Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Tényleg a magyar bérekből...

Tényleg a magyar bérekből kéne tudni megélni?

Figyelt kérdés
A pofám leszakad a magyar fuzetéseken. Ki gondolja azt, hogy ennyi pénzből meg lehet élni, ami ebben az országban fizetés címszó alatt fut?! Vagy hogy kéne egyáltalán ennyiből normális szibten letezni?
2016. dec. 12. 15:30
1 2 3 4 5
 21/46 A kérdező kommentje:

Adótanácsadó vagyok. És igen, nyilván nincs diplomám egy sem, mert hát hiszen ehhez a munkakörhöz a diploma nem elvárás (szarlazmus, a gyengébbek kedvéért :D)

Eldogadható életszínvonal számomra az, és azt gondolom, hogy minden keményen dolgozó európai ember ezz jogosan elvarhatná, hogy:

- rendezett legyen a lakhatás (értsd vagy belátható időn belül az önrészt össze lehessen rakni, vagy az albit kényelmesen kifizetni)

-rezsi alap h ne jelentsen gondot

- normális étkezés (ne kelljen már a lidlis szaláminak megnézni az árát, és ha akarok, akkor igenis elmehessek étterembe. Vagy ha én monden este pizzát akarok rendelni, akkor rendelhessel

- legyen pénz egy autot fenntartani,és kb 4-5 évente cserélni

- ruházkodás, tisztálkodá, pipere - normális minőségű és mennyiségű legyen (ezen a ponton szögez le a 2ezer forintos deichmann cipő, nem tartozik ebbe a kategóriába, csak viszonyításképpen)

- szórakozás ne legyen luxus, és az évi 1 nyaralás és 1 síelés sem

- nyugdij előtakarékosságit leheßen szép summával rakni, ugyanis a mostani fiatalokbak már nem lesz nyugdijuk sajna

- kell tartalék olyan esetekre, amikor valami elromlik, uj kell (akár háztartásba, akár kocsiszerviz, ilyesmi)

Amit itt felsoroltam, nem luxus...csak a normális élet. Nagyságrendileg havi 600-800 ezerfe van ehhez szükség, és azt gondolom ez kb az alja az életnek. Mert ezel nagyon alap dolgok. Ehelyett 300 ezrekkel kiszurjak az ember szemét, ami semmire sem elég...

2016. dec. 12. 22:29
 22/46 TamásTóth ***** válasza:
100%

"- rendezett legyen a lakhatás (értsd vagy belátható időn belül az önrészt össze lehessen rakni, vagy az albit kényelmesen kifizetni)

-rezsi alap h ne jelentsen gondot

- normális étkezés (ne kelljen már a lidlis szaláminak megnézni az árát, és ha akarok, akkor igenis elmehessek étterembe. Vagy ha én monden este pizzát akarok rendelni, akkor rendelhessel

- legyen pénz egy autot fenntartani,és kb 4-5 évente cserélni

- ruházkodás, tisztálkodá, pipere - normális minőségű és mennyiségű legyen (ezen a ponton szögez le a 2ezer forintos deichmann cipő, nem tartozik ebbe a kategóriába, csak viszonyításképpen)

- szórakozás ne legyen luxus, és az évi 1 nyaralás és 1 síelés sem

- nyugdij előtakarékosságit leheßen szép summával rakni, ugyanis a mostani fiatalokbak már nem lesz nyugdijuk sajna

- kell tartalék olyan esetekre, amikor valami elromlik, uj kell (akár háztartásba, akár kocsiszerviz, ilyesmi) "

350-t keresel kb, ha jól olvastam.

nézzük akkor:

-rendezett legyen a lakhatás (legyen 130 rezsivel együtt mondjuk havonta, azérmár lehet jó fajta albit kapni, megfelelő helyen, én például kb 70-80-ból jövök ki egyedül egy 45 m^2-es albérletben a belvárosban) Tehát 130 ezer

-normális étkezés. (számoljunk 2000-3000/nappal, amibe szinte azért már bármi belefér.) Tehát 60-90 ezer.

Ebben az esetben a "létszükségleti dolgokat elintéztük.

