Tudnátok mondani olyan beavatkozásokat, amiket egy rohamkocsin orvos igen, de mentőtiszt nem végezhet?
persze, ez csak a népetetés h a rohamkocsikon orvos van, ne viccelj, alig van pár tényleges oxyológus szakorvos, akik meg vannak, azok kiskirályként pöffeszkednek az állomásokon, nem gondolod h azok vonulni fognak ... ill. nagyon ritka.
egyébként jogszabályilag a mentőtiszt egy az egyben azokkal a kompetenciákkal rendelkezik, mint egy mentőorvos, az egyedüli különbség h ez csakis szolgálat közben igaz. azaz nem írhat receptet a havernak, nem rendelhet, stb, viszont szolgálatban egy az egyben ugyan azokat a dolgokat megteheti, mint egy mentőorvos (megjegyzem, ha hozzám kéne rohamkocsi, én külön kérném, h inkább tiszt jöjjön, sokkal nagyobb a gyakorlatuk a sürgősségben, az orvosoknak inkább a mellük nagy, de én amennyit láttam már bénázni őket a legcikibb helyzetekben is, na az durva ...)
RSI: Izomrelaxáns mely a szívizmon kívül minden izmot leállít, köztük a légzőizmokat, ezért könnyebb lélegeztetni/intubálni a beteg. Izomrelaxáns mellé kap még egyéb más gyógyszert is, mely altatásban tartja a beteget (pl. Ketamin).
Tavalyelőtt októberig sima intubáció ment, aztán kötelező lett az RSI, persze konzulens alkalmazásával.
Most pedig ajánlott!
Ha nem hallottál még az eljárásról, akkor itt megtekintheted:
https://www.youtube.com/watch?v=Ice26yP7Wl8
Úgy hirdetik, hogy magas szintű légútbiztosítási eljárás! Kérdésed van nyugodtan jöhet privátban!
jaaa oké akkor tudom, volt is abból nagy cirkusz amikor bevezették, és ugye aki lelkiismeretesebb meg értett is hozzá, az egyenesen elutasította. már a relaxáns is életveszély, na a ketamin meg egy undorító anyag, azt már 30 évvel ezelőtt is úgy tanították nekünk poénosan h az állatgyógyászatban elmegy, de azért ha ilyet találunk, akkor jó messzire dobjuk ki a mentőből :)
persze itt is egyetlen ok van csak: pénz és pénz ...
Ez egy baromi olcsó módszer, pedig ezerszer jobb a propofolos anaesthesia, csak ugye ennek elég borsos ára van.
Nem tudom, ma mi megy az OMSZ-nál, de gondolom, jobb nem lett a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!