Minden álláskereső ezt tapasztalja? (Lent)
Gyakorlatilag semmilyen választék nincs az állások között, 90%-ban csak a kereskedelemben lehet elhelyezkedni, ha nem akarsz eladó, pénztáros, call centeres vagy JAVA developer lenni, akkor bizony semmit nem fogsz találni.
Hiába vagyok utolsó éves egyetemista (nem gazdasági szakon), és van 2 nyelvvizsgám, napi 14 órát kellene mosogatnom 10 ezer forintért...
Más is ezt tapasztalja vagy egyedül vagyok?
Nem, rengeteg pozícióban keresnek embereket, de az is igaz, hogy éppen változóban van a világ.
Bizonyos szakmák eltűnőben/átalakulóban vannak, más szakmákból meg kifutott egy-egy generáció, vagy a válság megtépázta őket (pl rengetegen hagyták ott a válság alatt 0-ra zuhanó építőipart, és egyelőre nem térnek vissza, hiába emelkednek a bérek).
A nemzetközi tanulmányok szakkal fogalmam sincs, hogy mit lehet csinálni, de sok év multinál dolgozás után nem nagyon rémlik, hogy kerestünk volna ilyen embert piaci céghez.
Innentől 3 út áll előtted. Megtalálod Te, hogy mire kellhet ez a diploma, vagy keresel valami társterületet (pl 2 nyelvtudással SSC-k tömegével vesznek fel diplomás, de nem szakirányú végzettségű embereket).
A harmadik út pedig, hogy elfogadod, hogy ez a diploma pont annyit ér, mintha érettségid lenne, és igen, elmész árufeltölteni vele.
Én azt ajánlom, hogy próbálkozz társterületekkel, több tanár, bölcsész, nyelvész, társadalomtudós ismerős dolgozik SSC-ben, mert a saját szakmájukban nem találtak fizető munkát.
érdekes dolog ez a nézőpont "izé":
én pont azt tapasztalom, hogy tök jó állásod lehet AKÁRMIRE felvesznek ha AKÁRMIBŐL van diplomád. Valamiért lesz*rják, ha van szakmai tapasztalatod és netán még azt a szakmát is tanultad (mondjuk emelt szinten) és fingod is van hozzá, neeem. Legyen papírod, majd mi megmutatjuk.
Tipikus, amikor ezt látom: Feltétel (felsőfok, nincs preferált szakirány) Előny (konkrétan felsorolják azt, ami az adott feladatkörhöz elengedhetetlen és papírom van róla)
Ismerek szociológust, aki a médiában műsorokat gyárt és köze van a papírjához? nem. Felvették? mert bármiből lett papírja.
De ismerek bölcsész és más büfészakost is, akik elég jó dolgokat csinálnak, ami totál eltér a papírjuktól
A barátnőm miatt elég sok bölcsész, társadalom kutató és hasonló diplomást ismerek.
Azért azt a kedves esztéta hozzászóló kedvéért mondom, hogy kb 10-15%-uk akinek ez összejön. Tehát nem mondom, hogy lehetetlen, de a többségüknek sajnos nem megy a váltás, pedig én is mikor megismertem a lányt, akkor mindig arra a 10-15%-ra mutogattam, írtam neki jobb életrajzot, készítettem interjúra, egy idő után rá kellett jönnöm, hogy a mázlista 15% marha magas lóról beszél, de a maradék 85%-ak egy antropológus vagy kultúraszervező diplomával nem jön össze az 500 pénzes banki/ipari állás, akkor sem, ha természetesen van példa mindenre (hiszen itt vagy pl te is)
Nem tudom hogy egyes emberek miért nem néznek utána hogy mi az amit érdemes tanulni akár egyeteme akár főiskolán akár középiskolában akár szakmunkásképzőben.
Pl. én 2 hónapos okj szaképesítésel 8 órában cafetériákal együtt nettó 200 ezeret megkeresek, igaz hogy előtte 1 évig szívtam egy másik helyen hogy tapasztalatot szerezzek és hogy fel tudjak mutatni valamennyi referenciát de úgy érzem megérte mert tudtam válogatni a jó helyek közül.
De szerintem az első éveket minden munkakörben meg kell szívni, már ha lehet benne előrelépni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!