A havi maradék 130-160 ezer-ből a többi megoldható. Ha azt nézzük, hogy egy évben ez durván 1.5m -1.9m között van. Ebből jöjjön le mondjuk 1 nyaralás és egy sielés legyen a kettő együtt 600-800 ezer. Ekkor marad 700-1.3m között. Ebből azért lehet szépen félretenni, szórakozni és ruházkodni, sportolni, esetleg autót fenntartani (autóhoz hozzátenném, hogy egy bizonyos szint felett már szoktak adni cégeset multiknál).

Amúgy pedig lehet ennél többet keresni, csak feljebb kell lépni. Multiknál vezetők (3-5 év tapasztalattal) azért simán keresnek fél millió felett.

2016. dec. 13. 00:28
 23/46 anonim ***** válasza:
56%

16/22 Időpont tegnap 19:25

Alapvetően nem probléma, ha az ember tömegközlekedéssel jár, csak akkor ne mondja azt, hogy nagyon jól él.

Meg a miskolci panel persze.

Mert akkor mit mondjon az aki egy szép nagy kertes családi házban él és van mondjuk egy vadi új Renault Talisman-ja, vagy Seat Leon-ja, ilyesmi.

Ha ti éltek nagyon jól.

Egyetértek a kérdezővel.

Szerintem is kéne minimum 600 ezres fizetés. Ha valaki dolgozik, az igenis ne vergődjön! Főleg ha tanult is.

Jah meg alapból mást jelent a megélni és élni fogalom.

2016. dec. 13. 01:14
 24/46 anonim ***** válasza:
32%

Igen,pont ezért kell olyan tudàs amire kereslet van.

Pl:programozó,matematikus,elemzô közgazdàsz.

Ezért kell megfelelôen vàlasztani,ne félj minket programozókat megfizetnek,ha nem akkor tovább állunk,ilyen egyszerû.

2016. dec. 13. 05:32
 25/46 anonim ***** válasza:
88%

"Ha valaki dolgozik, az igenis ne vergődjön! Főleg ha tanult is. "

A a baj, hogy ti fordítva ültök a lovon.

Van egy igényszintetek, és magyarázzátok, hogy azt kellene kapnotok amire vágytok, mert ti tanultatok.

Miközben valójában pontosan azt kell kapnotok amit a piacon értek (ha ez havi 120 ezer a szalagnál 3 műszakban akkor azt, ha ez 1.5 millió egy multinál felsővezetőnél akkor meg azt), és ha ez nem elég az igényszintetekhez akkor NEKTEK kell változtatni vagy az igényszinteteken vagy a piaci értéketeken.

Még le is szóljátok aki azt mondja, hogy jól él panelban borsodban néhai mozizással, miközben pont ő, aki reálisan látja a helyzetét.

2016. dec. 13. 08:01
 26/46 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos Mo-on a lakosság 80%ának semmi megtakarítása sincs egy kisebb baj esetére sem (mosógép-hiba, csőtörés). Igen, a fizetések szarok. Igen, 80%nak nehéz a megélhetés. De nem látom a gigászi tüntetéseket...A 80% lapul, mint szar a gyomban.
2016. dec. 13. 08:51
 27/46 A kérdező kommentje:

Nem, nem ő látja reálisan. Ő belesüpped, belekényelmesedik a középszerűnek is nehezen mondható panelproli életébe.

Ja, és csak jelzem, az adótanácsadó is közgaszdász végzettséget igényel, lehetőleg nem valami futottak még egyetemről.

Ami meg azt illeti, hogy ki mihez igazodjon. Nem gondolom, hogy több nyleven beszélő, gazdasági szférában szellemi munkát végző emberként az a normális,hogyha szépen csöndben megelégszem azzal a nyomorult kis konccal, amit ebben az országban dobnak. És ugyanez értendő egyébként akár a szalagmunkásra is. Gondolod, hogy 100-120 ezerből meg lehet ma magyarországon élni??? Mert én nem gondolom, főleg a mai árak mellett.

A másik argumentuma valamelyik kerdezőnek, miszerint legyen akkor mindenki informatikus. Hát van egy rossz hírem: mindenki nem lehet informatikus, sőt még diplomás sem. egyrészt, nem mindenkinek van meg a képessége hozzá, másrészt, ha mindenki informatikus lenne, akkor a sok informatikusnak rövid időn belül nem lenne zabálnivalója, nem épülne szép új háza, nem lennenék ruhái...ugyanis meglepi, ezeket a munkákat is el kell ám végezni!

