Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Lifelong learning? Ez egy...

Lifelong learning? Ez egy komplett baromság? Hova a retekbe kell egy 40-es 50-es pályakezdő munkavállaló?

Figyelt kérdés

Hallgatom az előadást a lifelong learningről. Diióhéjban annyi ugye hogy a tanulás (szerintük) nem életkorhoz kötött sosem késő és nem is szabad elzárkózni új dolgok megtanulásától, akár egy új nyelv, akár egy új szakma.

És az előadó példát is hoz hogy ha valaki nem talál munkát mert ugyan évtizedeket dolgozott X szakmában de arra a szakmára már nincs kereslet hát sajátítson el egy újat! Mert sosem késő!

És itt dobja le az agyam az ékszíjat.

Sosem késő??????

Hát ez egy akkora hazugság mint ide Tokió. Hát azt nem mondja nekem valaki hogy egy 40-es 50-es ember ha eltanul egy akármilyen új szakmát és nekiindul a munkaerőpiacnak 50 évesen zéró valós gyakorlattal (mert egy papír X szakmáról az önmagában lótúró) akkor azt nem röhögik körbe bárhol.

De nem kell 50-es már egy 30-as se nagyon kell. Ha zéró valós gyak van mögötte.

És totál komolyan teszem fel a kérdést: hogy a fenébe értendő ez a lifelong learning? Hát hova a francba kell az 50–es frissen végzett józsika marika? Hát ha bírja erővel esetleg valami sorra biodroidnak. De még oda se nagyon.

Sajátítson el új szakmát az aki azon kapja magát hogy 20 év munka után kikopott alóla a régi és nem tud elhelyezkedni? De minek sajátítson el? Hát hol talál helyet ahol nem röhögik körbe ennyi idősen?

2016. dec. 1. 13:18
1 2 3 4
 11/38 A kérdező kommentje:

"soha, egyetlen helyre nem ismerős "

Hallottam én ezt a dumát már olyantól aki mindenhova seggnyalás meg sógorkomaság után került be de hangoztatta hogy őt "csak a tudása" alapján vették fel...

tudod kinek vetíts.

2016. dec. 1. 13:32
 12/38 A kérdező kommentje:

" hanem olyat, amivel munkát is fog majd kapni."

És mi lenne az?

Mondjuk az amit a KSH és egyéb munkaerőpiaci statisztikát vezető céget hiányszakmának minősítetnek?

Vagy mégis honnan tudja az egyszerű józsi mire van igény?

És mi az amit reálisan el is tud végezni? Mert senkiből nem lesz se agysebész se programozó X évesen.

De mondjuk villanyszerelő (ami állítólag hiányszakma) az még lehet. Aztán hova kell vele?

2016. dec. 1. 13:34
 13/38 anonim ***** válasza:
88%

Itt Németországban a lifelong learnimg alatt azt értik, hogy valaki élete végéig tanul és képzi magát (a szakmájában). Ez egy követelmény a munkaadóknál.

Pl. egy villanyszerelőnek/informatikusnak/stb ma többet kell tudnia mint 20 évvel ezelőtt.

Ezért az idősebbek is folyton tanulnak és képzik magukat, hogy "ne maradjanak le". (Vagy a könyvelő ugye már mindent gépen csinál...)

A tanároknál/fogtechnikusoknál is nagyon fontos a lifelong learning.

Remélem tudtam segíteni!:)

2016. dec. 1. 13:36
 14/38 A kérdező kommentje:

Ha valaki egy szakmát űz még nagyon képezni se kell magát külön a napi gyakorlat adja a képzést.

De mi van ha valaki alól mondjuk 40-50-esen dől ki a szakma és semmiféle továbbképzés nem segíthet mert maga a szakma az ami nem kell már?

Akkor mit kezd?

Új szakma a nulláról? Meg lehet csinálni épp na de a kérdés ki fogja őt felvenni?

2016. dec. 1. 13:38
 15/38 anonim ***** válasza:
77%
Az egyik ismerősöm 45 évesen úgy gondolta, építészmérnök lesz. Elvégezte, dolgozott kb. 1 évet majd kip?csázták. Gondolom van 22 évesen végzett "normális" is, miért őt válasszák. Különben állásinterjún is meg szokták kérdezni: "Indokolja meg miért Önt válasszuk!" Ilyenkor az ember köpni-nyelni sem tud.
2016. dec. 1. 13:44
 16/38 anonim ***** válasza:
93%

Igazad van, nem minden szakmánál kell a továbbképzéshez megerőltetni magad. Ezért említettem pár példát amiknél viszont muszáj.

Ha 40-50 évesen új szakmát tanul, az igazából már nem lifelong learning (a szó szoros értelmében igen, de a kifejezés alatt nem ezt értjük).

Egyébként ha én ilyen szituációban lennék, valószínű én is kitanulnék egy új szakmát. Sok lehetőség nem marad :)

Csak hát nyilván elég nagy hátrányban van az ember a fiatalabbakkal szemben..

Én úgy gondolom, hogy aki úgy választ szakmát, hogy nincs figyelemmel a jövőre, az igazából (bármilyen keményen hangzik is) megérdemli ezt. Pl. ha ma valaki asztalosnak tanul és 10-20 év múlva (bár igazából most se) nem lesz munkája, magára vessen.

#13 voltam :)

2016. dec. 1. 14:16
 17/38 A kérdező kommentje:

"hogy aki úgy választ szakmát, hogy nincs figyelemmel a jövőre, az igazából ("

Magad se gondolod ezt komolyan ki vagy te Nostradamus?

Hol van az a 18 /20 éves valaki aki előre látja mi lesz évtizedek múlva?

Azt se látni 5 év múlva mi lesz.

És nem, ne kezdjük hogy orvos... nem lehet mindenki orvos.

Mi a helyzet mondjuk a rendzserváltás előtti idők sztárjával a bányászattal? Anno a legmegbecsültebb legfizetettebb munka volt és senki ember nem merte volna gondolni hogy rendszerváltás és az egésznek annyi.

ki látta ezt akkor? egy akkor kamasz mondhatta hogy én bányász akarok lenni és mindenki tapsolt neki hogy ez egy atombiztos keresett meló.

aztán nesze neked.

2016. dec. 1. 15:42
 18/38 A kérdező kommentje:

" Pl. ha ma valaki asztalosnak tanul"

!!!!! műbútorasztalos ismerős ki se látszik a melóból nemrég készítette egyedi diófa íróasztalt laza 400E-ért!

még usa-ba is küldetett ki kész cuccot még onnan is van rendelése.

na de kézügyesség... ez nem olyan szakma amit igazából ki lehet tanulni ha kézügyesség nincs.

2016. dec. 1. 15:50
 19/38 anonim ***** válasza:

"Hallottam én ezt a dumát már olyantól aki mindenhova seggnyalás meg sógorkomaság után került be de hangoztatta hogy őt "csak a tudása" alapján vették fel... "

Ezek után nem látom sok értelmét az élethosszig tartós tanulásról értekezni veled.

2016. dec. 1. 22:52
 20/38 anonim ***** válasza:
100%
Tehát úgy érzed, hogy hiába tanulnál új szakmát, sehova nem kellenél ötvenévesen. Hiába tanulnál atombiztos szakmát, jöhet egy változás, ami elviszi. Hiába keres jól az asztalos, neked úgyse menne. Tudod, mit, akkor ülj a fenekeden és sírj, amíg be nem látod, hogy eleve rosszul állsz a dolgokhoz. A mentalitásoddal van baj.
2016. dec. 2. 02:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!