Én voltam a bunkó vagy a pizzafutár? (Borravaló téma)
Budapesti pizzériából rendeltem, kicsivel több, mint 1 óra múlva ki is hozták a langyos pizzát, amivel nincs semmi baj, honlapon 40-70 percet írnak.
Viszont a végösszeg 3080 forint volt, amire én adtam 3100 forintot és meg is jegyeztem h bocsi, most csak így tudok adni. Erre a futár mondja h állj csak meg, visszaadom azt a 20-ast... mondom hagyd a fenébe. Erre de, mert neki a telefon is többe kerül, azt nem fizeti senki, erre odaadja a 20 forintot... Gondolom ezzel akart megalázni. Mégis honnan kéne tudnom, hogy mit fizetnek neki és mit nem. Oké, hogy megcsörgetett, mikor ideért, de lementem mackóban a 2. emeletről direkt azért, hogy ne őt rángassam fel. Vagy az jobb lett volna neki? Ha 20 forintot adok, mert ennyi apróm van, akkor annyit adok, mire fel ez a bunkózás, ha nem csengetek száz forintokat?
Hali.
Igaz régi már, de azért írok, ha már más is írt előttem ennyi idő után. :D
Valóban ismerős a szitu. Előző, és mostani munkahelyemen is van olyan, aki minden nap rendel, de legalább heti 4-5 alkalommal. A gyárak nálunk olyanok, hogy 95%-ban mindenki kártyával fizet. Nagy ritkán 1-2 ember van csak olyan, aki a kártyás kifizetés után ad egy 100-ast, vagy 200-ast, vagy esetleg kész pénzel fizet, és 1330-ra például azt mondja hogy 1500-ből. Azért higyjétek el, hogy jól esik az, mikor rajta hagy 100 - 150Ft-ot, vagy esetleg többet, mivel a csörgetések szintén 85%-a általában pénz veszteség, ami vagy vissza jön, vagy nem.
A 10-20-30-40Ft-okat én is vissza szoktam adni. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy nem szorulok rá, köszönöm szépen. Ha akar adjon normálisan, egy százast például, vagy hagyja a fenébe.
És a legviccesebb a dologban az, hogy aki gyárban dolgozik (tényleg nagy, jól menő gyárakban vagy egyéb vállalkozásnál), például egy irodában, és minden nap rendel, és meg is tehetné, hogy adjon 200-300 forintot, aki pedig nem igazán engedhetné meg, az pedig sokkal könnyebben adja. Az ilyeneknek nagy nagy tiszteletem, és nekik semmi okuk idegeskedni, mert biztos, hogy fél órán belül megkapják az ételüket, de legfeljebb 1 órán belül, még hétvégén is. A többiek majd utoljára.
És most senki ne kövezzen meg, DE! A vendéglátás lényege a borravaló. A szállodában a recepciós/hordár/felszolgáló úgy a különböző étterem/pizzéria láncok/hálózatoknak is ugyan ez a lényege. Senki sem csinálná annyi pénzért, amennyi. Persze vannak jobb helyek, ahol például egy futárnak is elfogadható a napi pénze már alapból úgy ahogy, de sajnos kevés ilyen hely van. Legalábbis a környékén egy sem, az is biztos. Nem tudom hogy BudaPesten például ez hogy megy, annyira nem is izgat a dolog.
Arról pedig hogy a futárnak is van fizetése, és hogy annyi amennyi, arról nem a futár tehet. És azt mindenki hadd döntse el, hogy akar futárkodni, vagy sem. Az ilyenek hogy akkor ne menjen futárnak, vagy tanult volna inkább az ilyen agyhalott felvétéseket kerüljük.
Az hogy meg én egyszer vissza adtam több mint 200-at öt (5) forintosokba, az pedig puszta véletlen volt. Egyébként nem feltétlenül g**izik ezzel a futár, hiszen ez is pénz. Nálam 1 nap jó ha meg fordul 5db 10 forintos. Általában azt sosem tudom vissza adni, amiért nem szoktak vitatkozni. (Még jó, mert eldobnám a pizzát a **szba.)
Volt rá példa már futárkodásom alatt, hála istennek csak(!) kb 10 alkalommal, hogy nem tudtam nekik vissza adni aprót, azaz a vissza járót, mert nem volt nálam apró pénz. Időm sem volt váltani, bent sem tudtak, mert nekik is apró kellett volna.
Egyszer két helyen vissza adtam a saját pénzemből. Elő vettem a másik pénztárcámat, és 40ft kellett volna, oda adtam neki egy 100-ast. Mondom neki, hogy sajnos nem tudok vissza, mert nincsen nálam semmi apró. Minden szó nélkül áll, vár, les. Minden szó nélkül oda adtam neki a 100-ast. Másodjára 60ft kellett volna. Ekkor egy 200-ast adtam neki, és a legszebb az egészben, hogy köszönni se köszönt mikor mentem, egyik alkalommal sem. És ez a két alkalom pont akkor volt, mikor a "saját" autómmal mentem, mert a cégeset amivel jártam csinálták, azaz szerelőnél volt. Ekkor mondtam neki hogy: "Én köszönöm szépen, hogy megtisztelhetlek azzal, hogy még én fizetek neked azért, hogy megehesd a pizzádat. Tessék, itt a "visszajáró", remélem többet nem találkozunk. További szép napot kívánok! " Mikor szálltam be a kocsiba, 6-8m-ről utánam kiabál hogy várjon. Mint aki nem is hallotta, beültem és elmentem a következő címemre. 2 hónapra rá megint megyek. Mondtam neki, hogy most direkt úgy intéztem, hogy legyen apróm, természetesen udvariasan, és mosolyogva. Ekkor ő lesüppedt tekintettel rám néz, ide adta a pénzt, azt mondta hogy csak a kocsiból nézzem meg, hogy mennyit adott, előbb ne. Mondtam neki, hogy ez nem így működik. Ha ad borravalót azt megköszönöm, de nem szorulok segítségre, nem kéregetni megyek sehova sem. 2-3 percet elbeszélgettünk, és mondta, hogy az öccse is futár, a "szomszéd" nagyobb városban, és az öccsétől tudja, hogy milyen ez a munka. Beült mellé a kocsiba 2-3 nap, ez Péntektől-Vasárnapig. Ráadásul ott saját autó, és napi legalább 200-300km a városban, szintén jól menő pizzériában. Látott szituációkat, és most már Ő is tudja, hogy milyen ez a munkakör.
