Büntetik az MLM, piramis játékos munkákat?
Igen,tudom,hogy nem babás kérdés.De itt tényleg kapok választ.
Egy hölgy ajánlott nekem itt munkát a múlt héten.
Nem erőszakolom rá senki.Akik jelentkeznek azoknak küldöm a tájékoztatót és eldöntik,hogy be szállnak e vagy nem.
Most viszont egy hölgy el kezdett fenyegetőzni,hogy fel jelent....
Mit kaphatok érte?
Én nem is tudtam,hogy büntetik.
Ezek szerint engem is átvertek?
8 hós babám mellett vállaltam be,hogy ne csak apa keresse a pénzt.
Mi tévő legyek?
Pedig jó páran már meggazdagodtak belőle (már akit nem jelentettek fel, és nem kaptak el), csak persze idejében kell beszállni! :)
Én tutira nem foglalkoznék ilyennel! B.
Itt van a vonatkozó a Btk-ból az erre vonatkozó rész:
Piramisjáték szervezése
Btk. 299/C. § Aki mások pénzének előre meghatározott formában történő és kockázati tényezőt is tartalmazó módon való összegyűjtésén és szétosztásán alapuló olyan játékot szervez, amelyben a láncszerűen bekapcsolódó résztvevők a láncban előttük álló résztvevők számára közvetlenül vagy a szervező útján pénzfizetést vagy más szolgáltatást teljesítenek, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
A piramisjáték lényegét a törvényi tényállás konkrétan meghatározza, így a bűncselekmény szempontjából nem annak van jelentősége, hogy piramisjátéknak hívják-e a játékot, hanem annak, hogy a tényállásban leírt feltételek, működési szabályok megvalósulnak-e.
A játék lényege azonban a mások pénzének összegyűjtése és szétosztása.
A bűncselekmény elkövetése szempontjából nem feltétel, hogy a játék szervezői az abban résztvevő tagokat esélyeiket illetően megtévesszék, esetleg a rájuk bízott pénzt más célra használják fel, illetve hogy a belépett tagok sorrendjét a nyerési esélyeket befolyásolva megváltoztassák. A cselekmény előbb-utóbb azt eredményezi, hogy a tagok egy meghatározott része kárt szenved.
A piramisjáték a csalással mutat bizonyos rokon vonásokat. Abban az esetben, ha a játékszervezés csupán hivatkozási alap a befektetők pénzének a megszerzéséhez, úgy csalás bűntette állapítandó meg.
B.
Amikor a főiskolán tanultuk ezt a tényállást, akkor kiemelték, hogy sok a tényállási elem, s ezek együttes megvalósulásával lehet csak a bűncselekmény valóban bizonyított. A tényállási elemek egykének hiánya esetén ár nem történhet meg a gyanúsítás.
Szerintem a feljelentéstől nem kell tartani!
Magánvéleményként annyit, hogy akik engem is be akartak szervezni, azokkal már nem is tartom a kapcsolatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!