Végül még egy gobdolat jutott az eszembe. Itt a kommentelők zöme szerint szépen elégedjen meg mindenki annyival, amennyit kap, mert biztos az ő hibája. Hát nem és nem. 200 km-vel arrébb Ausztriában egy mosogató többet keres, mint egy infós itthon. És bizony van szerencsém gyakorta kijárni, és pontosan tudom, hogy az élet nem nagyságrendekkel drágább odakinn, pl. Burgenlandban. Pl nagy elelmiszerláncok üzleteiben nem sokkal drágabbak az élelmiszerek, sőt, van ami olcsóbb is.

Persze, a válasz az lesz, hogy akkor menjek ki. Nyilván ez is egy megoldás, de a kérdésem alapvetően nem erről szólt.

2016. dec. 13. 08:51
 28/46 TamásTóth ***** válasza:
100%

Mivel közgazdász vagy, ezért pont tudnod kéne, hogy Ausztriában azért élnek jobban, mert jobb a termelékenysége az országnak. (vásárlóerő-paritás kb 2-szerese az osztrákoknak a magyarokkal szemben). Az élelmiszer valóban közel azonos áron van, mivel ahogy tanulnod kellett a közgazdasági végzettséged megszerzése alatt a könnyen "mozgatható" joszágok (élelmiszer például) ára a "világpiaci" árhoz közel van. A nem mozgathtó joszágok (jellemzően a szolgáltatások, albérlet például) viszont nagyban eltérhetnek.

Senki nem mondta, hogy "süppedj" bele. Tanulni, fejlödni mindig kell és ez által feljebb léppni. Az, hogy elégedett vagy a mostani állapottal nem jelenti azt, hogy nem akarsz jobbat. Másrészt valószinüsítem, hogy versenyszférában dolgozol, ezért ha többet akarsz nyugodtan kereshetsz más helyet, vagy beszélhetsz a fönököddel erről. Béralkú van úgye.

Irod a "panelproli" életet. Öszintén te tényleg azt hiszed, hogy minden embernek lehetne kertes házban laknia egy BMW-vel a garázsban?. Közgazdasági oldalról jelentős problémák vannak ezzel. Egyrészt nincs annyi kertes ház, hogy ezt meg lehessen oldani. Másrészt ha az autó vonzatát nézzük, ha senki nem tömegközlekedne, akkor gondolom el tudod képzelni, hogy mennyire lehetne közlekedni az autoddal a városban.

Nem igazán értem a kérdésed, mivel ha azt mondod, hogy társadalmi szinten kéne mindenkinek "jól" élnie, akkor felhívnám a figyelmedet arra, hogy Ausztriában is a minimálbért kereső nem "rázza a rongyot". Ha a problémád az, hogy te ennyit keresel, akkor meg fejlödjél és lesz ez több is. Pesze az is számít, hogy hány év tapasztalatod van, nem mindegy, hogya jelenlegi 350-t 2 év tapasztalat után kapod vagy 10.

2016. dec. 13. 10:42
 29/46 A kérdező kommentje:

3 éve dolgozom összesen. Még messze vagyok a 30 éves kortól.

Alapvetően kihagytál egy fontos aspektust az eszmefuttatásodból. Az arányokat. Én természetesen nem azt várom, higy mindenkinek bmw-je és villája legyen a Rózsadombon. Hanem azt gondolom, hogy arányaiban kéne a társadalomnak is jobban élnie. Kevesebb értéket termető és szaktudást igénylő munka nyilván alacsonyabban kell legyen fizetve, mint pl egy atomfizikus.

Valamint attól függetlenül, hogy természetesen helytálló, amit a gazdaság működéséröl írsz, én még mindig nem gondolom normálisnak azt, hogy ebben az országban mindenki a maga szintjén nyomorog. (Tisztelet a kivétlenek)

2016. dec. 13. 10:53
 30/46 anonim ***** válasza:
100%

"én még mindig nem gondolom normálisnak azt, hogy ebben az országban mindenki a maga szintjén nyomorog."

És?

És most ezzel mit csináljunk?

Ezt kinek írod?

Nekünk gyakorizóknak, miért, mi mi tudunk ezzel tenni?

Ennek mi értelme így?

Ebből így sosem lesz változás.

2016. dec. 13. 10:59
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!