Elnézést kért tőlem, kezet fogott velem, és ez után még jó párszor én is vittem neki kaját. Őszinte leszek, 2000Ft-ot adott nekem.
Tényleg, akinek van pénze manapság rendelni, akár csak egy 900-1100Ft-os pizzát, annak arra is van pénze, hogy adjon legalább egy százast. A legtöbb helyen a napi pénz 4000Ft körül mozog. Ha egy futár kivisz 30 címet, és minden címen kap legalább egy százast, az már elfogadható pénz. :) Szerintetek? Azért megint más napi 6000-7000+-ért dolgozni, mint 4000+-ért. Nekem is volt olyan, hogy kivittem 30 címet, és nem volt még csak egy ezresem sem. 600-700 forintom volt, egész nap. Nem érte meg.
Szia,
Nem azért, hogy kötekedjek, értem a te állaspontodat is, de egyáltalán nem közhely az, hogy minek futárkodik az, aki panaszkodik. Vállaltál egy munkát a szerződésben foglalt pénzért, akkor ne legyen elvárás a vásárlókból kinyert plusz pénz. Igen, egy vásárló vagyok, aki 2000 forintért rendel kaját hétvégén. Nem 2200-ért. Annyit fogok fizetni, amennyi oda van írva, különben már lehet, hogy nem venném meg.
Képzeld el a következő helyzetet: spárban épp az ebédhez veszed a hozzávalókat, majd fizetés után a blokkon látod, hogy a csirkemellfilé valójában nem 900, hanem 1100 forint volt. Szó nélkül hagyod? Nyilván nem. A rendelt étel és a boltban megvett között az ég világon semmi különbség nincsen. Milyen alapon kellene többet fizetnem? Azért mert kihozod? Ez a munkád, ezt te vállaltad, a szolgáltatás benne van az árban. A spáros pénztáros is kapjon borravalót, amiért egésznap ül és megállás nélkül csipogtatja a vonalkódokat? Nem. Ez a munkája.
Szóval ne legyen elvárás a borravaló. Szerintem visszataszító, hogy egy gesztus átalakult már "kötelező" fizetséggé, és egyes futárok szabályosan meglopnak párszáz forinttal, mikor vissza kell adniuk.
Kiemelted, hogy nem kéregetsz, de azért adjon, aki megteheti. Miért nem állsz ki az utcára ezzel a szöveggel? Mi a különbség? Miért "kell" adnom? Azért mert vetted a fáradtságot és kihoztad? Ismétlem: ez a munkád. És ez is egy hatalmas közhely, hogy aki megteheti az adjon már parszáz forintot, őszintén, ki nem teheti meg manapság? Senki nem fog belehalni ha 150 forinttal többet kell valamiért fizetnie, de ugyanilyen alapon a wc-n sem fogom lehúzni a 150 forintot.
Átálltam azóta a kártyás fizetésre én is, mert egy nagy pofátlanságba ment át már ez a dolog. Ha 2350 a kaja, és 5000-el fizetek, akkor a futár 2500-at vissza kérdés nélkül, vagy esetleg azt hazudja, hogy nincs aprója. És akkor ne centizzem ki 5 forintosokban... tisztelet a kivételeknek, de nagyon magas lovon ül, aki elvárja, hogy adakozzanak neki pénzt, csak mert hajlandó volt elvégezni a munkáját.
Hali.
A Tisztelt #13-asnak üzenem, hogy köszönöm/köszönjük az együtt érzést. :) Jól esik azért az is, hogy valaki tudja miről van szó, és el olvasta a "kis regényemet". :)
A Tisztelt #12-esnek meg üzenem, hogy olvassa el az előző regényemet újra, és nézzen utána pár pizzériának, ami házhoz szállítást is vállal. :) Vagy csak kérdezzen meg pár embert, hogy milyen ez a munka. Részben igazad van. Amelyik futár g***zik a borravalóval, és van bőr a képén, azt elhiszem, és azzal egyet értek én is. Az olyan nem futár, és nem is annak való. De azért hidd el, a legtöbbjük normális. :)
(Nem sértésképp írtam ezt. :) )
Egyébként tekintettel arra, hogy ár emelés történt nálunk, így fele annyi a borravaló, még hétvégén is... Úgy hogy ha csak nem történik csoda, akkor én is befejeztem ezt az egészet. Még a jövő (július) hónapot megvárom hogy hogyan szuperál a dolog, de ha semmi változás, akkor én sem csinálom már tovább. :) :D
Szép estét!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!