Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ennyi pénzből mennyire lehet...

Ennyi pénzből mennyire lehet kijönni Pesten? Tényleg ostobaság váltanom?

Figyelt kérdés

Most elég jól élek, ahhoz képest hogy fiatal pályakezdő vagyok, egy vidéki multinál dolgozom, 220 ezer nettót és 25 ezer cafeteriát keresek (tipikus multis meló, ahol 2 nyelvet tudni kell, de más képzettség nem szükséges). Mivel itt vidéken az albérletárak sem vészesek, csak 40 ezret költök rá mindennel együtt (egy lakótársam van), ezért cafeteriával együtt havi kb. 200 ezrem marad kajára, ruhára, egyéb költségekre, a nagy részét persze félreteszem (gyűjtök saját lakásra, autóra).

De a meló soha nem tetszett, eleve ez a multis légkör, az a rengeteg ember egy irodában, a többsége igaz, hogy velem kb. egykorú, de teljesen más érdeklődési körrel, nekik a pénz, divat, bulik, ékszerek jelentették a legfőbb témát, míg én más beállítottságú vagyok. Nagyon stresszes is a munka, és hetente legalább háromszor előfordul, hogy a 8 helyett 10-11 órákat vagyunk bent. Ráadásul úgy érzem, semmi értelme a munkámnak, senkinek nem segítek vele és még csak jól sem érzem magam.

Ezért úgy döntöttem, váltok, és kerülöm a hasonló munkahelyeket. A városomban nincsenek lehetőségek, ezért Budapest felé veszem az irányt. Nyelvszakos diplomám van két felsőfokú és két középfokú nyelvtudással, így könnyen találhatnék megint 200 nettó feletti fizetéssel munkát, de azok nem nekem valóak (multinál call center, help desk, meg mindenféle támogató, asszisztens munkakör, hogy segítsem a nyelvtudással nem rendelkező embereket).

Találtam viszont egy nagyon szimpatikus munkalehetőséget, pont olyan, mint amit kerestem, értelme is lenne (gyerekeket segíthetnék), és ez nekem fontos. Már voltam interjún, a hely és az emberek is nagyon szimpik voltak. Tegnap hívtak, hogy szívesen alkalmaznának, a hét végéig kellene eldöntenem.

Úgy érzem, itt megtalálnám a számításaimat, és örömmel járnék be dolgozni, ráadásul sokkal nyugisabb munka lenne, és nem kellene este 7-kor kiosonni az irodából, miközben a munkatársaim még tovább maradnak (most ez van)... DE: nyilván sokkal feltételeket kínálnak... 150 ezer nettót keresnék, + 25 ezer cafeteria. Tehát 70 ezer ft-tal kevesebb lenne a nettóm, mint eddig (+ 5 ezer cafeteriával). Ez azért óriási különbség, főleg mikor lakásra és kocsira gyűjtök, most szeretném elkezdeni felépíteni az életemet.

Akiknek elmondtam eddig, hogy váltani szeretnék és elfogadnék egy 150 ezres munkát, mindenki meglepődött, és próbált lebeszélni, hogy ez hülyeség, ne tegyem, bírjam ki a másik munkát a sokkal jobb fizetésért. De én nem akarom. A munkahelyem mégiscsak napi 8-9 (esetemben 10-11..) órát tölt az ember, nekem nagyon nem mindegy, hogy jól érzem-e magam, vagy görcsölök egész nap egy olyan munka miatt, aminek ráadásul nincs semmi értelme. A szívem egyértelműen azt mondja, hogy a pesti, kevesebbet fizető munkát vállaljam el.

Ami fontos: a lakáskérdés Pesten még könnyebben megoldott lenne, mint vidéken, mert az egyik (elég jómódú) unokatestvéremnek van saját lakása, és nagyon örülne ha vele laknék, mert most egyedül van ott, és kicsit magányosnak érzi magát. Havi 30 ezret fizetnék neki a szobámért (én harcoltam ki, ő azt akarta, ingyen költözzek be, de én nem élősködni akarok), és persze feleznénk a rezsit. Így 50 ezer alatt kijönne minden, maradna 100 ezer forintom (+ 20 ezer cafeteria) minden másra.

Szerintetek ez mennyire élhető Pesten? Tudnék félretenni? Nem vagyok nagy költekező, többnyire magamnak főzök, ruhát elég ritkán veszek, és szeretek turikba járni, a szórakozásra költött pénz kimerül havi egy moziban vagy színházban. Nem iszom, nem cigizem, bulikba nem járok. BKV-bérlet a cafeteria része lenne, a hazautat családhoz meg tudnám oldani 1000 ft-ból, és kb. két-három hetente utaznék haza.

Szerintetek így mennyire kellene spórolnom a 150+20 ezres fizetésemmel? Most úgy vagyok vele, hogy nem érdekel, ha később lesz lakás, autó, stb., nekem most egy olyan munka kell, amit szívesen végzek és nem rokkanok bele.

Véleményeket szeretnék, jöhet pozitív-negatív, nem fogok megsértődni, csak kíváncsi vagyok, egy kívülálló hogyan látja a helyzetemet. :) A helyemben ti váltanátok? Mi a fontosabb, a jó fizetés, vagy a jó munka? Mennyire lehet ilyen anyagi körülmények között megélni Pesten?

Köszönök előre is minden választ. :)

25/L

2016. nov. 29. 11:46
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

150+20, ebből lejön 10 a bérletre meg 50 a lakhatásra, marad havi 110, a mostani 200hoz képest. Én ennyivel kevesebbért biztosan nem váltanék, pléne 25 évesen.

Én is vidékről költöztem Budapestre, de őszintén szólva nem értem soha, mikot valaki azt kérdezi, itt hogy lehet ugyanabból a pénzből megélni, főleg, hogy pl nem jársz bulizni. Mert még azt mondom, a szórakozás, ami drágabb, bár azt is lehet okosan. De ha magad főzöl, a Tescoban ugyanannyiba kerül minden, mint vidéken, a ruhák szintén. Én legalábbis ugyanannyit költök most is, mint vidéken.

2016. nov. 29. 12:08
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Vidéken hol élsz, melyik megyében?

Szerintem Budapest drágább mint az ország többi része.Mondjuk Nyugat Európai nagyvárosokhoz képest olcsó de ez már más kérdés. 100+20cafeteria akkor elég Budapesten ha nincsenek nagy igényeid. Nem öltözködsz márkásan, nincsenek drága kozmetikumaid és egyébb költséges kiadásaid.Budapesten nagyon sok program vár, kitárul előtted a világ.Szabadidődben eljárhatsz plázázni, étterembe, múzeumokba,sportolni/edzőterembe vagy csak úgy sétálhatsz a belvárosban.100ból is megtudsz élni a kérdés milyen színvonalhoz vagy szokva és mit akarsz.

Milyen messze van a lakhelyed a munkahelyedtől? Ez egy fontos kérdés mert Budapesten hatalmas távolságok is vannak.Ha belsőbb helyen laksz akkor nem is lesz szükséged autóra mert a közlekedés elég jó.

2016. nov. 29. 12:23
 3/3 anonim ***** válasza:
Arányaiban sokkal kevesebb lesz fizud, de a költségeket nézve buzdítalak, hogy válts, ha vágysz arra a munkára. Más lesz, ha jól fogod érezni magad a munkahelyen, és néhány év után mehet feljebb is a bér, valamint sokkal könnyebben elhelyezkedsz jobb feltételekkel. Meg lehet élni a maradékból, és még bulizni is elmehetsz néha, ha ügyesen kalkulálsz, félre is rakhatsz.
2016. nov. 29. 22:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!