Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A munkáltató határozza meg,...

A munkáltató határozza meg, hogy milyen szakképesítést kér a feladat ellátásához, vagy nincs ebbe beleszólása? (IT szegmens)

Figyelt kérdés
Szóval, van valami központi előírás rá, hogy milyen munkakörhöz milyen szakképzettséggel KELL rendelkeznie egy illetőnek, aki IT szegmensben akar egy munkát betölteni, vagy dönthet úgy a munkáltató, hogy "papír nélkül" felveszi?
2016. jún. 30. 06:45
 1/5 anonim ***** válasza:
80%

Van "központi" (=jogszabályi) előírás bizonyos tevékenységekhez. Ezek az ún. képesítéshez kötött tevékenységek vagy szakmák.

Nem mindenhez van, de nyilván orvos, jogász, gyógyszerész, stb... nem lehet az ember végzettség nélkül.

Ellenben pl. pincérnek felvehet egy étterem amatőrt is (tipikus nyári munka bizonyos helyeken). Viszont az étterem vezetése dönthet úgy, hogy csak szakképzett pincért vesznek fel. Sőt, mivel az ő dolga, úgy is meghatározhatja, hogy ő márpedig csak közgazdászt vesz fel pincérnek, mert sokat kell számolni, vinni kell a készletet is, stb. Más kérdés, talál-e ilyet, de az ő boltja, a jogszabályokat nem megkerülve olyan feltételeket határoz meg, amilyeneket akar.

(Tehát az előírtnál kevesebbet nem lehet, többet igen.)

2016. jún. 30. 06:55
 2/5 anonim ***** válasza:
Hogy a konkrét kérdésre válaszoljak, IT-ben nincs olyan, ott azt alkalmaz a munkáltató olyan munkakörben, akit és amilyenben akar.
2016. jún. 30. 09:25
 3/5 A kérdező kommentje:
# 2 Köszi, erre voltam kíváncsi. Van magyar ismerősöm, aki tehetséges programozó és nyolc általánossal keres 700 ezer forintnak megfelelő nettó összeget külföldön, de nem voltam benne biztos, hogy ezt itthon is el lehet-e játszani. Megnyugtató (nekem csak egy BA diplomám van, aminek ugye semmi köze IT-hez).
2016. jún. 30. 09:40
 4/5 anonim ***** válasza:

IT-ban nincs előírva, akárkit fel lehet venni, nekem is van fejlesztő kollégám egy szál érettségivel.

(Bár a tehetséges programozók itthon is kereshetnek nettó 700 ezer forintot, ez nyugaton junior fejlesztői bér maximum. Bár nem írtad, hogy milyen szintű pozícióban dolgozik, de azért lehet, hogy az iskola hiánya meglátszik a fizetésén az embernek.)

2016. jún. 30. 14:33
 5/5 anonim ***** válasza:
Nálunk pl. annyira nehéz jó programozót találni, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy érdekeljen minket a papír.
2016. júl. 1. 14:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!