkoztam már webmesterkedéssel, ezért gondoltam, hogy a webfejlesztés az én asztalom lesz. Eddig úgy tűnik, hogy valóban így van, nagyon élvezem a Javascript-et a HTML és CSS után, és úgy gondolom a PHP, MySQL is hasonlóan kedvező lesz számomra.

A bökkenő viszont ott van, hogy sok szakmai fórumon azt olvastam, hogy ez a téma már telített, mivel „pistike14” is meg tudja csinálni „olcsón és gyorsan”, így nincs már akkora felvevőpiaca a dolognak. Ez nagyon elkeserített, habár valahogy én is sejtettem ezt, de az volt a célom, hogy minél előbb szabadúszó lehessek, mert erőteljesen „beilleszkedési gondokkal küszködök a társadalomba” (de most nem ezen van a hangsúly).

Így az utolsó napokban aláhagyott a lelkesedésem, így azon töprengek folyamatosan, hogy folytassam-e a webet, vagy válasszak-e valami "komolyabb" (C++, JAVA) dolgot… A probléma viszont ott kezdődik, hogy egyáltalán nem hoz lázba az olyan szoftverek fejlesztése, amelyek desktopra készülnek, pl. számlázó rendszerek, orvosi programok stb. A másik probléma, hogy kétséges, hogy el tudnék-e végezni, egy felsőfokú informatikai szakot... Csak tervezgetem, de kb. max 30% esélyt látok rá (sok ok miatt), és tudtommal ezek a nyelvek rendszerszemlélet nélkül nem igazán nyerőek…

Esetleg a webfejlesztést tudnám kombinálni olyan plusz tudással, amellyel kiemelkednék idővel az átlagból, és szabadúszóként is biztos megélhetésem lenne (trendi keretrendszerek, webapplikációkra való rátérés stb.)?

Ugyanis akárhogy nézem, ez a webshopok, blogok készítése eléggé lerágott csontnak tűnik, és nem vagyok benne biztos, hogy én ebből meg tudnék élni a későbbiekben. Nem beszélve a freelancer oldalakon lévő 1 dollárért dolgozó indiaiakról… Ez is egy aggasztó tényező.

Elnézést, ha valahol valami sületlenséget írtam, még nagyon kezdő vagyok, viszont eléggé érdekel a téma.

Köszönök előre is mindent tanácsot, gondoltam felteszem itt a kérdésem, és jobban átlátom a dolgot, ugyanis ebben a korban már nem engedhetem meg magamnak, hogy szimplán csak hobbiból kitanuljak valamit, a biztos anyagi háttér megteremtése pontosan ugyanolyan fontos, mint a szenvedély.

2017. szept. 6. 12:08
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Jól látod, ilyen honlapszerkesztésből / weblapkészítésből nem lehet megélni, mert sokan csinálják és a megrendelők nagyrészét nem érdekli a minőség.

"egyáltalán nem hoz lázba az olyan szoftverek fejlesztése, amelyek desktopra készülnek, pl. számlázó rendszerek, orvosi programok stb."

Pontosan ezek a szoftverek kerülnek át a webre, ezek a webes alkalmazások.

Azt felejtsd el hogy a C++/Java a komoly dolog, a webfejlesztés pedig a komolytalan. Más területek.

A szabadúszó fejlesztő is nem olyan mint ahogy az elsőre hangzik, inkább törekedj cégnél dolgozni.

2017. szept. 6. 12:24
 2/7 A kérdező kommentje:
Tudnál tanácsot adni nekem, hogy mi felé induljak el akkor? Mit tanuljak, ha a web az elsődleges célom?
2017. szept. 6. 12:51
 3/7 A kérdező kommentje:
Valami átfogó írást is szívesen fogadok (akár angol nyelven) hogy jobban átláthassam ezt a folyamatot.
2017. szept. 6. 13:10
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Ahhoz, hogy ebből szabadúszóként megélj, sok éves tapasztalat, profizmus, referenciák, rugalmasság és perfekt angol kell. A férjem ezzel foglalkozik, a világ minden tájáról vannak ügyfelei és igen jól keres vele. Főleg olyanoknak dolgozik, akiknek fontos, hogy a munka tökéletes legyen és ezt hajlandóak is megfizetni. Vannak állandó ügyfelei és alkalmiak is, igazából már válogathat, mert rengeteg referenciája van. Étteremből is van olcsó sarki kifőzde és méregdrága luxusétterem, és mindkettőre van igény. Az angol nem csak írásban fontos, mert sokszor skype-on mondja el az ügyfél, hogy mit akar. Másrészt fontos, hogy "menedzseld" magad, tehát üzleti érzék is kell hozzá.
2017. szept. 6. 13:44
 5/7 anonim ***** válasza:
Én még annyit tennék hozzá hogy leginkább azon dolgozz hogy a beilleszkedési gondjaidat leküzdjed...lehetsz a világ legjobb programozója, az is számít hogy más akar-e veled együtt dolgozni. A szabadúszó életforma tipikusan 5-10 év munkahelyi tapasztalat után reális.
2017. szept. 6. 18:16
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat.

Bár őszintén megvallva, egy kicsit furcsa, hogy a szabadúszó életforma ennyire tabu és szinte kivitelezhetetlen, mintha luxus lenne.

Próbálkoztam már vele, más téren, de nem jött össze. Azt gondoltam, programozással könnyebb lesz.

Az tény, hogy szaktudás nélkül lehetetlen, de hogy azzal is ilyen sok idő, már elgondolkodtató.

Bár egy kultúrált cégnél, kkv-nál szerintem még én is jól érezném magam, látva, hogy egyre több cég veszi fel a "google-stílust".

Csak attól félek, ilyen helyekre elvárás a diploma.

Esetleg érdemes lenne most elkezdeni tolnom a matekot mellette programozni, és jövőre felvételezni mérnökinformatikára? Lenne rá pontosan 1 évem, hogy felkészüljek, így talán végigtudnám vinni a képzési idő alatt.

2017. szept. 6. 18:53
 7/7 A kérdező kommentje:
4-es: Megkérdezhetem, a Te férjednek van felsőfokú végzettsége, vagy nélküle sikerült elérnie ezt a sikert?
2017. szept. 6. 19:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!