Milyen hátránnyal jár, ha napi 8 óra helyett csak napi 6 órában dolgozom?
Huszonéves pályakezdőként sajnos nem igazán vagyok még járatos a munka világával kapcsolatos a dolgokban. Több kolléganőm is kíváncsiskodik, miért csak 6 órában dolgozom. Megvan rá az okom, mellette egy fizetős képzésre járok. így tudom megoldani, de most nem ez a lényeg.
Minden hozzászólást szívesen veszek, ismerősök is próbáltak már segíteni, hogy ők így meg úgy tudják, de kifejezetten örülnék egy hozzáértő (gazdaságis, könyvelő stb.) személy válaszának.
Közben találtam egy munkaügyi szakértő által írt, 1 évnél nem régebbi cikket:
"a jelenleg is érvényes nyugdíjtörvény bevezette az arányos szolgálati idő fogalmát, mely röviden annyit jelent, hogy az, akinek a jövedelme nem éri el a minimálbér összegét, vagy a minimálbérnél kevesebb összeg után fizeti meg a nyugdíjjárulékot, annak a nyugdíj összegének számításánál csupán arányos időtartamban vehető figyelembe a biztosítási ideje."
"Fontos megjegyezni, hogy a nyugdíjba vonuláshoz szükséges szolgálati idő számításánál nem kell alkalmazni az arányos szolgálati időre vonatkozó előírásokat, hiszen itt - függetlenül a napi munkaidő hosszától – egy biztosításban töltött nap egy nap szolgálati időnek minősül. Tehát ha valaki 10 éven át napi 4 órában dolgozott, akkor ugyanúgy 10 év szolgálati időt szerez, mint az, aki ugyanezt tette, csak éppen napi 8 órában."
Jól értelmezem tehát, hogy amennyiben a 6 órás fizetésem eléri a minimálbért (ez teljesül), akkor a szolgáltati idő és az egyébként is bizonytalan nyugdíjamra nincs negatív hatással?
Egyéb vonatkozásban számíthatok még esetleg valamilyen hátrányra?
Jól értelmezed.
És nem, a világon semmi negatív hatása nincs, ugyanúgy van tb-d, ugyanannyi szabid van stb. És mire te odakerülsz, már úgyis 70+ év lesz a nyugdíjkorhatár, meg se éred ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!