Külföldön meg lehet élni a takarító, szobalány, pincér, raktáros stb. munkákból?
20 éves vagyok, így még nincs semmilyen végzettségem, de minél hamarabb el szeretnék költözni. Angolul beszélek. Ismerőseim nincsenek kint.
Aki esetleg dolgozott már hasonló munkakörökben kint, az le tudná írni, hogy a kinti magasabb árak mellett milyen színvonalon lehet megélni ilyen "egyszerűbb" munkákból? Azt is írjátok le, hogy melyik országban vagytok/voltatok.
Hasonló színvonalon lehet élni mint itthon.
Én Londonban voltam 2 évet, tömegszálláson laktam, szinte mindenki minimálbért keresett, és nagyon nagy volt a szegénység.
Sokszor nem tudtak lakbért fizetni, ketten is meglopták a szobatársukat, megették más kajáját, mínuszba ment a bankszámlájuk. Szórakozni, utazni senki nem járt.
Nem mondom hogy lehetetlen spórolni, de az meg úgy nem élet. Én is minimált kerestem, és tettem félre pénzt, de nagyon spóroltam, semmit nem csináltam, ócska kajákat ettem, és sokat dolgoztam. Volt olyan, hogy heti 7 napot. Minden nap 5-kor keltem, egyszer 93 napot végig dolgoztam szabadnap nélkül, aztán egyet kivettem, és folytattam tovább.
Ha neked a "megélés" egy szoba bérlését jelenti... Mikor is tudnál 1100 gbp-ből legalább egy saját bérlésű lakásba (mondjuk 50 nm, és akkor még nem is mondtam nagyot) költözni? Ja, hogy soha?
"A kaja ugyanannyi mint otthon."
Ez meg nem igaz. Lényegesen drágább minden, még akkor is, ha a Tescoban, Morrisonsban vagy Asdaban veszed meg a legolcsóbb sajátmárkás xart (ami a híresztelésekkel ellentétben pontosan ugyan olyan - ha néha nem rosszabb - mint Magyarországon a budget saját márkás termékek).
Ha meg ne adj isten néha akarnál venni szigorúan valami olcsó street foodot, mondjuk egy jacket potatot, egy hot-dogot vagy hasonlót akkor 5 GBP alatt ne is nagyon álmodj róla. Ugyan ez itthon 1-1,5 gbp. Egy 10 fontos fish&chipsről vagy 1,5-2 fontos kávéról már nem is beszélve. Étterem meg egy 1100 fontos melósnak úgy fizethető meg, ha utána számolod a penny-ket hó végén, mert 20-30 font alatt még egy közepes étteremből sem jössz ki.
Ráadásul kint nagyon is jellemző, hogy nincs olyan, hogy "heti 40 óra". Dolgozol amennyire szükség van aztán uzsgyi haza, majd szólnak ha kellesz. Persze pénz annyi van amennyit kifizettél. Ezek a melók tipikusan szinte soha nincsenek heti 40 órásak, örülj ha megvan a heti 30.
A valóságban ez a pénz többet ér, mint itthon egy 70e forintos minimálbér, ami csak éhenhalni elég, de el kell felejteni belőle gyakorlatilag bármilyen luxust. Tudsz élni, tudsz többé kevésbé normálisakat főzni magadnak, lesz hol laknod, lesz (nem márkás) ruhád és ennyi.
Ja, és mielőtt jön valamelyik okoska, múlt héten jöttem haza Londonból, kiküldetésben melóztam az angol anyacégnél.
Nekem muszáj aggresszívra venni a hangnemet. Az valóban hülyeség, hogy a kaja ugyan annyi, mint itthon.
Londonban sokkal drágább minden, és kisebb a választék.
Amellett a lakhatás is nagyon drága, és az utazás is. Itthon egy teljes árú BKV bérlet 9500 forint, Londonban a teljes árú, 4-es zónáig 65 ezer forint.
@Kérdező
Biztos, hogy sokan jobban élnek, de nem szabad mindent elhinni. Én a saját fülemmel hallottam, hogy mekkorákat hazudtak a londoni lakótársaim, mikor magyar családtagokkal telefonáltak. Az egyik csajt a barátja tartotta el hónapokig, de nem merte elmondani a szüleinek, így hazudozott mindenfélét, hogy dolgozik.
Egy srác hitegette az anyját, hogy majd küld haza pénzt, meg segít házat venni, közben jött hozzám, hogy adjak már 40 fontot hétvégéig.
Utolsó, azért egyenlő Londonnal (vagy bármelyik nagyvárossal, London kiemeleten drága de egy Tesco vidéken is pont ugyan olyan árakkal fut), mert a takarító és szobalány nem fog állás találni Malton 2 db hoteljében.... Vagy ha ott lakik olcsóbban akkor be kell járnia a városba, ami meg horror. Azért.
Te meg nem fogsz tudni nem a tanyavilágban kivenni egy házat egyedül 1100 fontból. De még 2x1100 fontból sem. Más meg nem akar napi 25 mérföldet ingázni a munkahelyére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!