Tényleg munkaerőhiány van?
2 éve GYES-ről mentem volna vissza dolgozni, nem vettek vissza. Utána fél évig kerestem, mire találtam állást. Nagyon sok helyre beadtam az önéletrajzomat, de a legtöbb helyről még válaszra sem méltattak. Diploma, tapasztalat, nyelvtudás van. Akkor a fejvadász azt mondta nekem, hogy egy hirdetésre a megjelenés napján több száz jelentkező akad. Tényleg ilyen drasztikus változás történt az elmúlt 2 évben? Vagy ez kamu?
"Diploma, tapasztalat, nyelvtudás van."
Valószinűleg nem olyan területen, amiben hiány van, hanem olyanban, amiben túlkínálat.
4-es belinkelt cikke nagyon igaz. Amíg a 200 jelöltből egyik sem felelt meg, addig ne mondják, hogy hiány van. És a cikkből még egy dolog van, ami megfogott: valaha kiszámolta már valaki, hogy mekkora kiesés van abból, hogy hónapokat várnak egy nem létező jelöltre, míg ezalatt egy 80 %-os tudással rendelkező lelkes jelölt már rég betanult volna?
Konkrétan jártam úgy, hogy jelentkeztem egy helyre, amit kértek, megvolt. Sokszor igen felületes a hirdetés, nem is derül ki, hogy voltaképp mit is keresnek. Belsős hirdetés volt, így utána tudtam kérdezni. Azt mondták, semmi hasonlót nem csináltam még, így nem vesznek fel, mert nincs kapacitásuk hónapokig tanítgatni valakit. Fél év múlva még mindig nem volt betöltve az állás!!! Azt mondták, egy jó jelölt volt, de képtelen volt megszólalni angolul, így őt sem vették fel. Hát, egy nyelvet megtanulni felsőfokon nem 1-2 hónap, de a pozíciót be lehet tanulni ennyi idő alatt. Jobban járt volna, ha felvesz bárkit, aki beszéli a nyelvet, és betanítja, ehelyett több, mint fél évig nem volt betöltve a pozíció.
Pénzügyi területen dolgozom, tudom, túlkínálat van. De a HR bénaságával én is találkoztam. Végül egy olyan cégnél helyezkedtem el, akinél 1 éve bent van az önéletrajzom, és azt mondta a főnököm, hogy évek óta nem találtak spanyolul beszélő pénzügyest. Akkor mégis miért nem hívtak? Mert a HR-es nem képes kezelni a saját adatbázisukat, vagy nem is veszi a fáradságot, hogy keressen benne?
Amúgy ez a nincs ember évek óta duma, de IT-s, meg mérnök már 10 éve is hiány volt. Szóval semmi újdonság.
Nézd, szoktam interjúztatni.
Ahogy elmondták sokan, munkaerőhiány van, de bizonyos szakmákban. Például rengeteg cikk jelent meg idén, hogy felszolgálót a vendéglátóiparban már úgy fognak, hogy nem baj ha kezdő, jöjjön, mert aki volt az lassan mind ausztriában.
Ugyanez van gyártósor mellett, ott sem megy az, hogy kihajítják azt aki hajlandó dolgozni, azért, mert nem tudott helyesen válaszolni valami kérdésre.
A másik véglet viszont a jól képzett szakemberek területe. Ahogy írtam IT-ban, mérnökben, közgazdászban sem kell mindenki, olyan emberek kellenek, akik megfelelnek a XXI. század elvárásainak.
És pont ezért van munkaerőhiány. Mi például nem úgy vizsgáztatunk amit a cikk írt, hogy nem tudja mehet, hanem úgy, hogy meg tudja e tanulni. Ne tudd meg, hogy hányan vannak akikből sajnos ezt sem nézed ki. Eljön az interjúra, diplomás, nyelvet beszél, de ha valaki nyelvet vált, akkor magyarul visszakérdez, hogy most akkor beszéljen angolul? Kiderül, hogy alig tud valamit.
Felteszel neki egy feladatot, semmi extra, nem szakmai dolog, józan paraszti ésszel bárkinek meg kellene tudnia oldani (kipróbáltam, az ismerőseim nagy része képes volt rá). Büszke a diplomájára, de már ilyesmit sem képes megválaszolni, dadog, makog, pedig megmondtuk, hogy a munkája 80%-a abból fog állni, hogy emberekkel kell beszélnie.
