Van itt olyan, aki eladokent melozik ausztriaban? Mennyire tudtatok nemetul mikor odakerultetek? Nehez volt megerteni amit mondtak az isztrakok pl fonok h mi a feladat? Mennyit kerestek? Nehez?
Szia!
Én egy nagyon elterjedt pékségláncnál voltam eladó. 1200 euro körül kerestem nettoban nyolc órában, de ebben benne volt a sok +25%-os óra, amit a kora reggeli munkáért kaptam. A vasárnap plusz 100% illetve van 13. meg 14. havi fizu, amit én leosztva megkaptam a kinti időmre.
Nekem az tetszett nagyon kint, hogy van előre lépési lehetőség. Valaki 1600-1800 eurot is keresett munkatársaim közül. Én borravalót nem kaptam, de a többieknek az is plusz 50 euro volt havonta. Szerintem 8 órában szinte mindenhol 1000 euro felett tudsz keresni. Jó, kint volt hülye osztrák ismerősöm, aki feketén 800-ért dolgozott étteremben, de ő az életkora miatt még nem vállalhatott mást. Mondjuk azt tudnod kell, hogy kint más a mérce, mint itthon, az én jövedelmem is nagyon kevésnek számít.
Ami a némettudást illeti, én felsőfokkal mentem ki, de az első három nap még engem is megizzasztott a dialektus. Nem csak a péksütik nevét nem értettem (amiből 100-at kellett tudnom kábé plusz azt megjegyeznem, hogy a vevők minek hívják, mert természetesen tök máshogy, mint ami a rendes neve...), sokszor azt se hallottam ki, hogy egyet, kettőt vagy hármat kérnek valamiből. De mondjuk szerintem magyarul se lehet érteni, amikor valaki primitív bunkó módjára összecsukott szájjal beszél. Csak az fájt, hogy a harmadik visszakérdezésnél mindig jó hangosan és lassan mondták, eltúlozva, engem teljesen hülyének nézve. Pedig intelligens ember szerintem tudja, hogyan kell érthetően kérni... Kint amúgy kábé minden eladó külföldi, tehát lehetnének elnézőbbek.
A dialektus olyan durva, hogy osztrák sem érti az osztrákot. :D Ez az egy dolog tartotta bennem a lelket.
De három nap alatt megszoktam, egy hét után pedig már tényleg teljesen rendben volt minden.
Szerintem nem kell nagy nyelvtudás eladóként. A gond csak az, ha valami specifikus problémája van a vevőnek, mert azt nem fogod megérteni. Szerintem alapfokú (B1) nyelvtudással lehet boldogulni a munkában. Csak persze előbb át kell esni a felvételi beszélgetésen illetve érhetnek kint olyan problémák, ahol elkellhet a nyelvtudás.
Én csak egy nyarat voltam kint, de alapvetően tetszett a kinti élet. A munka nehéz, és ott kint a maximumot kell nyújtanod, nem várathatod meg a vevőket meg ilyenek, de ez normális. A fizetés motívál a munkában. Tehát engem nem zavart, hogy nem volt szabad percem, mert 6x annyit kerestem, mint itthon.
Egyetem miatt jöttem haza. Itthon tervezem az életet, mert a szakmámban (szerintem) itthon is el fogok tudni jó fizetéssel helyezkedni, de alapvetően mindenkinek ajánlom Ausztriát. Eladóként is jobb, mint itthon, de igazából akkor éri meg nagyon, ha van valami szakmád (villanyszerelő, asztalos, ács, ápoló - ezek mind magyon elkellenek).
Ma már amúgy nehéz kint munkát találni, meldezet nélkül kábé nem is adnak. És a szállás drága. Tehát kell egy kis pénz ahhoz, hogy kikerülj, kint pedig kell tudnod németül, mert például Bécsnek már a fele bevándorló.
Azért sok sikert kívánok! Bátornak kell lenni. Ha koppansz, az is tapasztalat. Én sokakat láttam koppanni kint, de nagyon sokaknak be is jött. Mindenkinek más jön be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!