Befektetők, ti hogyan kezdtetek értékpapírokkal kereskedni?
Ez olyan, mint a szerencsejáték, ha kicsiben játszol, nem tudsz nagyot bukni, viszont nagyot nyerni sem.
Én 2 éve tuti kakaót vásároltam volna, mert nagyon kezdett felmenni az ára, viszont 2 napja, mivel a kínaiak nem eszik, eljutottunk, oda, hogy a kakaó piac a csőd szélére került. Pedig 2 éve 5 ezer dollár volt egy kiló.
Szia, én ma reggel olvastam a kérdésedet, leszedtem a könyvet, elolvastam 112 oldalt.
A könyv röviden és tömören összefoglalva ÉRTÉKTELEN!
Számomra a mi volt, hogyan alakultak a cégek eredményei 1900-as évek elején, közepén, egészen 2000-ig használhatatlan a mai környezetben. Hol mennyi kamatot adtak 1947-1965 között szintén használhatatlan a mai világban.
A mi lett volna, ha nem ebbe, hanem abba fektetnek 70 év távlatában meg már kimondottan vicc kategória!
Az alapokat azonban tényleg, jól leírja: mi a kamat, százalék, kockázat, + és - hozam, stb.
Ezek viszont annyira alap dolgok, hogy még öreganyám a maga 87 évével is tudja, pedig egy 2 csatornás TV már kifog rajta.
Közben felbüfög a könyv néhány alap dolgot hatalmas újításként pl.
-ami működött régen azt ne tekintsük örök érvényűnek (,de közel 100 oldalon pont azt taglalja)
-minden előrejelzés egyfajta spekuláció, nem biztos a megvalósulása (köszönöm, erre soha nem jöttem volna rá)
Eleve az, hogy Csányi írta az előszót már lehetett sejteni a könyv nem fog használható dolgokat tartalmazni, viszont hozzájárul, hogy egy jó babgulyásra azért megtudja hívni Viktor komáját :)
Gazdasági egyetem? Nem tán turizmus?:)
Ha nagyon érdekel brókerképzőnél tudsz letenni különböző vizsgákat tanfolyamokkal együtt. Könyvekből többet is tudsz olvasni pl. a saldo kiadónál több ilyen tipusú könyv is van, de librinél is, doksi.hu-n is. Garancia pedig semmire nincs a tőzsdén és nem a megélhetést visszük oda ezt ne felejtsd el és nagy baj nem lesz.
A legtöbben kis pénzekkel kezdik úgy tudom és saját kárukra tanulnak. Makrot lehet nyomni egyetemen!
Sok sikert kívánok a tanuláshoz és befektetéshez!
A befektetők és a traderek között nagy különbség van.
A befektető hosszú ideig (5-10 vagy meg több) megtartja az értékpapírjait, mindaddig, amíg az a befektetés megfelel a portfólióstratégiájának. A befektetésekről különböző mérőszámok (ROI, adósság), fundamentumok (Hasznos a cég? Jó a vezetőség?..) és jelenlegi érték (Szerintem alulértékelt/túlértékelt?) alapján döntenek. A legtöbb hedgefund, befektetési alap átlagosan évi 5% inflációval számolt hozamot tud elérni, ez az s&p500 index inflációval számolt 10%-os átlaghozama alatt van. Ezek szerint tehát ha 1950-ben 1 millió dollárt befektettél volna egy hedgefundba és ugyanennyit egy s&p500 indexet követő etf-be, most több pénzed lenne az utóbbi befektetésből. Ugyanerre a megfigyelésre fogadott az általad olvasott könyv szerzője, Warren Buffett egy hedgefund menedzserrel 10 évvel ezelőtt: ha meg tudja haladni a hedgefundja teljesítménye az S&P500 indexet, 1 millió dollárt ad egy általa választott alapítvanynak. Pont most pár hónapja járt le a tíz év, na mit gondolsz ki nyert?(hint: nem a hedgefund menedzser) Persze vannak hedgefundok, amiknek a teljesítménye meghaladja az s&p500-at de ez kb az összes hedgefundnak a 20%-a. Mivel gondolom nem rendelkezel olyan háttértudással, eszközökkel, tapasztalattal, ami ebbe a 20%-ba rakna, azt ajánlom ha befektető akarsz lenni, válassz ki 3 általad jól ismert céget, ebből a sokat említett s&p500-as indexből, vegyél részvényeket, és ne nézz rá a befektetéseidre 5 évig (ezzel elkerülöd hogy bepánikolj). Másik opció: vegyél simán csak egy etf-et. A dolog hátránya, hogy eleve sok pénzednek kell lennie, hogy ebből meg tudj élni: ha 100 milliód lenne egy etf-ben, akkor havi kb 1 millió hozamra számíthatnál.
A trader sokkal rövidebb időtávon dolgozik és neki általában a fundamentumok helyett a matek (valószínűségszámítás, black-scholes modell stb.), technikai analízis az eszköze (RSI, moving average, bollinger band, pivot pontok etc..). Na ezt egyáltalán nem ajánlom, mert a befektetéssel szemben ez egy zéró összegű játszma, ahol phd matematikusokkal, fizikusokkal és programozókkal játszol, hosszú távon veszíteni fogsz. Ha mindenképp ez az álmod, csinálj még minimum egy msc-t matekból, pénzügyből valami neves egyetemen (de inkább egy phd-t) és jelentkezz egy prop trading céghez külföldön. Magyarországon úgy tudom nincs ilyen.
#6-os vagyok még
Még hogy arra a kérdésre is válaszoljak hogy ezt hogyan lehet megtanulni: sehogy. Aki mást állít az csak el akar adni neked valami drága tanfolyamot, különben ha lenne biztos módszere már ibizán sütkérezne. A technikai dolgokat persze meg lehet tanítani (mik a derivatívák, mik az etf-ek, hogyan kell részvényt venni stb), de azt hogyan tanulod meg hogy előre lásd a jövőt? Sehogy, max megnövelheted az esélyeidet azzal, hogy mindig képben vagy a dolgokkal, mindig tájékozott vagy, reális világnézeted van. Vagy jó a jövőről alkotott elképzelésed és akkot bejön a befektetésd vagy nem. 4 évvel ezelőtt pl Teslába fektettem, az bejött, most ethereumba fektettem (persze ezt sok olvasás előzte meg), de ki tudja, hogy bejön-e? Max megjósolni tudjuk hogy mi fog történni de senki nem látja a jövőt. De fektethettem volna indiába (indiai cégeket követő etf-be), vagy akár biotechnológiai cégeket követő etf-be is. A lehetőségek végtelenek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!