Igaz hogy a jogászok nagyon keveset keresnek?
Sokat hallom panaszkodni a tervezőmérnök ismerőseimet hogy 5 év munkaviszony után is nettó 150-et keresnek egy tervezőirodában, az orvosok is keveset keresnek (bár nekik ott a "hála" pénz).
Most újabb egy jogász ismerősöm mesélte hogy egy ügyvédirodában keres nettó 130-at kezdőként.
kezdőként valóban nem keresik rommá magukat
viszont ha már beindult és jók és pl saját irodájuk van, na akkor azért már keresnek
Ezt így nehéz megítélni.
Pályakezdő jogász és pályakezdő jogász között is van különbség.
Nem mindegy hogy Rite diplomával, passzív nyelvismerettel, nulla gyakorlattal és ismerősi háttér nélkül keresel állást,
vagy éppen(summa) cum laude diplomával, 2 aktív nyelvismerettel, Erasmus tanulmányokkal a hátad mögött, 3 éves gyakornoki-ügyvédi irodai tapasztalattal próbálsz elhelyezkedni.
Az utóbbira több az esélyed munkát találni, és több fizetésben is reménykedhetsz.
De alapvető, hogy SENKI SE AKAR olyan nagyon fizetni egy jogásznak. Még a jogászok sem!!!
Mai napig van olyan, hogy az ügyvédjelölt ingyen dolgozik, mert kizárólag csak úgy veszik fel, úgy van vele a principális, hogy örüljön a jelölt, hogy egyáltalán tanulhat.... A közig. - ben mondjuk törvény mondja meg, hogy menni az annyi, de oda se kell hátizsákot vinni a fizetésért.
Ez lehetőségektől és munkáltatói mentalitástól is függ azért erőteljesen.
A nettó 130 - ezres ügyvédjelölti bér - sajnos - igen jónak mondható.
Mert a legtöbb - ha egyáltalán talált munkát - még ezt sem kapja meg.
"Viszont utánna nem lesznek gondjsid"
De, utána is lesznek gondjaid.
Az ügyvédi szakma egy egyik legnehezebben megtérülő foglalkozások közé tartozik.
Csak ez nem látszik kívülről.
Olyanok mondanak ilyeneket, akik lóf.....aszt se tudnak erről a pályáról.
Na azok hiszik, hogy jól és könnyen keresünk.
Megtérülhet, de ez inkább csak matematikai lehetőség, mert nagyon sok összetevője van a sikernek.
Nekem minden ismerősöm azt mondta, mikor elkezdtem a jogot : "Ügyvéd leszel? Akkor sokat fogsz keresni.."
Ja , csak éppen azt felejtették el a hozzáértő zsenik, hogy a kettőnek rohadtul semmi köze egymáshoz.
A szerencse rettenetesen dominál ezen a pályán. Már onnantól, hogy egyetemre jársz, az ügyvédjelölti életről nem is beszélve.. továbbiakat meg hagyjuk.
Valamint a végzés után derül ki igazából, hogy alkalmas vagy - e egyáltalán az ügyvédi pályára, és bizony jöhetnek a meglepik...
Az, hogy mennyit keres egy ügyvéd, az nemcsak a választott szakterületétől függ, hanem, az adott ügyvéd kapcsolatrendszerétől is.
(az állami közbeszerzéseket nem a legutolsó poros faluban praktizáló kolléga kapja, akinek még a létezéséről se tudnak a minisztériumban)
Függ a munkavégzési mentalitástól is - aki minden ügyet elvállal, még akkor is, ha tudja, hogy tuti bukás az egész, de az ügyfélnek előadja a "biztos sikert", az kereshet jobban, mint pl. én, aki ilyesmire nem vagyok hajlandó.
Az ügyvéd keresetének nagyon sok összetevője van, de ezt csak azok értik, akik ezt csinálják.
Csak kívülről nézve ne ítélkezzen senki, mert nem lát bele a valóságba!
Előző!
De nem a jogi pályán, és pályakezdőként.
Nettó 300 ezres vagy arrafelé tendáló bérek jogi szakvizsgás bérek, mester!
Ezt egy pályakezdő jogász legfeljebb akkor kaphatja meg, ha ellopja a kasszát.
Nézd már meg egy kezdő ügyvédjelölt fizetését!!!
A 100 ezer forintot jóindulattal haladja meg! Már ha kap fizetést.
Vagy a közig - es bértáblát!
Egy közigazgatásban dolgozó jogtanácsos talán - talán kereshet ennyit, ha egyúttal osztályvezető is.
Viszont ezek ku.....rvára nem pályakezdő kategóriák!
ha államvizsga előtt felvették az évfolyamtársaidat ilyen fizetéssel, akkor Ők nem a nogi pályán dolgoznak!
(A Ferihegyi reptér légiforgalmi irányítói valóban keresnek ennyit, sőt még többet is, de ők rohadtul nem a jogi pályán dolgoznak.)
Részben igaz.
Magyar György ügyvéd (valószínűleg) jól keres...
Viszont én nem keresek jól...és én is ügyvéd vagyok.
(bár nem vagyok min. 30 éve a pályán...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!