Mérnökként vagy pénzügy és számvitelesként lehetek inkább üzletember?
Alapjában üzletember inkább gazdasági végzettséggel lehetsz.
Amúgy én a gazdaságit valasztottam (penzügy-számvitel szakot), de ha jobb lennék matekból inkább mérnöknek mentem volna. Sajnos egy villamosmérnöki kifogott volna rajtam, de inkább választottam volna azt. Mondjun a psz-vel sincs bajom, de inkább csak B terv
Ahhoz, hogy üzletember legyél, nem végzettség kell, hanem TUDÁS. Semmilyen papír nem kell hozzá, hogy jó üzletember legyél, ha önképzéssel megszerzed a megfelelő tudást hozzá.
És lehet, hiába lesz képzettséged hozzá, mégsem leszel jó üzletember - mert pl. nincs gyakorlatod, pénzügyi ismereted hozzá (igen, ezt írtam, mert nem biztos, hogy az iskolában mindent megtanítanak, ami egy vállalkozáshoz kell).
Ha azt kérdezed, melyik piacképesebb szakma, akkor a pénzügy-számvitel - de annál folyamatosan kell tanulnod az új jogszabályokat, stb. (jó, igen, mérnökként is fejlődni kell, de az anyag szerkezete, felépítése nem változik olyan sűrűn, mint a jogszabályok :-) )
Mérnökként én azt mondom hogy mérnökként lehetsz.
Szakmai dolgokat sosem fogod megtanulni számvitel szakon, viszont az alap gazdasági dolgokat hamar megérted, a többire ott lesz egy könyvelő.
Hagyjuk már, hogy a számvitel piacképesebb. Nem rossz papír az, de azért na :D Mondjuk van pár rosszul fizető mérnöki irányzat aminél tényleg jobb!
Piacképes és jó fizetési lehetőségeket nyújtó mérnök szakok:
Gépész, Mechatrós, Villamos illetve Infós mérnök.
Vannak olyan ismerőseim akik programozóként olyan országokba is eljutottak, ahova még más mérnöki irányzattal se lett volna esélyük. (Nem EU-s országba ugye csak nagyon nehezen, hiányszakmákra jár CSAK a munkavízum). Próbálnál ilyen helyekre számvitellel kikeveredni. Nem is kapnál vízumot.
Ha ezen irányok közül választassz, akkor szerintem nem fog csalódás érni a lehetőségeidet tekintve. Ha nekem most kellene választanom akkor villamos mérnöknek vagy programozónak tanulnék. És ezt nem netes oldalak véleményei alapján mondom, ismerősi körben látom, hogy pár év alatt már kiemelkedő helyekre jutottak el illetve elég szép pozíciókat szereztek meg.
Nos igen, úgy látom, néhányan elsiklottak a kérdező kérdésének azon részén, hogy ÜZLETEMBER-hez melyik jobb? Nem azt kérdezte a kérdező, hogy melyikkel tud jobban elhelyezkedni alkalmazottként, illetve, hogy programozóként hova juthat ki :-) (2-es vagyok)
Annyiban viszont igaza van az egyik válaszolónak - és ez közben nekem is eszembe jutott - hogy pl. építészmérnökként egy építési vállalkozásra nagyobb esélyed van, jobb lehet a rálátásod a kivitelezésre, stb.
Bár az építőipar is tud "haldokolni", meg ott rengeteg a körbetartozás.
Szerintem nem siklott át felette senki.
De elég egyértelmű, hogy üzletember csak úgy lesz bármely iparágban is, ha előtte dolgozik benne és átlátja a folyamatokat. Ezek nélkül milyen üzletember is lehetne bárki?
Egyértelmű amit előttem írtak. Ez most olyan, hogy gyógyszerész vagy pénzügy jobb üzletembernek? Nyilván aki gyógyszertárat akar, akkor a gyógyszerész, mert ő tudja a szakmai részét ahhoz, hogy működjön, mellesleg csak neki lehet gyógyszertára. Szóval természetes, hogy a mérnök építészcéget hamarabb alapít, mint bármi mást, ha üzletember akar lenni.
Amúgy hülye kérdés, mert szerinted az ÜZLETEMBER melyik ágban dolgozhat? Talán a gazdasági szakterület, ami a pénzügy??! :D
Viszont ha mérnöki céget akarsz,akkor vagy mérnök, vagy majd pénzügy és nagyon jó mérnök ismerős vagy munkás. Ahogy Klapka mondta, egyértelmű, hogy csak akkor nyitok pékséget ha én tudok kenyeret sütni, hiába nem fogok egyet sem csinálni. Ő sokszor így is bukott el üzleteket, hogy nem értett hozzá,csak volt pénze benne.
Viszont az más kérdés ha én mérnök akarok lenni, nem pénzügyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!