Fiatalon a jövő Magyarországon, hogyan? 140. 000
Hogy lehet jövőt építeni itthon fiatalon? Adjatok tanácsokat légyszi.
Tegnap gondolkodtam el a távolabbi jövőmről, amit Magyaroszágon képzelnék el! Befejeztem a tanulmányaimat. Sokan azt mondják szerencsés vagyok mert van munkám, havi 140 nettot keresek. Még a szüleimmel élek. Szeretnék elköltözni és saját háztartást vezetni, felnőtt életet élni. Budapesten esélytelenek látom, hogy egyedül tudjak bérelni albérletet, semennyim sem maradna megélni nemhogy félretenni. Másokkal lakni is egy szobát bérelni is 50ezer. Akkor mennyit tudok félre tenni és mikor lenne saját lakásom? Értitek? Telejsen kétségbe vagyok esve. Lakjak még évekig a szüleimmel spóroljak? Igényem van a függetlenedésre és a saját életteremet szeretném lakni. Azt látom, hogy könnyebb ha az embernek van párja és együtt tudnak költözni, de nekem nincs párom. A szüleim nem tudnak támogatni. Azt látom, hogy az ismerőseim barátaim vagy kaptak vagy örököltek lakást vagy már évek óta külföldön dolgoznak valahol.
Ha a hosszabbtávú jövőmre anyagi biztonságomra és boldogságomra gondolok, akkor lehet nekem is el kéne mennem valahova külföldre valamit dolgozni? A szakmámban nem tudnék az biztos meg amúgy én szeretem ezt az országot is. Tudom ezt a kérdést nekem kell eldönteni, de jó lenne ha tudnátok tanácsokat adni. Ti hogy csináljátok?
Tudom, hogy sokan élnek gyerekekkel is a szülőknél egy szobában meg sokaknál nincs fűtés meg nagy szegénységben élnek. Ilyen válaszokat kérlek ne írjatok.
Köszönöm hogy elolvastátok!
140.000 netto fizetés kevésnek számít?
Vagy nekem túl nagyok az igényeim, amiket ez nem fedez?
A minimálbér hányszorosát kell keresnie valakinek átlagban ahhoz, hogy nem luxusban tudjon élni, csak egy bérelt lakásban nem szorongva, pozitív jövőképpel?
Nem a szerencsés csak rezsért bérelt kertes családiház esetére gondolok.
Ti hogy csináljátok? Mindenki a szüleivel él felnőttként és onnan jár dolgozni? Meddig? Aki meg nem, az saját lakást kap?
Köszönöm, igazad van. Remélem nem vetted támadónak a válaszom, inkább az elkeseredettségem volt a hangnem oka.
Sajnos tudom, hogy rengetegen vannak hasonló problémával és talán a kilátástalanság az oka, hogy nem érzik problémának, hanem elfogadják a helyzetüket és beletörődnek. Vagy már rég külföldön vannak. Azóta sokat olvasgattam ilyen témákat és szomorú ez a helyzet számomra nagyon.
Nem akarok véletlenül sem politizálni, de ameddig ezt mindenki elfogadja, addig nem lesz váltzás, hogy ebben az országban így kell élni, szorgalmas, rendes emberként is, normális munkahellyel, olyannal amit mások még irigyelnek is ráadásul. A külföldre lelépés sem megoldás, mégis velem úgy érzem ez lesz. Nem azért mert nem akarok a szüleimmel élni, hanem mert hiába képzem magam sosem fogok a szakmámban annyit keresni a következő 10 évben, hogy érdemes legyen itt maradnom és várnom.
Pontos korod, nemed, végzettséged? (Csak érdeklődésképpen kérdezem.)
Abszolút átérzem a dillemádat. Idén januárban diplomáztam, azóta dolgozom főállásban, előtte gyakornokoskodtam.
Én harmadmagammal bérlek egy lakást, ráadásul ketten lakunk a nagyobbik szobában, szóval pontosan nulla privát terem van. (Budapesten.) Szüleim vidéken laknak, ha akarnék sem tudnék velük lakni, mert ott a környéken nem találnék munkát. Utálom ezt a szituációt, bár 4 évig voltam kollégista, ahol 4-en laktunk egy akkora lyukban, mint a mostani szoba, amiben ketten vagyunk, szóval hozzá szoktam, de így 24 évesen már rég megvan az igény, legalább egy saját szobára, de inkább lakásra, ahol lenne egy kis privát szférám, és nem kellene a szoba- és lakótársakkal egyeztetni, hogy mikor nincsenek itthon, mert szeretnék vendéget fogadni vagy valami.
De a mai fizetések mellett képtelenség máshogy megoldani azt, hogy félre is tudjon tenni az ember. Így is egy évtized mondjuk, mire összejön annyi pénz, hogy arra már lehet hitelt felvenni, hogy aztán vehess belőle egy külvárosi lepukkant panellakást, és még egy évtizedig fizethesd a hiteled... És közben olyanok, hogy nyaralás, kocsi, stb. szóba sem jöhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!