Meg mernétek ezt lépni?
Nettó 400 ezres keresetünk van közösen, néha több (fizetett túlórákkal el szokta érni a félmilliót).
Két gyerekünk van, kisiskolásak.
Szeretnénk házat venni, mert jelenleg albérletben lakunk.
4 millió Ft körüli önerőnk plusz megtakarításaink vannak, s két Fundamenta.
Ezekkel együtt is 20 millió Ft-ot kellene a házra felvenni (fix kamatozású forint hitelben szigorúan), amit 150-es részletekben nagyjából 10 év alatt tervezünk visszafizetni.
Ti ezt bevállalnátok?
Persze, hol kel aláírni azt a 20m-os hitelt, amire 10 év alatt 18m-ot kell visszafizetni???
Szerintem ti egy vásárlói csoportos hirdetést sz***ptatok be, öreganyám(86) is szaladt múltkor, hogy gyorsan menjek intézkedni, micsoda lehetőség a Margit is megmondta!
Nem merném meglépni - a gyerekek érdekében.
Elsőnek igaza volt: 10 évre havi 150 ezerrel csak 18 millióra jön ki :-)
20 milliós hitel havi törlesztője - ha 10 év alatt akarod visszafizetni - majdnem 200 ezer ft - ez eleve problémás, hiszen csak ketten tudnátok felvenni és nem is hiszem, hogy megadnák így - hiszen a fizetés max 50 %-a terhelhető, de ekkor mindkettőtöknek az 50 %-át kellene terhelni.
20 évre 100 ezer a havi törlesztő - ez már elviselhetőbb lenne számotokra.
Aztán ne felejtsük el, hogy van 4% ingatlanszerzési illeték, ami egy 24 milliós háznál 960 ezer ft, + átírás, stb. - szóval újabb 1 millió ft.
Azt javaslom, hitel felvételekor mindig úgy kalkuláljatok, hogy ha egyikőtök fizetése kiesik, akkor is biztonsággal tudjátok fizetni a hitelt.
CSOK-ot Ti nem tudnátok igénybe venni? (10+10 millió)
Végezetül itt egy lakáshitel kalkulátor, itt tudsz "matekolni"
Egy lakhely miatt beáldozni 10 évre minden nyaralást, kikapcsolódást, apró örömöt, szerintem nettó hülyeség, plusz bazinagy kockázat is. Éltek összesen 80 évet, ebből szeretnétek 10-et leélni úgy, hogy csak kuporgatás van, azért, hogy lehessen szedni a kutyaxart a fűből?
Hát én ilyet tuti nem csinálnék. Volt 13 millió önerőm, meg magasabb a fizum, mint kettőtöknek együttvéve, így vettem egy 8.2 millió lakást pár éve.
Hopp, most látom, hogy lemaradt a lakáshitel kalkulátor linkje - pótolom (3-as vagyok)
#5-össel értek egyet, nem éri meg 10 évre ekkora terhet felvenni. A gyerekek gyerekkora arról szólna, hogy "sajnos nins rá pénz drágám, mert kell a házra".
Inkább költözzetek lakásba az albérletből és az eddigi albérleti költséget fordítsátok törlesztésre, ha ilyen kondícióval megoldható. Ezzel az életszínvonal várhatóan nem csökkenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!