Szerintetek minek tanuljak majd tovább?
Nagyon úgy néz ki hogy az egyetem államira nem fog összejönni, fizetős pedig nem jöhet szóba.
Informatikus akartam lenni, az mindig is ment, de a többi tantárgyból 3-as vagyok. (Most leszek 12.-es gimis)
Felötlött bennem hogy pl heggesztő vagy biztonsági őr, de mind az osztályfőnököm és az anyám is lebeszélt mindkettőről, meg mondták hogy olyan szakma nincs hogy biztonsági őr, az csak egy pár hónapos képzés és úgyse találnék munkát utána.
Teljesen tanácstalan vagyok, tudnátok írni pár szakmát?
Ember, programozón 290 volt tavaly a ponthatár! Annyit csak össze tudsz szedni!
Mondjuk az már más kérdés, hogy ha csak az info megy, a matek meg nem, akkor onnan ki fogsz bukni, de bejutni attól még elég egyszerű.
Hát Ofőm azt mondta a Szegedi egyetemen az állami infós 380-390 volt, ami szerintem nekem nem menne.
Viszont hallottam hogy Kecskeméti egyetemen 290 körüli volt, de az messze van, nem szeretnék olyan messzire menni, mindenképpen Szegeden akarok egyetemre menni.
De mindenféleképpen kellene valami "vész" szakma ha a Szegedire nem vesznek fel, szóval ha valaki tud valamit akkor írjon kérem
Amúgy tök vicces volt a matek félévi jegyem tavaly.
Félévkor az átlagom 2,1 volt, évvégén pedig 3,8
Tanár váltás volt, így azt se tudom hogy melyik a valós, melyik tanár volt a jó, vagy a második túlságosan könnyű dogákat irat, nem tudom..
ha nem tudsz egyedül utazni és azt se fogod fel, mennyire érted a matekot, ne menj infóra
heggesztő jó lesz
Hát sztem nem érdemes eldobnod a jövődet azért, mert a jelenlegi lakhelyedtől 1 órányi autóútra kéne költöznöd a megvalósításhoz, de te tudod:)
Másrészt ha nem vesznek fel államira, de tényleg ezt szeretnéd, nem pedig csak ellébecolni akarsz az egyetemen, akkor menj fizetősre diákhitellel.
"Minek tanuljak tovább"... jó a kérdés, majdnem "miért tanuljak tovább"? :)
Teljesen rossz a koncepció, először el kéne döntened informatikus akarsz-e lenni, vagy sok pénzt akarsz keresni, vagy csak "el akarsz helyezkedni" valahol.
Ha informatikus akarsz lenni, akkor szedd össze magad és hátha fölvesznek. Tök mindegy most miből hanyas vagy, az érettségi számít, abból is csak bizonyos tárgyak. Ha mégse vesznek föl államira akkor is mehetsz költségesre diákhitellel, informatikusként később nem lehet probléma visszafizetni, főleg ha esetleg 1-2 félév után átvesznek államira.
Ha jól akarsz keresni akkor végezz el spec. tanfolyamokat akár élőben akár a neten, de elmehetsz egy ingyenes OKJ-ra is hasonló (infó, programozás stb.) területen és tanulj nyelveket is. Jó az angol de sose árt még egy. Ebből a szempontból viszont a hegesztő se rossz, ha értesz a cnc-hez jól kereshetsz (szerintem még otthon vagy a környéken is). Tanfolyamok vagy mérnöki kar. Amúgy szinte bármilyen szakma jó ha jól kitanulod és tehetséged is van hozzá és később normálisan is végzed. És akkor még mindig tanulhatsz tovább, senki és semmi se tiltja. Ez egy teljesen rossz beidegződés, hogyha pl. valaki elmegy asztalosnak, akkor abból már "csak" annyi lesz. Sajnos ezt nekem annak idején senki nem mondta, így választottam egy olyan kart és szakot amit baromi nehezen és sok idő alatt végeztem el, és azóta se sok hasznom volt belőle.
Elsősorban képességeket (nyelv, egy-egy terület ismerete stb.) kéne szerezni és nem CSAK szakmákat meg diplomákat.
Ha meg "el akarsz helyezkedni" akkor tökmindegy, bolti eladót mindenütt keresnek. De nem rossz a vendéglátos szakmák közül egyik se már ha a minimálbér+pár tízezer Ft a cél.
"Hát Ofőm azt mondta a Szegedi egyetemen az állami infós 380-390 volt, ami szerintem nekem nem menne. "
Az ofőd sztem rühellhet téged és nagyon sz*patni akar. BME-n a legmagasabb (sokkal mint máshol) minden évben, de ott is csak 370. ezt követte az ELTE, ahol most meglepően magas volt. (sose volt ilyen magas, de eddig is jóval elmaradt a többi ettől) Ott most 350.
ugye tudjuk, hogy a minimum 280 mindenhol. Ez alatt semmire se vesznek fel senkit,se államin, se fizetősön.
Szegeden 3 infó szak van.
Idei ponthatárok államira:
Programtervező: 280
Gazdinfó: 280
Mérnökinfó: 280
Tehát mint látható az összesre minimummal be lehetett jutni államira. (akit erre nem vettek fel azt fizetősre se, mert nem tud kevesebb lenni a pont xD)
Nézzük a tavalyit.
Programtervező: 281
Gazdinfó: 280
Mérnökinfó: 280
Tavaly előtt 260 volt a minimum ponthatár.
Programtervező: 264
Gazdinfó: 261
Mérnökinfó: 278
Itt azért még volt szórás, de az elmúlt 2 évben nem igazán.
Azelőtti évben 240 volt a minimum és mind a 3 szakon ennyi volt a határ.
2011-ben volt valami fura dolog. Akkor drasztikusan magasak voltak. (előtte, meg utána is 280 körül)
2011-ben:
Programtervező: 324
Gazdinfó: 342
Mérnökinfó: 319
Nem tudom mi lehetett ebben az évben...
De az biztos, hogy szerintem ilyen 290 is akkor lesz ha valami jól sikerülnek az érettségik xD
" (előtte, meg utána is 280 körül) "
Ezt elírtam, ennél kevesebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!