Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Azonnali hatályú felmondás...

Azonnali hatályú felmondás részét képezheti-e a munkavállaló részéről ha munkaköri leírás nélkül dolgozik és olyan munkát végez amihez nincs szakképesítése?

Figyelt kérdés
2016. ápr. 3. 20:26
 1/4 anonim ***** válasza:
Ki tenne ilyet (?) tavaly ott lelte halálát egy asszony a munkahelyén . Nem volt targonca vizsgája, se jogsija, betanították holott nagyon óckodott, de kellett a lé . Magára ejtette a felemelt cuccot vagy mi, meg fel is borult a járművel .
2016. ápr. 3. 20:34
 2/4 anonim ***** válasza:

Munkáltató a dolgozó képességeinek megfelelő munkára utasíthatja. Olyan munkára nem, ami valamilyen engedélyhez, képzéshez kötött.

Például jogosítvány nélkül nem rakhat autóra, hiába tudsz vezetni.

Én könyveltem, pedig azt sem tudtam mi fán terem a számvitel. Minden munka betanítható, de vannak azért jelentős kategóriás különbségek. Értem alatta azt, hogy ha a bojler javítására utasítottak volna, azért azt megtagadtam volna, de egy udvarsepréstől nem esik le a karikagyűrű az ujjamról. :)

Tehát attól függ, hogy milyen munkát kell végezni, amihez nincs szakképesítésed? Igényel egyáltalán szakképesítést, vagy sem?

Kicsit konkrétabban kellene leírnod a gondod azért, hogy érdemben válaszolni tudjunk. Addig semmiféleképpen ne add be az azonnali hatályú felmondásod, mivel az szankcionális jellegű felmondás, tehát bármikor jogi következményei lehetnek. Természetesen csak akkor, ha már próbaidőn túl vagy.

2016. ápr. 4. 05:59
 3/4 A kérdező kommentje:
Társadalombiztosítás, bérügyintézés
2016. ápr. 4. 06:27
 4/4 anonim ***** válasza:

Ez így önmagában nem.

Egy azonnali hatályú felmondáshoz a munkáltatónak a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben meg kell szegnie, vagy egyébként olyan magatartást tanúsítania, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Tehát fontos: LÉNYEGES, SZÁNDÉKOS/SÚLYOS GONDATLANSÁG, JELENTŐS MÉRTÉK.

A Te esetedben melyik érvényesül? Egyik sem.

A munkaviszony fenntartásának lehetetlenné tétele pld. elveszi a kulcsokat, amellyel a munkahelyedre jutásodat akadályozza. Állandóan üvöltözik, és aláz mások előtt. Szexuálisan zaklat, a magas vérnyomásod ellenére arra kötelez, hogy emelet magasságban ablakot pucolj.

Most írtam egy-két h.lye példát, de körülbelül ilyenekre kell gondolni.

Ha olyan problémád van, hogy az adott feladatot nem tudod teljesíteni, mert nincs meg rá a végzettséged, akkor jelezni kell neki, hogy vagy iskolázzon be, vagy adjon olyan munkát, amit felelősséggel el tudsz végezni.

A munka törvénykönyve előírja mind a munkáltatónak, mind a dolgozónak, hogy működjenek együtt, informálják egymást olyan dolgokról, ami a munkaviszonyt bármilyen módon befolyásolja.

Ha a Te feladatod olyan, amiről képzettséggel nem rendelkezel, de elvégzed, mert szorgalmas vagy, akkor a felelősségre vonás is más jellegű, mint abban az esetben, amikor van róla bizonyítványod.

2016. ápr. 5. 06:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!