Hétfőn kezdek egy multinál, mint könyvelő. Viszont elgondolkoztam azon, hogy én bruttó 210E-ret fogok keresni + cafeteria. Mivel sokan leszünk a csapatban másoknak is ugyanennyi a fizetése vagy mindenki annyit kap amennyit kér az interjún?
"Ebből adódóan lehetnek nagy aránytalanságok a fizetésben?"
Termeszetesen. De neked nem sokod kozod van a masok fizetesehez.
A tobbi meg erosen cegfuggo.
Elképzelhető, hogy vannak különbségek. Nem kötötték ki, hogy nem beszélhetsz a fizetésedről a többiekkel?
Általában így szokott lenni, állítólag azért, hogy ne legyen "bérfeszültség".
De az én véleményem, hogy ez is szítja a feszültséget, hogy nem tudhatod meg mennyit keresnek a többiek, ezért akaratlanul is agyalsz rajta és folyamatosan azon parázol, hogy te keresel a legszarabbul.
Sajnos Magyarországon ez a cégkultúra. Sosem értettem miért titkolóznak a cégvezetők, hiszen úgyis kiderül kinek mennyi a bére. Megbeszélik egymás között a dolgozók.
Van olyan ország, ahol már az álláshirdetések 90%-ánál kiírják a várható bért. Legalább az nem is jelentkezik akinek az ajánlott bér nem felel meg.
"Megbeszélik egymás között a dolgozók. "
Egy adott szint folott nemigen.
"Ha te elcseszel valamit és okozol a cégnek egy jár millás büntetést vagy kárt, akkor még fel is jelentenek vagy behajtják rajtad"
Ettől biztosan nem kell félni. A kérdező valószínűleg SSC-ben fog könyvelni, ami minimális felelősséggel jár, mondjuk minimális a szükséges szakértelem is, de e kettőt tükrözi a bére. Jelentős hibát nem tud elkövetni, mivel többen is ellenőrzik a munkáját magasabb szinteken.
Valószínűleg a "tapasztaltabb" kollégák valamivel többet keresnek, de esetleg a csoportok között is van eltérés. Pl egy főkönyves valszeg picivel többet keres, mint egy AP könyvelő. Szokás ezeknél a multiknál megtiltani azt, hogy a fizetésedről beszélj. Ha kevesled a béred állj tovább, de ne rontsd a sorsod azzal, hogy már az első perctől kezdve elégedetlenkedsz és irigykedsz másokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!