Az elmúlt 15 évben kétszer szaladtam neki, egyenlőre abszolutóriumom van :-) Szakácsa szakmunkás után, két év alatt leérettségiztem és anno 2001-ben kezdtem kétszakos tanárin, mellette diák melóztam + maszekba dolgoztam hajnalban. nehezen lehetett sokéig fenntartani a dolgot, felvetem inkább a diákhitelt, de az élet úgy hozta el kellett költözzünk külön albérletbe párommal. Majd az Eu csatlakozás előtt - tartva az ingatlan árak elszabadulásától - , lakáshitelt vettünk fel, így sajátot fizettünk ugyanannyiért., de a fősulitól 150 km-re. Még az aktuális félévet lehúztam nappalin, ingázva heti 3 nap, a többit melódiákosként dolgoztam helyi gyárban, hétvégén meg hipermarketbe kasszáztam. A tanulás elmaradozott, lemaradtak tanegységek és bezárták a gyárat is ahol dolgoztunk, így főállásba kerültem a hiperbe, ami mellett változó munkabeosztásba már nem tudtam fenntartani még levelezőn sem a bejárást.(kérvényezni kellett minden hétvégét ). El is tanácsoltak végül, mert két gyakjegyem többedszerre sem lett így meg. 2006-ban megszületett a fiam is, párom gyesen volt, így fent kelett tartanom a családot is , ezért a fősulin tanultak alapján és a fősulin kiépített kapcsolati tőkémre alapozva létrehoztam egy saját bt-t, amit másodállásban vittem a hiper mellett. A vállalkozás felfutott, főállásúvá váltam benne, majd a forint alapú lakáshitelt is leváltottam deviza alapú szabad felhasználásra, mondván olcsóbb. 2008-ban az árfolyam ingadozás kettős hatásként ért, mivel addigra már importra álltam át, USA-ból és euból áfa nélkül hoztam a cuccokat, de a dollár és euro árfolyam miatt nem is lehetett normális árképzést végezni akkoriban, végül a kereslet is visszaesett, és újra másodállású webáruházzá csökkent a vállalkozás, mellette pedig gyárba melóztam szalag mellett, majd csoportvezetőként 1 évet, míg a svájci frank alapú hitel törlesztő részlete meg nem haladta a fizetésem. személyi kölcsönöket vettem fel, hogy fedezni tudjam a kiadásaimat. Végül úgy mondtam fel, hogy nem tudom hova megyek, de ha maradok, akkor elárverezik a házunkat. Balatonon kezdtem dolgozni, előtte próbálkoztam nyelvtudás nélkül hajós munkára jelentkezni, de nem vettek fel. Majd csörgött a telefon két hónap múlva, hogy ha akarok van mosogatói hely. Elvállaltam, majd következő szezonra már párommal mentem ki, gyerek nélkül a Bt-t pedig 1 Ft-ért eladtam az egyik törzsvásárlómnak. Egy év után úgy határoztunk, inkább kivándorlunk családostól Ausztráliába vagy Kanadába, amihez meg is feleltünk, de a pontszámunk kevés lett, amihez jól jött volna ha megvan a diploma. Így újra beiratkoztam költségtérítésesen, de azóta változott a képzési rendszer is, így 2011-ben Geográfus BSC. Terület-és településfejlesztő, megújuló energiaforrások szakirányos lettem, mert az államit a korábbi időszakban már ellőttem. Így külföldi munka mellett levelezőn jutottam el az abszolutóriumig, közben halmoztam fel annyi megtakarítást, amit ingatlanokba fektettem, így mellékesen az is termel némi bevételt. Szakdolgozatba pedig kidolgoztam egy saját tapasztalaton alapuló vidékfejlesztési programot, amit azóta is végzek itthon. 2013 óta Két vállalkozást hoztam azóta létre, illetve kezdő vállalkozások számára hoztam létre inkubátorházat is vidéken, két pályázatot is nyertem vele,plusz két kiegészítő kompetencia fejlesztésen is átmentem és már nem tervezem a külföldi letelepedést. Főállású vállalkozóként egy éve stabilan abból élek, amit tanultam felsőoktatásban, de nincs róla meg a papírom még - talán nyáron lesz annyira időm, hogy le is államvizsgázzak.