Az emberek miért mennek el semmitérő szakokra tanulni?
Komolyan nem fogom fel, hogy hogy van az, hogy valaki 3-5-több év alatt elvégez egy egyemet, aztán megpróbál munkába állni, és akkor esik le neki, hogy semmit se ér a végzettsége, mert sehova sem keresnek olyat.
18 éves vagy legalább mikor egyetemre jelentkezel, nincs annyi eszed, hogy mielőtt belevágsz, megnézed van-e egyáltalán kereslet rá?
És akkor megy a siránkozás, hogy ő DIPLOMÁVAL nem tud elhelyezkedni, de mikor értik meg, hogy semmit nem ér a diploma, ha azt egy 0-t érő szakon csináltad.
De akkor írd már le hogy mit csináljon az átlag fiatal? Mert azt mondogatod hogy nem kell mindenkinek egyetemre járni oké de akkor miből éljen meg? Ugyanott vagyunk így is úgy is munkanélküli, csak ha van egy diploma legalább az esély ott van hogy egyszer lesz tűrhetően fizető állása.
Meg az hogy nincs alternatíva. Ha lenne normális szakképzés meg nem lehetetlenítené el a kormány a KKV-kat akkor sokan abba az irányba orientálódnának. Én sem akartam egyetemre menni de már opció tényleg nincs. Nem jártam rosszul vele, de az egész napos ücsörgés soha nem volt nekem való. Én jobban szerettem mindig a két kezemmel dolgozni, csak hát ez a rendszer erre nem ad lehetőséget.
én úgy tapasztalom, hogy valamiért a papír alapján ítélik meg az embert. Ha akármilyen papírod vagy, akkor zseni, iq bajnok és minden munkára kompetens ember lehetsz. Ezért van, hogy a büfészakot végzetteket is felveszik. Pedig tanfolyamon, vagy simán könyvekből is szert tehetsz munkaképes tudásra.
Pedig a papírnak semmi köze a skillekhez, sem ahhoz, hogy bármilyen munkát elvégzel. Egy papír annyit jelent, hogy ALAPSZAKON végeztél és tudsz EGY szakmáról ALAP dolgokat.
Mindenhová még a betanított irodai melókra is inkább felveszik a bölcsészt, vagy a kommunikáció szakos kiscsajt, mert a munkáltató szerint, aki végigseggelt pár évet, vagy a szülei fizették neki albérlettel, az rendelkezik tartással, ésszel, és bármilyen munkát el tud végezni. Pedig totál nem papírfüggő állások vannak.
Jah és egy reál szakos előtt meghajlok. infósok, mérnökök, matekosok. A humán szak az vicc. róluk írtam.
nekem nincs papírom, ezért tapasztalom így. Nincs olyan szak, ami érdekelne, ami érdekel, abból nincs konkrétan papír! Na, akkor mivan? felveszik a büféseket is. Itthon valamiért azt hiszik, a papír=mindenhez értek.
Mert olyan sík gondolkozásuk van mint drága apámnak aki szerint bármilyen diploma = 5-700 ezres fizetés magyarországon.
És szerinte aki nem keres ennyit magyarországon egy bármilyen diplomával az hülye.
Én például azért mentem bölcsészkarra, mert az érdekelt. Közben megtanultam pár nyelven, tudok rendesen fogalmazni és komplex szövegeket értelmezni, elkezdtem dolgozni egy multinál és relatíve hamar vezető beosztásba kerültem. Nem keresek rosszabbul, mint az informatikus vagy mérnök ismerőseim.
Mondjuk mi egyetem alatt is kölcsönösen tiszteltük egymást, nem volt klikkesedés, együtt lakott jogász, mérnök, nyelvész, biológus, vegyész, infós, történész. Ha weblap kell, akkor is tudom, kihez forduljak, ha egy perben vagyok bizonytalan helyzetben, akkor is, ha Közép-Ázsiába utazom és szeretném tudni milyen oltás kell, akkor is.
Amikor meg le kell fordítani valamit magas szinten, vagy doktorihoz kell absztrakt, akkor meg engem keresnek. Értelmes emberek között ez megy, nem a köpködés meg egymás lekockázása-lebüfészakosozása. Egyszerű ez.
17# pontosan leírta.
Kérdező, neked milyen diplomád van? Ha már itt büfézgetsz.
Nincs diplomám, de most 800+ a bruttóm. Ehhez azért társul az hogy értek eléggé a szakmámhoz, és a hozzáállásom is olyan, ami ezért a pénzért elvárható. Folyamatosan hívnak máshova dolgozni, sosem a diplomára kérdeztek rá, hanem szakmai dolgokra, mondanom se kell nem nagyon magyarul interjúzok tehát nyelvtudás is alap ehhez.
Másik oldalról, jelenlegi helyemen is rendszeren interjúztatok jelentkezőket, nem egy volt már, hogy BME-s diplomával odajött, aztán csak lestünk mennyire nem ért semmihez. Őszintén nem értem, hogy az ottani magas matekból hogyan ment át, ha szerintem annál sokkal egyszerűbb kérdésekhez meg hozzá sem tudott szólni.
És mielőtt jönne az okoskodás: ez egyáltalán nem kiugró fizetés, magamon kívül tudok nem egy emberről, aki szintén diploma nélkül ennél még többet is megkeres. (nem csak az én munkahelyemen, más cégeknél is)
" Közben megtanultam pár nyelven, tudok rendesen fogalmazni és komplex szövegeket értelmezni"
Erről beszélek...ezekhez egyikhez sincs szükség bölcsészkarra. Mivel valszeg egyébként is értelmes vagy ezt elérted volna magadtól is. Viszont a bölcsészkaron lévők 98%-a csöves alkesz, aki csak akkor mászik elő a romkocsma penészéből, ha critical mass-ra kell menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!