Miért erőltetik a vendéglátós szakmunkás minimálbért?
Azért, mert ma már senkinek nincs kedve nettó 80-90 ezer forintért kiszolgálni a vendégeket, mindezt legtöbbször adózatlanul, TB és nyugdíj nélkül. Olyat, hogy "vendéglátós" már nem találsz Magyarországon, szinte mindenki elment nyugatra dolgozni.
Az étterem, hotel forgalmat, turistát hoz, az oktatás sajnos a mai szemléletben kötelező kör. Ráadásul arra a fajta tudásra, amit ma az iskolákban tanítanak, ma már egyre kevésbé van szükség.Ráadásul a politika érdeke mindig az, hogy minél több buta ember legyen, akinek csak be kell mondani a TV2-ben, hogy éppen miről mit kell hinni - de ez már messzire vezet.
De az a baj, hogy egy felülről meghatározott bérminimum nem old meg semmit... pláne egy olyan iparágban, ahol kb. megszokott a feketemunka és a "4 órára bejelentelek, de 12 órát dolgozol" hozzáállás.
- Aki megtehette eddig, hogy ennyit fizessen egy vendéglátóipari dolgozónak, annak se rosszabb, se jobb nem lesz a helyzete. Fizeti ezután is ezt (vagy az ennél nagyobb) bért.
- Aki nem tehette meg, hogy ennyit fizessen az becsukja a boltot, és ott áll majd a dolgozója munka nélkül... vagy csinálja úgy mint eddig: feketén dolgoztat.
Mi a franckarika változna egy vendéglátós minimálbértől? Valaki írjon egy levezetést, hogy ettől mi lesz jobb az ágazatban.
"Akkor lesz jobb, ha lenne ehhez kapcsolódó navos és munkaügyi ellenőrzés."
De most akkor ezzel csak annyit érnének el, hogy bezárnának az éttermek, mert nem tudnak fehéren nyereségesen működni ilyen feltételek mellett. Ez jobb?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!