Diákmunkához a tüdőszűrést a diákszövetkezetnek kell fizetnie?
A dolog hivatalos formája:
A munkáltatónak kötelezően előírja a rendelet, hogy milyen egészségügyi vizsgálatokat kell elvégezni a leendő munkavállalónál ahhoz, hogy alkalmazni lehessen.
Ezeknek a vizsgálatoknak a költsége a munkáltatót terhelik, nem pedig a dolgozót. Ha tüdőszűrő kell, akkor azé, ha hallásvizsgálat kell, akkor azé. Ha kötelező oltásokat kell adni a dolgozónak (tífusz, tetanusz) a munkájával kapcsolatban, akkor az is a munkáltató költsége. A dolgozó általában "megelőlegezi", és az elvégzett vizsgálatról kért - munkáltató nevére kiállított - számla alapján a munkáltató utólag megtéríti teljesen hivatalos formában az árát a dolgozónak.
A munkáltatók szeretik azt kihasználni, hogy egyéb esetekben a vizsgálatok ingyen vannak, és miért nem olyan módon ment el a leendő dolgozó vizsgálatra, hogy nekik az ne kerüljön költségbe. Ugyanis a munkavégzés miatti vizsgálatokért akkor is fizetni kell többnyire, ha egyébként ingyen lenne Neked, ha magánszemélyként és nem leendő dolgozóként mennél oda.
Például szemészet ingyen van, de ha a munkavállalás miatt irányít oda a munkáltató, akkor azért már fizetni kell. Ezt a munkáltató - számla ellenében - a rendelet előírása alapján köteles megtéríteni!
MultiJob-nál sem fizették.
Azt mondták, hogy mivel ezt máshol is tudom használni.
Amúgy meg nem nagy összeg, nekem 1000 Ft volt.
Ráadásul nem az összes iskolaszövetkezet követeli meg, a munkaadó pedig nem ellenőrzi.
Nekem nem fizették.
El kellett mennem tüdőszűrőre, ott adtak egy csekket, amit be kellett fizetni.
Miután a csekket kifizettem, aztán végezték el a vizsgálatot.
Szóval: nem fizetik, tudomásom szerint.
Az egy dolog, hogy nem fizetik, de kellene. Mivel nagyon "kezdők" vagytok, ezért ott vernek át, ahol nem szégyenlik. Még a régi "motorosoknál" is bepróbálkoznak, hátha nem tud róla, és lenyeli a békát.
A vizsgálatra kötelező rendelet:
Ingyenesség (munka törvénykönyve)
51. paragrafus (4) bekezdése... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!