Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Magán pszichológusi fizetés?

Magán pszichológusi fizetés?

Figyelt kérdés

Pszichológus szeretnék lenni, de nemtudom hogy megéri-e.. Képességeim hozzá egész jók, a kommunikációm az emberekkel jól megy, lelkitámasz voltam néhány embernek már, sokan mondták hogy alkalmas munka lenne nekem, stb..

Viszont eléggé érdekel a fizetés: egy magánpszichológusi fizetés körülbelül mennyi lehet?

Magánpraxis fenntartását, és ehhez hasonló dolgokat ha bele tudnátok kalkulálni azt megköszönném, nem értek ezekhez.

Akár kutató pszichológus, vagy hasonló speciális típusa is jó lehetne, de főleg a magánpszichológus

Tapasztalt válaszokat szeretnék!

2016. ápr. 22. 17:51
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Főleg azért vagyok tanácstalan mert sokan mondták már hogy nagyon jól tud fizetni, de sokan mondták hogy "csak akkor menj pszichológusnak hogyha az életedet az emberek segítésére akarod feltenni mert borzasztó rossz a fizetés"

Nem vagyok zsidó de esélyesek más foglalkozások még... :D

2016. ápr. 23. 20:35
 12/15 anonim ***** válasza:
0%

értsd már meg:

ha csak 10000 p. vel számolunk, akkor is minden magyarnak évi 3 órát kéne ott tölteni, hogy legyen munkájuk, de ebben benne van a baba, és a nyugdíjas is

már kaitalizmus van, ezzel se vagy tisztában

2016. ápr. 23. 21:19
 13/15 A kérdező kommentje:
Az előző válaszodat is figyelembe vettem, nyugodj meg, de azért mások véleményére is kíváncsi vagyok
2016. ápr. 23. 21:52
 14/15 Garpe válasza:
100%

Szia! :)

Kicsit hosszú, de érdemes elolvasni: a végén a nagybetűs kérdésre felelek, az elején a dilemmádra reagálok.

Az a benyomásom, így egyetemistaként aki pszichológusnak készül, és ismerek jó pár kimondottan "praktizáló" pszichológust, hogy a dolog nem egészen úgy fest ahogy gondold.

A dolog úgy működik, hogy kegyetlenül tanulsz az 500 pontos rendszerben idén 435 pont a felvételi ponthatár (ha eddig szín kitűnő voltál és 100%-re írod meg a középszintű érettségit akkor lesz 400 pontod). Bejutsz az egyetemre ott a képzés eleje kegyetlen: anatómiát és statisztikát tanulsz, a filozófia, fejlődéslélektan... mellett amitől néha olyan érzésed lesz, hogy bölcsészkaron vagy, de mégis miért kell nekem tömény biológia és matematika.

Aztán ha végeztél van egy diplomád, és művelt vagy sok mindent tudsz kísérletekről, filozófiai és társadalom tudományi elméletekről.

Minden szakmához ehhez is három dolog kell: szaktudás, elhivatottság és adottság. Amikor erre a pontra érsz az első kettő meglesz.

Elhelyezkedésben nem vagyok jártas, pszichológus ismerősömtől azt hallottam, hogy el lehet helyezkedni, de hacsak nem szervezett be valaki egyetem alatt (ergo hihetetlen jó vagy a szakon, tehetséges vagy), akkor alapvetően valami állami vagy magán szervezetbe mehetsz el segítőnek vagy kutatónak. Előbbinél, ha nincs adottságod hozzá rövid idő alatt kemény nyűg lesz. Egyik sem a jó fizetésről híres, no azért nem szélsőségesen alacsony.

A magánpraxis nehezebb ügy. Magyarországon az emberek nagy része bár megengedhetné magának anyagilag és lelkileg igényelné, nem megy pszichológushoz. És rengetegen vannak, akik csalódottak s szkeptikusok lettek, hála azoknak a pszichológusoknak akiknek nincs adottságuk vagy megfelelő szakmai tudásuk -, általában adottság hiányában lép fel a szakmai hiányosság. Ezek miatt nem dúskálnak a pszichológusok kliensekben. A magánpraxisban a jó adottság a siker egyik kulcsa. Így tudod elérni, hogy a klienseid elégedetten távozzanak, s szükség esetén vissza jöjjenek vagy ajánljanak téged.

Mit értek adottság alatt? Érdekelnek és szereted az embereket. Benned van, hogy segíteni akarsz másoknak. Érdekel az emberi lélek és maga a lét. Foglalkoztat a másik ember. Az is egy jó jel ha szereted a filozófiát és a művészetet. Ha érzékeny ember vagy, esetleg valamilyen önkifejezést keresel a művészetben (pl.: verseket írsz,zenélsz...), azt is veheted jó jelnek.

A jó kommunikációs készség jó, a lelki támasz se rossz, bár az a tapasztalatom, hogy a nem teljesen érzéketlen emberek 90%-a élete során legalább egyszer volt lelki támasz. Én inkább a másik megértését, a másikkal való együtt létet hoznám.

A jelenlegi társadalom olyan mint egy biológiai lény, amiben te egy bizonyos feladatot kiválóan ellátó sejt vagy. Meg kell találnod mi a te rendeltetésed, ezzel segítesz a társadalom állatnak fennmaradni cserébe ő/az őt alkotó többi egyéb sejtek segítenek neked fent maradni. Ez a felfogás egy kicsit idealista, cserébe viszont garantáltan olyan munkád lesz, amit szeretni fogsz.

Megközelítheted a pénz felöl is, de akkor bőven vannak egyszerűbb foglalkozások mint a pszichológus.

Kimondottan a fő kérdésedre válaszolva: 5000-20000Ft/óra. Az 5000Ft szokott lenni a standard általában annyit kérnek vidéken. Pesten magasabbak az árak ennek egyik oka például, hogy magasabbak a bérleti díjak. Ugyan is sok esetben kimondottan konzultációs vagy akár Fitness/Yoga szalonok bérelhető szobáiban tartják az üléseket.

Ha esetleg kérdésed van nyugodtan írj privát üzenetet :)

2016. ápr. 25. 02:13
 15/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Végigolvastam, nagyon hasznos válasz volt! ;)
2016. ápr. 25. 14:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!