Egy munkaszerződés lehet egyszerre határozott és
határozatlan idejű, vagy valamit elszúrt a munkáltatóm,
akivel most nem akarok tovább hosszabbítani, és kértem a
kiléptetésemet?
Figyelt kérdés
Kötöttem egy munkaszerződést, az én papíromon határozott idő szerepel december 31-ig. Én nem akarok tovább hosszabbítani, mert máshonnan is megkerestek közben egy jobb ajánlattal és oda megyek, de olyan felmondó nyilatkozatot kérnek tőlem az előző helyen, amiben határozatlan idő szerepel, mert szerintük határozatlan időre kötöttünk szerződést, az én papíromon meg határozott idő szerepel, ami meg is szűnik külön felmondás nélkül, ha nem állapodunk meg hosszabbításban. Nem írtunk alá hosszabbítást. Úgy vagyok vele, hogy akkor rúgjanak ki, úgysem megyek be oda a továbbiakban, a szerződés lejárt, új nem kötelez, de én a határozott időt tudom igazolni, mert az én papíromon az szerepel. Mit gondoltok?
Mellesleg ilyenkor is illene időben szólni, hogy nem tervezed a hosszabbítást, még ha a törvény nem is kötelez rá, de a korrektség igen.
nem a dolgozónak kellett volna szólni, hanem a munkáltatónak időben aláíratni vagy hosszabbítást, vagy határozatlan időst. NEm léptek semmit, a szerződés leját.
2017. jan. 4. 20:11
12/20 A kérdező kommentje:
Egy hónapot sem dolgoztam ott, a próbaidő minimális hossza jogszabály szerint 30 nap (én így olvastam), a mi szerződésünkben kikötöttek egyébként 55 napot, ami még bőven nem telt le, próbaidő alatt pedig bármelyik fél indoklás nélkül azonnal felmondhat, szóval az én esetemben felmondási időről nem beszélhetünk.
2017. jan. 4. 21:14
13/20 A kérdező kommentje:
Nem értem el őket, szabadságra mentek, jobb ajánlatot kaptam, de nem is kellene megindokolnom.
2017. jan. 4. 21:15
14/20 A kérdező kommentje:
Én próbáltam őket elérni, azonnal, miután a másik ajánlatról hírt kaptam és elfogadtam. A héten kell kezdenem az új helyen.
2017. jan. 4. 21:16
15/20 anonim válasza:
Ez a kérdés valami iszonyat, annyi hülyeség van itt.
Felmondás egyáltalán hogy jön itt szóba? Azért határozott idejű, mert van egy végdátuma, amikor lejár, és a munkaviszony véget ér.
Próbaidő nem tudom, hogy jön ide, mindenesetre a próbaidőnek nincs minimuma, csak maximuma. De alapvetően nem értem, hogy mi az, hogy a próbaidőd még nem járt le, a szerződésed meg igen? Ilyen nincs, logikailag is hülyeség, és a törvény sem engedi.
Az ilyen véleményeket sem értem, hogy "illett volna szólni", miért is? Van egy szerződés, ami le fog járni. Egyik fél sem kezdeményezi a hosszabbítást, vagyis le is jár. Nincs ilyen, hogy illik szólni.
2017. jan. 4. 21:19
16/20 A kérdező kommentje:
# 15 Időpont ma 21:19 - Szerintem sem jó a szerződés, de hát ez van előttem írásban. A próbaidő jogszabályi szabályozásának viszont utánanéztem, ha változott, akkor kérlek, linkeld be nekem.
2017. jan. 4. 21:23
17/20 anonim válasza:
Mt. 45. § (5) A felek a munkaszerződésben a munkaviszony kezdetétől számított legfeljebb három hónapig terjedő próbaidőt köthetnek ki. Ennél rövidebb próbaidő kikötése esetén a felek a próbaidőt - legfeljebb egy alkalommal - meghosszabbíthatják. A próbaidő tartama a meghosszabbítása esetén sem haladhatja meg a három hónapot.
Mt. 50. § (4) Kollektív szerződés rendelkezése alapján a próbaidő tartama legfeljebb hat hónap.
2017. jan. 4. 21:28
18/20 A kérdező kommentje:
Valahol olvastam azt a 30 napot, de akkor ezek szerint az nem aktuális. Nos, minden esetre nálam van konkrét időtartam megjelölve. Gondolom, azért több, mint a szerződés, mert úgy terveztek, hogy lesz még projekt.
2017. jan. 4. 21:35
19/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat mindenkinek, nekem segítettek, és elnézést, ha ilyen furának tűnik ez a szituáció, ha nem ilyen fura lenne, nem is kérdeztem volna. Sokat tapasztaltam már a munka világában, nehezen tudnak meglepetéseket okozni, de ilyenben még nekem sem volt részem mostanáig, egy újabb tapasztalattal gazdagodtam, ezt is megjegyzem. :-) Remélem, a 2017-es évem simább lesz, mint az előző. Minden jót nektek is! :-)
2017. jan. 4. 22:06
20/20 A kérdező kommentje:
Ha valaki még visszatérne a kérdéshez, végül megoldódott. Rájöttek, hogy ők tévedtek és korrigálták a hibát. :-)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!