Arról már tényleg nem beszélek, hogy a szakmai alapok néha milyen hiányosak. Lehet, hogy a munkáltatók mellett elment a XXI. század, de hidd el a munkavállalók mellett is.
Én úgy látom, hogy nem mennyiségi, hanem minőségi hiány van. Az idegen nyelveken beszélő, önálló, ügyes munkavállalók már Nyugat-Európában űzik az ipart, ahol meg is fizetik őket. Itt meg marad a "resztli": ahogy a termelésvezetőnk fogalmazott, lassan már nem talál olyan embert a gyártósorra, akinek az IQ-ja nagyobb lenne, mint a cipőmérete.
Lehet tehát, hogy egy állásra 200 ember jelentkezik és mindet elutasítják, de azért, mert sokszor a 200-ból egy sincs, aki képes lenne egyedül elvégezni a feladatot - sőt, még olyan sem mindig akad, akiről el tudod képzelni, hogy minden nap be fog jönni dolgozni, nem csak akkor, mikor kellene neki egy kis pénz a hétvégi bulira vagy a villanyszámlára.
Igen, gyártósorra én se mennék, mert a fizikai munkát a gerincem miatt nem bírom és a 3 műszakot sem. De irodai munkából nincs munkaerőhiány az tuti!
Igen, kedves Utolsó, lehet, hogy szakmunkásokból és segédmunkásokból, gyári operátorokból hiány van, de ide diplomás közgazda, jogász nem fog elmenni, akkor sem, ha munkanélküli. Meg fel sem vennék, mert mondjuk képzettebb lenne, mint a csopvez-e. (esetleg a gyárigazgatónál is)
"Én úgy látom, hogy nem mennyiségi, hanem minőségi hiány van"
Mindkettő van. A gyártósorra mennyiségi hiány miatt nem találnak embert (monoton munka, egyszerűen megszökik előle szinte mindenki, na meg azt is lehet ausztriában csinálni, ott is lehet munkásszállón lakni, és ott sem leszel operátorból milliárdos, de a két ország között más a "minimum életszívonal", annyival fogsz csak kint jobban élni).
A másik oldalt meg minőségi hiány, de az főleg a komoly szakképzettségek terén.
"2 világnyelven beszélek ffokon, diplomás vagyok, több, mint 20 év munkatapasztalattal a diplomámban...és nem kellek a cégeknek, csak, mert elmúltam 45...be sem hívnak, úgyhogy, amíg a cégek válogatnak, addig nincs munkaerőhiány. Jah, és nem kerülnék drágábba, mint egy 25 éves, mert már 120 nettónak bírnék örülni.."
Nézd, nem tudom, hogy milyen az a diploma, meg a két felsőfokú nyelv, de a 120 nettónak örülés elég egyértelműen elmondja, hogy
- vagy valami nokedli cuccról van szó, mert nálunk 1 diplomával és 1 középfokúval sem keres senki 120 nettót, de még a dupláját is kevesen, tehát nagyon alul lövöd a dolgokat
- vagy valami apró kis vidéki helyen vagy, ahol akár 10 diplomád, és 20ffokod is lehetne, akkor sem kellenél, mert nincs egy munkáltató sem.
Minden esetre, a 120 ezerért is elvállalnám dolog azért necces, egy komoly cégnél bemondasz ennyi bérigényt, akkor megmosolyognak, mert a gyakornokok keresnek kb itt.
Kedves utolsó, pedig igaz. 40 év felett nem is hívnak be interjúra.
Én magam 40 éves vagyok, és 2 éve középfokúztam németből, GYES mellett csináltam meg,mert unatkoztam.
Szóval képes vagyok új dolgokat megtanulni, sőt kifejezetten igénylem.
Viszont valamelyest érthető az ellenállás, mert volt nekem is olyan 45 éves kollégám, aki a számítógépet alig tudta bekapcsolni. Viszont senkinek nem nagyon adják meg a lehetőséget, én már nem írom be az önéletrajzba a koromat, mert akkor tuti kiszórnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!