Spórolás? Hogyan?

Figyelt kérdés

25 éves nô vagyok és egyszerûen nem tudok a pénzzel bànni.

Valahogy mindig elfogy. Pedig sosem veszek dràga dolgokat. Nincs szenvedélyem ami pl sokba kerülne vagy mint a nôknek cipô vagy tàska mània,semmi ilyesmi.

Legtöbbször élelmiszert veszek.

Màr pròbàltam hogy odaadom a pàromnak a bankkàrtyàmat és hogy csak akkor 'kèrem' el ha nagyon szükséges. De akkor viszont rosszul éreztem magam hogy semmi pénz nincs nàlam.

Tudnàtok tanàcsot vagy 'taktikát' mondani hogy tudnék gyűjtögetni,félre rakni?

Köszönöm a válaszokat,

#tartalék #taktika #Spòrolàs
2017. máj. 9. 18:08
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
88%

Kiszámolod, hogy mennyi pénzre van szükséged egy hónapban.

Nyitsz egy megtakarítási számlát (minden bankban van ilyen, bárhogy is nevezzék, általában bármikor tehetsz rá pénzt, de levenni csak havi 1-2 alkalommal vehetsz, különben bukod a kamatot. Mivel jelenleg úgyis 0 a kamat, így nem probléma).

Hónap elején, amint megjön a fizetés, átrakod a felesleget erre a számlára. Mivel erről nem tudsz kártyával fizetni, így mikor elfogy a normál kereted, akkor végiggondolhatod, hogy mennyi pénzt vezetsz vissza, és ez megakadályozza azt is, hogy impulzusvásárolj.

2017. máj. 9. 18:10
 2/13 A kérdező kommentje:
Mi az az impulzusvásàrlàs?
2017. máj. 9. 18:13
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Az impulzusvásárlás erősen emocionális (érzelmi) tényezők hatására jön létre, az adott szituációtól függő, előre nem tervezett döntés.

Tisztán impulzusvásárlás esetén a bennünket ért ingerek hatására nem a szokott módon cselekszünk.

Egy benzinkút shopjába betérve megfog minket a frissen sült pogácsák, sütemények illata. Vásárlás nélkül nehezen tudunk továbbmenni, pedig csak az üzem-anyag árát akartuk kifizetni. Ezt a motívumot használja ki a látványkonyha, az ital- és süteményes kocsi az éttermekben.

Emlékezés hatására hozott impulzív döntésnél a korábbi tapasztalatok alapján vásárolunk,

Nyári nyaralásunk színhelyének ételeit keressük például a nemzeti jellegű éttermekben.

Szuggesztív impulzusvásárlásnál a kedvező vásárlási alkalmat várjuk (pl. árleszállítás, kedvezmények, akciók).

Tervezett impulzusvásárlásról akkor beszélünk, ha a vásárlást elhatároztuk ugyan, de nem arra az időre terveztük. Reklám hatására tölthetünk egy hétvégét valamelyik gyógyszállóban, a húsvéti ünnepeket valamelyik városunkban, vagy részt vehetünk egy „last minute” utazáson.

2017. máj. 9. 18:31
 4/13 Fatal_3rror_ ***** válasza:
85%
Kérdés persze hogy mennyiből akarsz spórolni...Nem mindegy hogy havi 80-at vagy 300-at kapsz és költesz el.
2017. máj. 9. 18:57
 5/13 anonim ***** válasza:
75%

Régebben én is hozzád hasonlóan nem értettem hová folyik ki a kezeim közül a pénzt, mert nagyon ritkán vettem csak ruhákat, legfőképp élelmiszerre költöttem. Eleinte azzal próbálkoztam, hogy hónap elején kivettem X összeget, hogy erre a hónapban abból vásárolhatok, de hamar elfogyott. Aztán elkezdtem vezetni egy excel táblába blokkok, illetve a netbank alapján, hogy hol, mit vettem, mennyit költöttem. Kiderült, hogy bár nem látszik rajtam, de elég sok édességet vettem, akárhányszor betértem a boltba mindig bekerült valamilyen nasi is a kosárba, így ezeket lecsökkentettem, illetve elhatároztam, hogy leszokok az ún. "impulzusvásárlásról", mert rám is jellemző volt, hogy ahogy megéreztem a friss gyümölcs, péksüti, stb. illatát, bementem megvenni, annak ellenére, hogy aznap már reggeliztem.

Ezen kívül az Erste banknál van lehetőség takarékszámla nyitására a netbankon keresztül, nyitottam egy ilyet és havi 30-50 ezer forint közötti összeget ahogy megjött a fizetés átraktam oda, így ez biztos, hogy ott is maradt.

Az utolsónak azonban igaza van, nem mindegy, hogy mennyiből spórolnál,mert az is elképzelhető, hogy nem te költesz sokat, hanem egyszerűen kevés a fizetésed.

Én a helyedben csinálnék egy listát, amin összegzem, hogy egy hónapban mire mennyit szánok, pl. rezsi, kaja, esetleg ruha, stb. az élelmiszerre szánt pénzt napi szintre is lebonthatod, így látod egy nap mennyit költhetsz kajára. Szerintem ha megpróbálod magad ehhez tartani, akkor nagyobb eséllyel sikerült félreraknod, illetve ha megcsinálod ezt a tervet, akkor látod, hogy tényleg neked "lyukas-e a kezed" vagy a fizetésed kevés.

2017. máj. 9. 19:11
 6/13 anonim ***** válasza:
75%
Lehet, hogy nem azzal van a baj, hogy mennyit költesz, hanem azzal, hogy mennyit keresel.
2017. máj. 9. 19:36
 7/13 A kérdező kommentje:

1100€-t keresek. (Euròban írom mert külföldön élek)

330-t a lakàs(plusz mobil szàmla),100 a kaja pénz,73€ a biztosítàsaim és 80€ a konditerem.

Tehàt 583€ a fix kiadás....517€ maradna spòrolàsra....

De valahogy mindig 'eltűnik' :/

2017. máj. 9. 19:58
 8/13 anonim ***** válasza:
51%

Sajnos ez a pénz itthon is semmi, ennyi pénzből itthon nem tudsz értelmes életszínvonalon megélni.

Van 150 ezer Ft-nak megfelelő összeged a fix kiadásaidon túl arra, hogy fedezd a megélhetésed, ráadásul külföldön, ahol az árszínvonal is magasabb.

2017. máj. 9. 20:28
 9/13 A kérdező kommentje:

Igazábòl keresnem kellene még egy munkhelyet mert 4 òrát dolgozom heti 5 napon. Csak tanulok is mellette és ez leszívja az agyam néha 😀

De az viszont sajnos igaz hogy nem tudok bànni a pénzzel :(

2017. máj. 9. 21:29
 10/13 Fatal_3rror_ ***** válasza:
70%
Csináld azt, hogy azt az 500-at (vagy legalább 2-300-at) félreteszel már az elején, lekötöd, bankba teszed és egyszerűen nem költöd el.
2017. máj. 9. 21:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!