Milyen alapon fizet a kínai kevesebbet a munkavállalójának?
A kérdésem az alábbiakat figyelembe véve értem:
Feleségem elhelyezkedett egy kínai ruházati üzletben, ahol a szerződés szerint heti 40 órára, havi bruttó 129.000 Ft garantált bérminimumot fizet, ami nettó 85 ezer valahány száz lenne. Szerződés aláírva, kézbe adva.
Majd jelzi, hogy ő havi 75.000 ft-ot ad, de ha jól dolgozik, akkor két hónap után plusz 5000 ft-ot rátesz.
Ez így 80.000 ft lenne.
Igen ám, de ez még mindig nem a 129.000 nettója.
Hogyan lehetséges ez így, s mit lehet tenni?
Mert ha odaáll reklamálni, másnap már nem is kell menni, ha nem áll oda, akkor nagyon durva ez a lehúzás, megalázó fizetésért napi 9-10 órát dolgozni.
És a szabadnapokat is máshogy értelmezi. Ha dolgozik szombatonként, akkor napi 3000 Ft-tal kap többet, tehát a szombatokkal lenne meg kb a 129.000 nettója. Máshogy íratja be a munkaidőt, mint a valóságban van.
Viszont van videokamera, tehát kritikus esetben akár azon is visszanézhető, ki mennyit dolgozott.
Van valamilyen jó megoldás erre a helyzetre?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Kisváros, nincs sok lehetőség, s ez a 22-es csapdája.
De amúgy nem fog maradni, ha talál mást.
aki hagyja magát kihasználni, azt ki is fogják használni.
Én a héten voltam egy állásinterjún, ahol a "cégvezető" dicsekedett azzal, hogy a tavalyi profitja a cégnek tisztán 2 milliárd forint volt... ezt azért mondta, hogy lássuk milyen stabil.
Aztán mikor rátért a fizetésre, ami bruttó 170e volna.. nettó 110 körül. De nincs se utazási támogatás, nincs cafetéria.
szóval az a 110 máris csak nettó 90 mert ugrik egy 20e a bejárásra...
Ja és még engem nézett hülyének mikor mondtam, hogy a 2 milliárdos profitba nem fér bele sz@ros 8e Ft-nyi kajajegy?!
ez egy magyar-svéd multi Bp-től 15km-re... szóval nem kell kínáig menni, hogy visszaéléseket tapasztalj.
Mint írtam, 22-es csapdája.
ha kilép, nem lesz keresete, ha marad, nyelni kényszerül.
De szerencsés helyzetben vagyunk, nem kenyérre kell a pénz, így valószínűleg nem fog maradni.
De a gyereknek, s a jövőnknek fontos lenne minden forintocska.
De ilyen áron mégsem...
Na képzeljétek el, 180 fokos fordulat történt az ügyben.
A feleségem két nap munka után felmondott, a kínai csak lesett, de elfogadta a felmondást.
A feleségem hazajött, és rá pár órára felhívta a kínai, hogy menjen vissza dolgozni mert hosszú távra kell neki jó munkaerő, s a nettó fizetését felemelte már most 10 ezer ft-tal, majd két hónap múlva még 5 ezerrel emel.
A kamerákon visszanézte a munkavégzést, s ezután hívta fel telefonon a feleségem.
Szóval ezek szerint annyit fizet, amennyit kialkudik az ember, s mellette persze jól kell dolgozni.
Persze mindennek meg lehet a buktatója, de így azért már más a baba fekvése...
Még egyszer köszönöm a válaszokat!
"Szóval ezek szerint annyit fizet, amennyit kialkudik az ember, s mellette persze jól kell dolgozni."
Ez pontosan így működik, aki hagyja magát, azt sajnos kihasználják, lehúzzák.
Jó munkát a feleségednek és remélhetőleg a főnök állja is a szavát!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!