Most huszonevesek, csak en erzem ugy, hogy a tulelesre jatszik az ember, es a nagy almok tobbsege, mint lufi pukkant ki?
Persze vannak dolgok, amik sikerultek, de valahogy az ember mast vart a diploma, szakma utan.
Lesujto a valosag, hogy korulbelul sajat hazon az ember alig gondolkodhat, de a fovarosban orul, ha egyedul van alberletben es nem osztozik masokkal.
Ha nincs parja az embernek, akkor a honapok egesz tuleloshowkka nohetik ki magukat, nincs ettermezes, ruhashopping, meg dinom-danom a nyaralasrol, teli sportokrol nem is beszelve.
En elmentem kulfoldre. Nem rossz, itt is dolgozni kell, de ha teszel erte jobb lehetosegek vannak es van eselyed elorelepni, de ahogy olvasom a gyakorit otthon siralom a helyzet: be se jelentenek, tuloraztatnak ingyen es ha nemet mondasz kiraknak.
A diplomak tobbsegevel nem tudnak elhelyezkedni az emberek.
De meg orvosis ismerostol olyat is hallottam, hogy nincs hely a rezidens-kepzesben es a csokosok jutnak elore. Hogy is van ez?
Csak en erzem ugy, hogy egy malomkerek az elet.
Itt kulfoldon tulelem, el tudok menni sielni, etterembe jarhatok, nem kell filleteznem a vasarlast, vehetek ruhakat, hazarepulhetek szinte amikor csak akarok (munkam engedi) De ha pl. elmegyek 1-2 hetre mar itt jobban megerzi a penztarcam, mert ugyebar magasabbak a koltsegek is, meg a keresetkieses is nagyobb.
Ugy erzem magamat, mint valami mokuskerekben. Probalom magam felviditani dolgokkal, de igazandibol csak akkor vagyok nyugodt, ha utazom, vilagot lathatok, szabadnak erzem magam, egyebkent a napok, hetek, honapok csak elrepulnek.
Pont ma néztem ezzel kapcsolatban egy TEDx videót. 30 is not the new 20 címre Keress rá YouTube-on.
Ugyan ez a kilátástalanság megvolt nekem 10 éve is. Amire nagyon rá játszott az, hogy az egyetem folyamatosan megvetette az összes diákját. Állandóan olyanokat vágtak a fejünkhöz, hogy "hogy volt képes eljutni eddig" és hogy "örüljek hogy van óra, mert az ő korában csak vizsgakurzus volt". Kiégett és rosszindulatú emberek ellen nehéz a védekezés, ha ők a tanáraim! Ez ellen jó a Pep-talk. Magyaroknak nincs erre szavuk, mert a kultúránk nem ilyen, de érdemes megkeresni néhányat és mantrázni, mert az oktatás különben megfolyt és elveszi az emberi valódat.
Az albérlet árak röhejesek. Nem hiába! Senki sem akar a saját munkájából, vagy saját pénzéből meggazdagodni. De ha rajtunk múlik azok jövője, akik ezt csinálják velünk, nekünk ki kell menni külföldre, és nem nekik fizetni a nyugdíj járulékot. Ez szabad rablás. Egy tanár sosem fogja tudni a jelenlegi albérletet fizetni BP-n. Én pl ezért lettem inkább programozó. Pedig tanárnak is jó vagyok a diákjaim szerint. De nem akarok éhen halni. Több az albi ára, mint a tanári fizu! Csak egy garzon 150k = rablás.
2004ben kezdtem az egyetemet. 6-8an laktunk egy 60nm albiban. Nekem akkor 42 ezer volt a fizum. Nem engedhettem meg többet. Most 350et viszek haza, de ma sem tudnám a leendő gyerekem nevelését fedezni az albérlet kifizetése után. Úgyhogy a nyugdíj sokat fog késni, mert nagyon sokat hátráltatják a gyerek vállalást! Ingatlan vétel... Lehetetlen ilyen kis fizuból. Idén többet emelkedett egy 50nm ingatlan ára,, mint 1.5 éves fizum és jövőre emelkednek tovább az árak... Sosem lesz elég pénzem lakhatásra. És sokan azt fogják mondani, sokat keresek. Csak a pénzéért nem kapok semmit lassan!
