Végzettség nélküli szakmai tapasztalatot miért fizetik meg jobban, mint a papíros szakmát 0 tapasztalattal?
Mindig érdekelt az informatika, így egyetemre informatikát mentem hallgatni. A szakmán belül sosem kötött le a fejlesztés, programozás, inkább a hardveres oldal és az adatbázisozás, vállalatirányítási rendszerek, főleg az SQL alapú.
Programozást csak olyan szinten űzöm, ami a hobbihoz kell (elektronikai áramkörök, robotok), de a fejlesztői munka sosem kötött le, számomra unalmas és egyhangú.
SQL-el más a helyzet, és a vállalatirányítási rendszerekkel is, azok érdekelnek.
Hardveres szinten egy terület foglalkoztat nagyon, ez pedig a digitális nyomtatók és a digitális média (képszerkesztéstől kezdve a videószerkesztésig, igaz utóbbi még csak kezdő szint).
A nyomtatókhoz és a reklámiparhoz fűződő érdeklődésem abból is fakad, hogy már 15-16 éves korom óta segítettem szüleim vállalkozásában (mára már nincs meg, befejezésre került a vállalkozás), dekoráció és reklámstúdió.
Felkerültem Budapestre, és meglepődve tapasztalom, hogy a nyomdaiparban és a reklámiparban sokkal hamarabb találtam állást, mint az informatikában, s ha nem is csak onnan jött vissza pozitív visszajelzés, mégis a fizetés döntött, és reklámipari területen kaptam munkát.
Az informatikai területen igaz nem sok tapasztalatom van, bár voltam felkért tesztelő új vállalatirányítási rendszer bevezetése előtt, és hiába írtam bele a CV-be, pénzben fővárosi viszonylatban a béka segge alatt kaptam ajánlatokat informatikai cégektől. (Egyedül élek albérletben, és olyan fizetést szerettem volna, ami mellett nem kell fillérezni egyik hónapról a másikra.)
Számszerűsítve a dolgokat, jelenleg 270 000.- körüli nettót kapok, míg infós helyen 200-220 000 bruttóval dobálóztak interjúkon itt Budapesten. Evidens, hogy azon el sem gondolkoztam, mert nem lehetne ilyen körülmények mellett megélni belőle.
Cikkekben odaírják kamuzva a 4-500 000-es bruttó kezdő fizetést informatikusoknak (fejlesztőknek 6-700 000), de ez köszönőviszonyban sincs a valósággal tapasztalataim szerint.
Kérdés: mi értelme akkor a diplomának, ha nem lehet vele pénzt keresni?
Addig rendben is van a dolog. Csak azt mondom, hogy azt nem kapom meg a diplomás szakában. Evidens, hogy zéró tapasztalatra nem lehet millás fizetést elvárni, csak fura, hogy br 200-220 000-nél többet sehol nem ajánlottak eddig. A bruttó 350-et is sokallták az infós cégek.
Ezért érthetetlen, hogy a cikkekben miért írnak valótlanságokat, 4-500 000-es kezdőt. Haver JAVA fejlesztő, idestova 5 éve dolgozik benne, most már éppen elfogadható a pénze, de a kezdője 40 000, igen negyvenezer nettó volt az első fél évben, igaz, nappalis diákként gyakornoki pozícióban. Utána lett 120 környéke, mikor elkezdte a phd-t.
Nem tudom ki az a Balázs, mert én nem vagyok.
A 8 általános meg igen, megvan, a többi papír mellett az lett meg legelőször. Jár a keksz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!