Miért nem kellenek sehova a vegyészek?
Idén és tavaly végzettek nagyja is állástalan, vagy szakmán kívül dolgozik minimálbérért, vagy szakmájában nettó 100-ért, miért van ez?
Rengeteget tanultunk érte...
Ha tudsz angolul- külföld!
Megszűntek itthon a vegyi kombinátok, gyógyszercégekhez sem vegyész kell már, hanem gyógyszerész. Sok kozmetikai márka laborja sem Mo-on van, hanem mind külföldön. Itthon valóban nem kellenek.
Vegyészmérnökként végeztem szintén, megértem amit írsz, nekem is volt heti 26 laborom, majd jegyzőkönyvírás, minden alkalom előtt beugró ZH stb.
Mellette előadások, órabeosztást is mindig viccesre készítették 8-10 előadás 13-ig semmi, majd 13-19-ig labor, bár ez még a normálisabb :)
Kimondottan azt rühelltem mikor van első 2 óra kötelező, 16-20 közé meg benyomnak egy labort.
Minden egymásra épül, kicsit hézagosabban veszed fel a dolgokat, már csúszol is 1 év alatt 2 évet. 5 éves MSc esetén ez eléggé kitolja a végzésed dátumát, az persze szintén más kérdés, hogy hova vennének fel amíg tanulsz???
Évfolyamtársaim közül 5-en dolgoztak szakmában a suli alatt:
- apuka cégénél besegít, havi +200e-ért
- legjobb egyetemi haverom 4 nyelven anyanyelvi szinten beszélt, neki lett heti 24-órás melója (szombaton 12 órában volt bent, a levelezést meg a koli szobájából intézte papíron 12 órában) vegyipari cégnél adatrögzítő és beszerzést intézte idegen nyelven. Mindezt havi nettó 46 000-ért.
- szintén ő + itt már én is labor és folyosó takarítás havi 10 000-ért, heti 4 nap 20-22 között, további 10 000-ért mindketten besegítettünk az elsősök laboroktatásába ez heti 6 óra volt, szombatonként videotékában 12 óráztam 5000-ért.
Erre jött az ösztöndíjunk, nem kaptam semmi pénzt itthonról, nála rosszabb volt a helyzet
50 000-el beszállt havonta a lakásuk törlesztőjébe is
- 2 csajszit felvett egy vegyipari cég hosztesznek, termékbemutatókat tartottak, egyikük értékesítőként helyezkedett el a cégnél miután végzett
- egy elég eszes csoporttársam egyszerre 2 szakot vitt, 5 nyelvvizsga, 5,91-es átlag, hétvégente pedig egy fejlesztő társaságnál dolgozott.
340-en kezdtünk, nem ismertem mindenkit, így előfordulhat, hogy nem csak ők 5-en kaptak állást a szakmában, én ennyiről tudok.
A szakomon 12-en végeztünk évekig nem volt sokunknak állása, harmadik helyemet taposom, a fizetésemet eddig 6-or emelték, most nettó 120e-et kapok.
Kedves utolsó
I feel you bro/sis :/
a képzés idő- és energiaigényét tekintve sosem térül meg, komolyan, büfészakos ismerőseim be se jártak egyetem alatt, buliztak/dolgoztak diákmunkában, utána mentek dolgozni 100 nettóért
mi is 100ért fogunk melózni, csak nekünk még egyetem alatt se volt szabadság...
frankó
De igen, a csapból is az folyt, hogy a vegyipar, kozmetika, kutatók, gyógyszeripar szippantja fel a frissdiplomás vegyészeket, vegymérnököket, nettó 200 feletti fizuért
egy vicc
Első körben a legfontosabb kérdések:
Hol végeztél? Egy egri vegyész végzettséggel nem sokra mész, de egy ELTE, PE, PTE által kiállított már jobban mutat.
Hova jelentkeztél?
Voltál-e már interjún?
Ha igen, mit érzel - mit rontottál el?
Én Veszprémben végeztem vegyészmérnökként, mégis Tiszaújvárosban dolgozom az MPK-nál (volt TVK, de a MOL integrálta). Első interjú, első munkahely. Hajlandó voltam a szebb jövő érdekében beáldozni pár évemet (egyesek szerint a legjobbakat). A diplomám négyes lett, azonban iskola mellett írtam TDK-t és dolgozam a kísérleti laboratróiumban. Baromság, hogy a diplomád érdemjegyét nézik, és megkülönböztetik a jelest a kitűnőtől... Ez csak elkeseredett kifogáskeresés. A kitűnők 90%-a remek tanuló, de borzalmas munkaerő amit a HR-esek is kiszúrnak.
Elhiheted, 250 km-re otthonról mindenféle protekció nélkül... Most jóval a magyar átlag felett keresek, 2 év után. Nem haverkodtam, szimplán csináltam a kiadott feladataimat - és még rátettem 50%-ot.
Szerintem sokat érne ha felpakolnád az önéletrajzod - lévén a HR-es részéről ez az egyetlen dokumentum, ami alapján megítél (természetesen azonosítási adatok nélkül). A MOL abból is kiemelkedik a többi közül, hogy az évente indított GROWWW programban kimondottan frissdiplomásokat keres felvételre.
Főleg most, hogy az országban egyre kevesebb a munkaerő, mégnagyobb a bekerülési esélyed. 2 évvel ezelőtt 104 jelentkezőből 10 került felvételre - most már a cég alig talál jelentkezőt. És mégegyszer kihangsúlyozom, el kell adnod magad az interjún - nyuszit nem akar senki sem foglalkoztatni, sem szerencsétlent.
Kis megjegyzésképp: amikor az állásinterjúra mentem, egy társjelentkező követett a járdán mögöttem. Remek BME-s mesterdiploma, ilyen képesítés, olyan hangzatos címek. De nyuszi volt. Gondoltam letesztelem, lelassítottam előtte a járdán, átmentem nézelődőbe. És ahhoz sem volt bátorsága, hogy elmenjen mellettem. Egy ilyen ember nem fogja tudni elvégezni a munkáját ahol emberekkel kell bánni, IRÁNYÍTANI őket, és sok milliárdos tárgyi eszközért felelni. A versenyszféra nem bocsájtja meg.
Ez csak egy kifogásolandó tulajdonság - de ne keseredj el. A vegyipar mindig fel tud szívni embereket.
kedves utolsó, gratulálok neked
sajnos az én tapasztalataim mások, tőlünk nem az került munkahelyre, aki TDK-zott, gyakornok volt, se nem az, aki kitűnő
az került be akinek érkezett a telefon apucitól, hogy fiacskája 3as diplomával kerüljön be...
És hiába van munkaerőhiány minimálbéres szakmákból, vegyészmérnökből és vegyészből túl sokat képeznek
marad a külföld, amíg még friss az oklevél
Hol végeztél?
Hova jelentkeztél?
Voltál-e már interjún?
Ha igen, mit érzel - mit rontottál el?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!