Miért szajkózzák mindenhol, hogy szakmunkásnak kell tanulni? Ma már semmit se ér a szakiskola.
Szakmunkások se tanulnak már semmit az iskolában, kijönnek 18-19 évesen úgy, hogy egy percet nem dolgoztak a szakmájukban, gyakorlaton műhelyt takarítottak, kocsit mostak, boltba járkáltak stb. de teszem azt hegesztőt nem is fogtak a kezükben.
Egyből mennek a Dunántúlra gyári munkásnak vagy külföldre mosogatni.
Annak éri meg szakmunkásnak menni, akinek az apja vagy valamilyen közeli rokona is annak tanult és mellette ellesni a szakmát, aztán maszekolni.
Sőt, azoknak sem. Inkább tegyenek érettségit, mert az kell a vállalkozóihoz. Egyik géplakatos ismerősöm is otthon tanult meg mindent a szakmáról, nem a szakiskolában. Most pedig vállalkozást akar indítani, de nem kap engedélyt az érettségi hiánya miatt. Évek óta szenved az esti gimiben èrte, eddig eredmény nélkül.
Édesapám szokta mesélni, hogy miután ő elvégezte a szakiskolát (1980 körül), mindenhez értett valamennyire a szakmájában, nem volt olyan része, amit ne mutattak volna meg neki. Most meg csak kihasználják, lenézik a szakmunkás tanulókat gyakorlat alatt, töredékük dolgozik a szakmájában végzés alatt.
Volt osztálytársaim közül nagyon sokan mentek szakiskolába, 2 ember foglalkozik azóta a szakmájával, mindkettő az apjával jár maszekolni.
Hallottam olyat, hogy valakit hazazavartak pesti munkáról, mert szobafestőként nem tudta kikeverni a festéket.
"Szakmunkások se tanulnak már semmit az iskolában, kijönnek 18-19 évesen úgy, hogy egy percet nem dolgoztak a szakmájukban, gyakorlaton műhelyt takarítottak, kocsit mostak, boltba járkáltak stb"
Akit érdekel a szakma azzal foglalkoznak az oktatók. Akik csak hátráltatják a többieket azokat hagyják hogy csináljanak amit akarnak és majd szakmunkás vizsgán nézhetnek. A végzettek több mint fele nem dolgozik a szakmájában.
"Egyből mennek a Dunántúlra gyári munkásnak vagy külföldre mosogatni."
Gyári munkára képzetlenek mennek, havi 100ért sok túlórával. Aki meg szakmával külföldre megy az nem mosogat. Van hentes ismerősöm ausztriában és festő ismerősöm skóciában.
"Annak éri meg szakmunkásnak menni, akinek az apja vagy valamilyen közeli rokona is annak tanult és mellette ellesni a szakmát, aztán maszekolni."
Senki nincs a rokonságban festő csak én de találtam állást már kezdőként is, egy idő után otthagytam ,lett jobb, majd később annál is jobb, stb. Mindig tapasztaltam, tanultam valami újat.
"Sőt, azoknak sem. Inkább tegyenek érettségit, mert az kell a vállalkozóihoz. Egyik géplakatos ismerősöm is otthon tanult meg mindent a szakmáról, nem a szakiskolában. Most pedig vállalkozást akar indítani, de nem kap engedélyt az érettségi hiánya miatt. Évek óta szenved az esti gimiben èrte, eddig eredmény nélkül. "
Nem kell hozzá érettségi, sőt szakma se, csak annyi hogy mikor számlát akar adni akkor csak úgy adhat ha van egy alkalmazottja aki végzett szakember. Egyik ismerősömnek csak szakmája van és idei évtől vállalkozó, számlaképes. Volt főnökömnek csak érettségije van de adhat számlát mert van kőműves, ács, festő alkalmazottja.
" Most meg csak kihasználják, lenézik a szakmunkás tanulókat gyakorlat alatt, töredékük dolgozik a szakmájában végzés alatt. "
Ki nézi le őket? max az átlag ember. Egy vállalkozó meg örül ha talál egy jó szakmunkást akit alkalmazhat. Az hogy töredékük dolgozik a szakmában az csak azért van mert az tanul általában szakmát akit máshova nem vesznek fel és kevés az akit tényleg az a szakma érdekel.
Szakmunkásképzés már régóta nem létezik. Ezek az iskolák már 10 éve is a léhűtő, céltalan, tanulni nem akaró, buta,proli, suttyó, síkhülye diákok gyűjtősulija volt - tisztelet a kivételnek. Én egy szakmunkásképző közelében élek, amely kb. 5 éve bezárt, de akik odajártak, azt inkább hagyjuk.
Pont emiatt nem népszerű, mert ciki szakmunkásnak tanulni, mert ehhez a fent említett embereket társították.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!