Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Egyesek, akár értelmiségiek...

Egyesek, akár értelmiségiek is, miért hiszik az hogy a külföldi munka csak mosogatásból áll?

Figyelt kérdés

Nyilván aki a magyaron kívül nem hajlandó semmit rendesen megtanulni, mert tanuljon meg inkább mindenki magyarul, az a szintjének megfelelő munkát kap, akkor is ha három diplomája van.

De gyakran olyan is van, hogy az a három az könyvtár szak, teológia, meg esetleg szociálpedagógus.

Most ilyenekkel még Magyarországon is nehéz jobbat kapni, de ha kap is az ember a területén, akkor rosszabbul keres mint egy telefonemelgető egy nagyobb cégnél.

Ellenben, aki a megfelelő végzettséggel ment, nem hallottam hogy ne találta volna meg a számítását. Pl. az asztalos is a saját területén jól keres, de mérnököt meg technikust, és orvost sem láttam még takarítani meg mosogatni.

2016. júl. 6. 12:07
 1/7 anonim ***** válasza:
miért, hiszik?
2016. júl. 6. 12:08
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem hiszik azt. De az én ismerőseim közül is, akik kimentek (főleg Angliába) szinte mindenki takarít, mosogat, raktárban dolgozik. Olyan is, akinek egyébként van jó végzettsége, szakmája.

Persze ettől még van olyan, aki szakmájába ment ki dolgozni. (Pl. ápolók, informatikusok) De az azért megfigyelhető, hogy sokan kint kevésbé presztízs munkákat is elvállalnak, amikhez hasonlót itthon meg sem fontolnának.

2016. júl. 6. 12:13
 3/7 A kérdező kommentje:

Én ezt úgy látom hogy angliában mindig van mit tenni, és ha épp más nincs, akkor betesznek mosogatni.

nekem német tapasztalatom van, saját is, meg sokat ismerek aki németekhez ment dolgozni.

Inkább az a jellemző, hogy kicsit lejjeb kell adni, pl mérnökként technikusnak beírják az embereket (mondjuk ez a terület kicsit jobban összemosódik mint magyarországon, gyakran a technikus is egész magas színvonaló munkát végez), és később ha az ember már jól beszél, nem csak rigóutcaiul, meg nem csak a nyaralásról meg általános témákról szól a szókincse, akkor léphet feljebb.

De ez természetes is, mivel:

Aki eleve profi a nyelvből, nagyon ritka hogy technikai területen van, mert ők germanisztikások vagy hasonlók. (ugyenez az agolosokkal is)

Aki meg technikai, lehet megcsinálja az általános vizsgát, de azért még bele kell jönni a saját területén nyelvileg is, meg mondjuk egy magyar gyárban, ahol én is dolgoztam, még a 90-es évek előtti technikát foltozgattuk, utána némiszintugrást jelet hogy náluk azóta ipri 2-3 buszrendszer is elavultnak számít.

De pl. azt is tapasztaltam, hogy ha nagyon leadnám, nem is állnak szóba velem. Pl. villanyszerelőnek, karbantartónak pályázhatok, de nem fognak felvenni, hiába csináltam 3-4 évig a pályám kezdetén, túlképzettnek tartanak.

Errefelé azt látom hogy akinek tényleg nincs semmije, azt teszik be pl. lovakat takarítani meg hasonlók. Mert annak tényleg nincs esélye mást csinálni, ha mondjuk egy elektrotechnikust betesznek a lovakhoz, hát biztosra vehetik hogy a következő szkmabeli ajánlatra lelép.

2016. júl. 6. 13:05
 4/7 A kérdező kommentje:

1#

Igen, gyakran olvasom a lesajnáló hozzászólásokat, hogy xy kiment mosogatni otthon meg játssza az eszét.

Jó, van a FB-on az OVnak beolvasó ki suttyó, aki mutogatja a keresetét, meg beolvas. Az ilyen tényleg szánalmas de nem az általános.

Egyébként ez a cikkíró is úgy ír, mintha na végre, itt a nagy lehetőség a mosogatáson kívül:

[link]

2016. júl. 6. 13:09
 5/7 anonim ***** válasza:
Azért mert nyugaton a keleti munkaerő erre jó. Az angol vagy német nem fog 1000-1200 fontért/euróért dolgozni. Máshol csak az tud elhelyezkedni akinek tényleg jó az angolja, németje és van szakirányú végzettsége.
2016. júl. 7. 16:49
 6/7 A kérdező kommentje:

Ez így van. De korábban eszébe sem jutott az embereknek nyelvtudás nélkül elmenni. Az agyam eldobom, amikor olvasom a hirdetéseket, hogy külföldi munkalehetőség nyelvtudás nélkül.

Magyarul balek kerestetik.

Egyébként nem csak mosogatás létezik, hiány van szakmunkásból is, informatikusból is, és PLC-sból leginkább.

És légy erős, azért a németek sem keresik hülyére magukat.

Egy átlag technikus kb 3000 euró bruttót kap. tehát kb. 2000 euró. De egy kezdő kevesebbet.

Mérnököt is gyakran alkalmaznak ilyen technikusi munkakörben.

Szépen hangzik, hogy a boltban a pénztáros 1500-1600 eurót keres. Igen, a saját egy nagy áruházban. Aki meg nem saját, kölcsönzött munkaerőként a minimálbér alatt van.

Kisebb boltokba pedig inkább felvesznek 2 tanulót 400 eurós minijob alapon mint egy rendeset mondjuk 1200-1500 euróért, mert ez adómentes.

2016. júl. 7. 17:06
 7/7 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező, erre írtam, hogy kell a szakirányú végzettség, azzal lehet boldogulni, akár minimális nyelvtudással is.
2016. júl. 7. 17:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!