Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Szerintetek jogosan vontak le...

Morzsa kérdése:

Szerintetek jogosan vontak le 15 ezer ft-ot a fizumból közfoglalkoztatottként? Kihez tudok fordulni, hogy adják vissza a pénzemet? Egyáltalán érdemes e valahol reklamálni?

Figyelt kérdés
Érettségim van,plusz egy okj-s bizonyítványom.Amikor bekerültem a közmunka programba 101500 ft volt a bruttó fizetésem,amiből 62 ezret kaptam kézhez. Irodai munkát végzek.Akkor a szerződésben az szerepelt,hogy a munkához végzettség szükséges. 6 hónap telt el,és lejárt a szerződésem,viszont hosszabbítottak újabb 6 hónapra.Továbbra is ugyanazt a munkát végzem,sőt...egyre több melót zúdítanak rám az irodában,igazából már a munka 70 %-át én csinálom,még kedves kolléganőm internetezik és beszélget,persze a munkájával nem halad,mert több hónappal le van maradva. Szóval a mostani szerződésen az van,hogy már a munkához nem kell különösebb végzettség,és már csak kisegítő vagyok bruttó 71500 ft-ért,amiből kézhez kapok 52 ezer pár száz forintot. Ennyire nem ér a munkám semmit? Viszont ha szabadságra megyek 1-2 napra,akkor bizony érződik a hiányom,mert a kollegina bizony nem szeret dolgozni.Nem tudom mi tévő legyek....sajnos kilátásban sincs másik meló,nyilván ha lenne,akkor felmondanék.
2016. júl. 29. 15:00
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Hogyan tudnám ezt bebizonyítani? Abban viszont teljesen biztos vagyok,hogy akinek 8 általános iskolai végzettsége van,tutira nem tudná elvégezni ezt a munkát.Ugyanis ő hogyan tudna számlázni,vagy egyáltalán hivatalos levelet értelmezni,nettó,bruttó,áfa értéket számolni,számlaleveleket,szállítóleveleket rendszerezni? Sokan a saját nevüket sem tudják rendesen leírni,tisztelet a kivételnek. Azt hiszem,hogy most picit ideges lettem,mert igazságtalannak tartom ezt az egészet.
2016. júl. 29. 16:22
 12/19 anonim ***** válasza:
78%
Klasszikus kizsákmányolás. Ilyen a Nemzeti Együttműködés Rendszere.
2016. júl. 29. 17:12
 13/19 anonim ***** válasza:
64%

"Az ilyen munkahelyet a híradóban kellene mutogatni, hogy szakadna le a bőr a pofájukról "

A hiradóban migránsokat mutogatnak akik miatt minden rossz lett az orászgában (valószínűleg a másik szerződést is ők írták át), valamint bemutatják, hogy minden szépül, épül, emelkedik a fizetés, nő a jólét (valószínűleg az új szerződés is jobb, mint az előző, csak a kérdező nem látja át)

2016. júl. 29. 17:37
 14/19 anonim ***** válasza:
49%

Kérdező: ez egy csapda.

Elvileg az új szerződéseddel már nem kellene ugyanazt a munkát elvégezned, amihez korábban a szaktudás kellett. De mivel tudják, hogy el tudod végezni, és el is fogod, ezért nyugodtan csökkenthették az elvárásokat, és ezzel a fizetésed is.

Erre a helyes megoldás az lenne, ha a jövőben csak kisegítő szintet végeznél (tehát amit eddig megcsináltál, arra azt mondanád, hogy nem tudod megcsinálni), de mivel pontosan tudják, hogy meg tudod, ezért inkább ki fognak dobni, ha ezt eljátszod.

(én tettem már ilyet, olyan munkát végeztem, ami egy szinttel az enyém felett állt, megkérdeztem a nagyfőnököt, hogy milyen státuszban számít rám, mert mivel komolyabb munkát végzek, ezért komolyabb fizetést is szeretnék kapni. Közölte, hogy az alacsonyabb státuszban... Láttad volna a főnököm fejét, mikor legközelebb közöltem vele, hogy a kiadott feladatot nem végzem el, mert az nem az én feladatom... Igaz, én megengedhettem magamnak ezt, keresett szakmám van, mikor a főnök közölte, hogy ezt nem mondhatom, akkor jeleztem neki, hogy semmi gond, szerintem sem, keressük meg a nagyfőnököt, és rendezzük a fizetésem).

2016. júl. 29. 17:42
 15/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat Mindenkinek!
2016. júl. 31. 09:28
 16/19 anonim ***** válasza:

Ha 8 órában dolgozol, akkor a bruttó 71.500 jogszabályellenes! Jelenleg a minimálbér bruttó 111.000, az nettóban kb. annyi mint a te bruttód. Ennyit minimum kapnod kéne, teljesen mindegy, milyen végzettséggel és milyen beosztásban dolgozol, ez attól független. Ennél kevesebbet fizetni teljes munkaidőért illegális, gondolom ezt a munkahelyed is tudja.

Először a főnök orra előtt kéne meglobogtatni kicsit a munkaszerződést, hogy ez így nem okés, és tessék újat írni, különben munkaügyi per lesz a vége. Ha nem tetszik neki és azonnali hatállyal kirúgnak, akkor ki kell neked fizetniük a még hátralévő időre járó távolléti díj összegét, mivel határozott idejű szerződésed van (legalábbis a leírásból ez jön le). Amit nyilván nem szívesen fizetnének ki, szóval nem hiszem, hogy elküldenének.

2016. júl. 31. 10:00
 17/19 anonim ***** válasza:
"bekerültem a közmunka programba"
2016. júl. 31. 10:03
 18/19 A kérdező kommentje:
Igen,napi 8 órában dolgozom.
2016. aug. 3. 13:42
 19/19 anonim ***** válasza:
59%
Ugyanebben a cipőben járok.Másfél évvel ezelőtt,még a szerződésemen az állt hogy irodai adminisztrátot,enneka feor száma,majd egy tollvonással szakképzettséget nem igénylő melónak átírták.Ugyanannyit kap aki az udvaron söpri a levelet,mint én aki órát helyettesítek,és plakátot szerkesztek,statisztikát számolok.Szégyen ez az egész,és jól látod,jól kihasználnak bennünket.ráadásul nem is tudsz belőle kijönni,mert ugyanannyit dolgozol mint egy nyolc órás,csak nincs semmi tartalék pénzed és energiád hogy más után nézz.Jó ez a rendszernek,hisz töredékért kap jó munkaerőt..Csak mi isszuk meg a levét...
2017. febr. 20. 13:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!