Fontos! Mikortól kell fizetnem a TB-t?
Kérném, csak olyan válaszoljon aki biztos a válasza helyességében!.
Szóval októberben hagytam ott az egyetemet (nappali képzésre jártam). Viszont ugye már szeptemberben kaptam hallgatói jogviszony igazolást és diákigazolvány matricát, ami a 2016/17. tanév első félévére ingyenes, március 31-ig.
Szóval, melyik lehetőség áll fenn most:
1. Miután megszűnt októberben a hallgatói jogviszonyom, azt az egyetem lejelentette pl. a munkaügyi központnak (vagy ahova ezt kell), és ettől kezdve 45 napig van TB-m, utána fizethetem magamnak minden hónapban. Szóval kb. mostantól.
2. Ameddig érvényes a diákigazolványom + 45nap, addig nem kell fizetnem, ami olyan május közepe.
"Kérted az elbocsájtást és el is bocsájtottak?"
Igen, ez történt.
"A hallgatói jogviszony megszűnésekor a diákigazolványt bevonják."
Nem, nem vonják be. Például amikor valaki júniusban megkapja a diplomáját, azzal megszűnik a hallgatói jogviszonya, viszont a féléves matrica október 31-ig érvényes. Senki nem kéri tőle vissza a diákot, nem vonják be. Amíg van rajta matrica, addig lehet használni. Nekem március 31-ig érvényes, eddig is elfogadták több helyen, senki nem néz utána, hogy most akkor hallgató vagyok-e még, meg van a diák az érvényes matricával és kész.
Szia!
A diákigazolvány lejárta után még 45 napig jogosult vagy az egészségügyi szolgáltatásra.
Majd az azt követő lejárta után egyénileg is fizetheted a TB-t.
Viszont ha nem akarod saját zsebből fizetni a TB-t akkor menj el az illetékes okmányhivatalba ott kérj egy nyomtatványt (egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság a neve ha jól tudom) kitöltöd, 2 tanúval aláíratod és benyújtod az okmányirodában. Ha nincs munkád akkor jogosult leszel rá amit az önkormányzat 1 évig átvállal. Ha nem találsz ez idő alatt bejelentett munkát akkor a lejárta előtt ismét elmész kitölteni egy ilyen nyomtatványt és benyújtod.
Nem a diák érvényessége számít.
Neked kell bejelenti, hogy végeztél az egyetemmel, nincs munkahelyed, és te fogod fizetni a tb-t. A nav oldalán van erre nyomtatvány, ha van ügyfélkapud, ott is tudod intézni.
Utolsó nagyon rosszul tudod! NEM kell neki fizetnie, de nem ártana ha utána járnál!
Tudom miről beszélek mert én is voltak ilyen helyzetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!