Nem tudom, hogy milyen diploma az, ami nem kap állást a túlképzetteket leszámítva.
Még nem volt meg a diplomám, de már 3 állás ajánlott kaptam, pedig csak 1 állásbörzén voltam. A tanárit vissza mondtam és mentem programozónak.
Orvos ismerőseim külföldről kapnak ajánlatot, pénzügyesek többet keresnek, mint én, és diploma után rögtön felvették őket. 5 bölcsész diplomás munkanélkülit is ismerek. Ugye nem kell magyarázni, hogy egy diploma és diploma között is van különbség. Nem hiszem, hogy ne lenne egy 4esre végzett orvosnak rezidensi állása az egész országban!
Nem lehet könnyű külföldön az első néhány évben. Hallottam sok csődbe be ütközött külföldi munkavállalóról, aki végül feladták. De az orvos ismerősöm egyedül többet keres mint amiből 4ember megél németben. Svájci haver 6500at rak félre havonta. Londoni haver havonta haza jön repülővel és még ad is haza és marad neki félre tett is. Bár neki az első 3 év koli szintű volt, mert azt tudta megfizetni és az egyik szomszédságában lövöldözés is volt, ezért költözött tovább. Most már étteremben a főnök rá bízta az egyik hely menedzselését. 8 év alatt.
NEM KÖNNYŰ. Ez igaz. De az emberek nagyobb részének sikerül. Szóval nem lehetetlen, csak kilátástalan.
Csókosnak áll a világ? Talán mert a kapcsolati tőke sokat ér. Azért. Erről is van szó a videóban.
Ha ismernélek és tudnál programozni, adnék neked 250-380 nettó közötti állásokat. Nettót mondok mert gyereke úgy sincs annak, aki idáig jut, hogy ezt olvassa és a bruttót úgysem tudod elkölteni.
az hát, kilátástalan. Én azokon lepődöm meg, akik ~110 nettóra képesek gyereket vállalni és dolgoznak látástól mikulásig.
nekem ennyi pénzért kikelni sincs kedvem az ágyból, mert felesleges. 0 motivációm a munkára. hajtásra meg főleg. Előléptetés úgysincs, szamárlétra ismeretlen a cégek számára.
Kilátástalan? Az nem kicsit hanem nagyon.
27/F vagyok, de nekem az állom kategóriában van már hogy egyszer lesz saját pici házam vidéken egy kisebb telekkel. Hogy miért? Mert semmit sem tudok félre rakni, sőt sok mindent nélkülöznöm kell. Olyan hogy nyaralás? Az se tudom mi az. A boltokban keresem mindig az akciós termékeket, nem járok márkás cuccokba, sőt sokszor a munkás ruhámba vagyok.A rezsim a vicc kategória forintban. Egyedül a "luxus" számomra ami nélkül végül is meg lehet élni az az internet, bár a legolcsóbb netem van. Nem veszek új cuccokat (ahogy a magyar szokta)hogy csak azért mert lecseréljem a régit. Pl.:Telóm is 6 éves
A legnagyobb "vicc" pedig az hogy azt is tudom hogy ha néhány 10 ezerrel több lenne a fizum, akkor is elmenne, a kevesebb nélkülözés miatt, bár pl.: akkor se mennék nyaralni mert az baromi nagy kiadás néhány nap szórakozásért.
Csak is gratulálni tudok azoknak akik elmertek indulni külföldre az ismeretlenben és "bejött" nekik az élet.
Szerintem (legalábbis az ismerősi körömön végignézve) aki tényleg akar, az itthon is tud boldogulni. Hiányszakmát kitanulni, vállalkozni stb. lehet, engem sokkal inkább a közhangulat zavar ebben az országban. Ezért is nehéz rászánnom magam a külföldi munkára, mert lehet, utána már nem szívesen jönnék vissza.
Volt erről egy jó írás Facebookon, ami időről-időre tartja bennem a lelket. Sajnos már csak valami kétes megbízhatóságú online marketing oldalon találtam meg, szóval a "körítést" ne nézd, csak magát az írást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!