Tudnátok mondani olyan beavatkozásokat, amiket egy rohamkocsin orvos igen, de mentőtiszt nem végezhet?
Te jó ég…. Hihetetlen olvasni ezeket a kommenteket nemrég végzett oxyologus szakorvosként, mellesleg vonuló mentőorvosként.
Én mentőzés mellett egy nagy sürgősségi centrumban dolgozok, és egyáltalán nem értek egyet az itt leírtakkal.
Nagyon sok mentőtisztet nagyra tartok, de véleményem szerint ég és föld a különbség rutinban és szemleletben, ha pl. olyan orvossal hasonlítjuk össze, akinek szakterülete az aneszteziológia/sürgősségi, és a mentő mellett (lehetőleg nagyobb betegforgalmú) kórházi osztályon is dolgozik.
Sokkal több kritikus esetet lát el, nagyobb a rutinja, bátrabban hoz döntéseket, jobban átlátja a hosszanti betegutat.
Ma már tényleg nincs szükség olyan gyakorlati tudásra egy mentőorvosnak kocsin, amit egy tiszt ne csinálhatna meg (pl nem kell centrál vénát szúrni). De fejben optimális esetben máshogy működik egy szakorvos és egy tiszt. Amivel nincs baj, és senkit nem akarok ezzel degradálni.
Az Rsi-t szidni még ma is…. Szerintem oltári nagy butaság. Ugy gondolom, hogy az időnés a tanulmányok igazolták a hatékonyságát.
Én már az RSI érában szocializálódtam, nekem mindig nagy biztonságot adott kezdetben is,pláne, mivel már betanulás idején is legtöbbször ugyebár nem előkészített betegeket intubáltam. Elmondhatom, hogy a megfelelő előkészülésnek köszönhetően még sosem volt olyan, hogy egy pácienst ne sikerült volna a megfelelő előkészületek és rescue eszközök alkalmazásával intubálni (és legtöbbször elengánsan, kapkodások és hibázások nélkül).
A 7-es válaszolo kommentjének minden sora fájdalmas volt nekem.
na ez az. ha már abban szocializálódtál, akkor kimaradtál sok mindenből. feltételezem, nem is sejted, honnan jött eleve az ötlet is.
azt elhiszem h számodra nagyon biztonságos.
Egyébként na ennyit arról, h mennyire más szemléletben oktatnak pl 10 év eltéréssel, hihetetlen.
viszont nem értünk egyet, sztem meg a tiszt lát sokkal több kritikus esetet. az esetkocsi tulképp egész nap kint van. a rohamkocsi még akár megyeszékhely nagyságú várásokban is sokszor egész nap ki se megy. Budapest más persze, de azért itt is jellemzőbb, h az eset kapja a legszínesebb és számszerűen is legtöbb sürgősségi feladatot.
na és várjunk, ha az a orvos még anesztes-intezíves is, akkor persze más a helyzet, ő nyilván toppon van, ha mind ilyen lenne, sztem gond se lenne.
de sajnos látok én beültetni a sürgősségtől igen messze eső orvosokat is, és hát ez gáz. mégis mindenki hallgat és tűri, mert vagy nincs más vagy valakinek a valakije. ez kükönösen vidéken működik kiválóan. snassz belgyógyászt ugyanúgy képesek kiküldeni, csak hát mégse ugyanaz ...
(jogszabályi változásokat nem is követem már régóta, fogalmam nincs, egyáltalán lehet-e, de elképzelhető)
és való igaz, nagyon sok nagyon jó mentőorvos van (aki tényleg oxyológus), de a nagy arányokat nézve ez sajnos nem igaz.
aztán amikor meg olyan eseteket hallok vissza, amikor a tényleg rutinos ápolóktól kérdezi, h "te és ilyenkor mit szoktatok csinálni?", hááát ... erre mit lehet mondani?
(centrálvénát pedig miért ne kéne olykor szúrni? azért akad olyan eset)
ez az én tapasztalatom, de általában hülyeségeket beszélek, szóval nem érdekes :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!