Mennyire elterjedt Mo-on a nem bejelentett, illetve minimálra bejelentett (többit zsebbe) munka?
A kényszer nagy úr. Nincs ilyen az állami cégeknél, s - ismereteim szerint - a multiknál.
Nem tudok neked hiteles adatokkal előrukkolni, de a legtöbb vállalkozás ezt teszi.
Túl nagyok a bérre rakódó terhek. A zsebbe fizetet bér nem csak a munkavállalónál nem jelenik meg, de a munkadó nyereségét sem csökkenti.
Gondolhatod, hogy okkal fizet inkább saját zsebéből a cég, mert így kevesebbe kerül a dolgozó.
S hogy ki vállal így munkát? A szükség nagy úr.
Ha mindenki azt mondaná, hogy európai bért akarok, s minden legyen törvényes, akkor két eset lenne:
- megadná a munkaadó, mert még így is megéri;
- felhagyna a vállalkozásával, mert nem tudja kitermelni.
Jelenleg az utóbbira van nagyobb esély.
De amíg egyetlen ember van, aki megalkuszik, addig nem fog emelni, bejelenteni teljes bérre.
Nagyon. Ha nem állami cég, vagy multi, akkor megy a trükközés, minden iparágban.
Ahogy előttem írták: KKV-nél szinte 100%.
Kkv-nál tényleg fehér holló kategória a bejelentett normális bérezés.
A kérdésed után én meg a fekete munkára lennék kiváncsi, mert az csökkent szerintem , bár a franc tudja. Régebben még nagy gyárakban is lehetett menni feketén, utóbbi években nem tudok róla hogy így lehetne mennia közeli gyárakban.
a szent, agyontámogatott, nagyonfontos "kismagyar" vállalkozásnál 90%-ban így fizetnek.
a nagyobb és multicégek rendesen megfizetik a járulékokat utánad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!